Stii cum se spune, orice ai face, nu poti sa scapi de varfurile despicate, singurul lor remediu e foarfeca. Pornind cu aceste ganduri in minte, nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi cu un aspect neatragator al podoabei capilare: nu trebuie sa tratezi atunci ai prevenit, de unde si articolul nostru de azi.
Fii vigilenta si nici nu o sa se mai puna problema sa scapi de varfurile despicate fiindca, pur si simplu, nu vor mai exista!
Ce cauzeaza varfurile despicate?
Daca te-ai judecat vreodata pentru ca te preocupa intens varfurile despicate si ti-ai amintit o veche zicala, care spune ca „lumea arde in foc si baba se piaptana”, sa stii ca grijile tale nu sunt deloc superficiale, caci inclusiv stiinta a luat in calcul aceasta problema. Da, exista un termen stiintific care desemneaza „boala varfurilor despicate”, si anume tricoptiloza, respectiv „deteriorarea varfului de par prin fisurare longitudinala”.
Acum, ca ne-am lamurit ca nu suntem singurele care considera varfurile despicate o boala, sa vedem ce le provoaca. Practic, despicarea varfurilor apare pentru ca ele sunt cea mai veche parte a firului de par si in timp isi pierd stratul protector, expunand astfel cortexul.
Exista mai multi factori care pot grabi sau inrautati acest proces: deshidratarea parului, daunele produse de expunerea la caldura, iritatia chimica, folosirea unor accesorii de par abrazive, perii aspre, periaj agresiv, instrumentele de coafat daunatoare, dar si spalatul excesiv.
Practic, prevenirea varfurilor despicate are legatura cu reducerea riscului de a te expune la aceste cauze.
Cum previi varfurile despicate? Ce poti face acasa
Exista mai multe metode prin care te poti asigura ca firul de par va fi cat mai mult timp sanatos, fericit si lucios.
Spala-te pe cap cu mai putin sampon!
Cand e umed, parul e cel mai fragil, asa ca daca il agresezi, sarmanul, cu cantitati industriale dintr-un sampon care mai si curata agresiv, sa nu te mire ca o sa ajungi cat de curand sa regreti zelul tau. E posibil sa cauzezi singura varfuri despicate.
Trebuie sa fi auzit de vechiul indemn, care presupune sa folosesti echivalentul unei monezi de sampon, dar sa stii ca nu e cea mai corecta masuratoare. Sunt atatea lungimi de par, exista atatea diferente intre noi in ceea ce priveste bogatia si desimea podoabei capilare, ca e evident ca nu poate fi universala aceasta valoare. Stilistii au venit cu o metoda mai practica: prinde parul intr-o coada de cal, apoi masoara-i circumferinta. Cam atat sampon ar trebui sa utilizezi.
Desigur ca conteaza si produsul: samponul restructurant cu Acid Hialuronic si Keratina OYSTER Cutinol Plus Keratin Shampoo se adreseaza parului fragil, casant, tratat chimic, pe care il regenereaza si il revitalizeaza, lasandu-l moale si sanatos. Firul e intarit, iar actiunea intensiva previne despicarea varfurilor.
Foloseste o masca de par!
Saptamanal, ar trebui sa recurgi la o masca de par daca doresti sa previi varfurile despicate. Un tratament intensiv, mai puternic decat balasamul pentru hidratare in profunzime si preventia uscaciunii, masca e exact ceea ce ii trebuie parului „amenintat” cu despicarea.
Ce zici despre Masca pentru reparare intensiva ARTEGO Dream Mask Anti-Damage? Impiedica degradarea pe viitor, fiind astfel un aliat pretios impotriva varfurilor despicate. Extractele de jojoba si avocado hranesc intensiv, reconstruiesc firul, ofera luciu si usureaza pieptanarea.
Daca doresti un tratament naturist pentru varfurile despicate, poti apela si la ingrediente precum ulei de cocos, miere, aloe vera, ulei de masline sau banane.
Cere ajutorul uleiului de argan!
Nu degeaba e numit aur lichid pentru par, specialistii spun ca un adevarat elixir. Fie ca apelezi la ulei ca atare, la un balsam sau la un serum, uleiul de argan nu numai ca hidrateaza fara sa incarce cuticula, dar are si o molecula mai mica decat uleiul de cocos sau cel de masline, ceea ce inseamna ca patrunde mai usor in cuticula.
Ai incredere in magicul Ulei Nutritiv cu Argan si Marula OYSTER Cutinol Plus Nutritive Oil, destinat pentru parul tern, uscat, lipsit de vitalitate, ce hidrateaza, disciplineaza, detine efect anti-incretire si anti-electrizare, trateaza varfurile despicate si ajuta la coafarea parului. O sa il iubesti!
Evita apa fierbinte la dus!
Da, e reconfortanta pentru suflet, dar daca inima ta ar sti ce dezastru provoaca pe termen lung, nu ar mai indragi-o nici ea. Aici functioneaza un alt mit, care spune ca apa fierbinte trebuie folosita la dus pentru ca descompune murdaria. Dar, pe de alta parte, la fel de agresiva e si cu cuticula, care se umfla si e mai predispusa la despicare. De preferat e apa calduta sau cat de rece poti suporta. Oricum, incearca macar sa te clatesti cu apa la temperatura cat mai scazuta ca sa inchizi cuticula.
Nu mai folosi aparate de styling cu caldura.
Ideal ar fi sa iti lasi parul sa se usuce natural si apoi sa il aranjezi numai cu produse de styling, nu si cu placa sau ondulatorul. Dar pentru ca stim ca e greu sa renunti la ele, macar foloseste-le pe cea mai scazuta treapta de temperatura si protejeaza termic bietele suvite.
Pune Sprayul pentru volum si luciu cu protectie termica FUDGE Tri Blo Spray pavaza intre tine si instrumentele de styling! Are actiune tripla: Tehnologia Invisi-Shield Technology ofera protectie termica pana la 230 ° C, MiruStyle ™ X-HV lasa firele de par mai rezistente, mai lucioase si mai sanatoase, iar formula usoara nu ingreuneaza.
Nu iti usca varfurile!
Daca totusi nu te poti desparti de foehn, macar utilizeaza-l numai la radacini si pe lungimi, lasa varfurile sa se „descurce” singure. Le va fi mai bine. De asemenea, investeste intr-un aparat profesionist, cu putere mai mare a motorului si capacitatea de a usca parul la temperatura mai scazuta.
Fii blanda cu parul mai ales dupa ce il speli.
Ti-am zis ca atunci e cel mai fragil, asa ca actioneaza cu consideratie. In primul rand, nu freca niciodata, mai degraba infasoara parul intr-un prosop de microfibra sau intr-un tricou vechi cu care sa absorbi umezeala. Nici sa nu te uite Dumnezeu in cap cu prosopul, e indicat sa il dai jos in cateva minute. Cat e inca umed parul, piaptana cu blandete, folosind un piaptan cu dintii rari. Da prioritate varfurilor, urcand pana ce ajungi spre radacina ca sa nu agravezi incalcirea. Nu pieptana de 100 de ori, cum ai mai auzit prin povesti, e una dintre sursele varfurilor despicate.
Daca ai nevoie de ajutor, nu apela la forta, ci la un produs precum elixirul iluminator pentru par OYSTER Cutinol Plus Rebirth Glossy Booster. Descurca, da volum si ofera stralucire, intr-un singur pas, in doar 5 secunde: nu e asa ca deja te-a convins? E imbogatit cu Keratina si complex de proteine.
Evita accesoriile de par cu metal.
Alege elastice cat mai moi, din materiale care pastreaza intacta cuticula. „Inamicul public numarul 1” e metalul, care poate despica de unul singur firele. Stim, luceste frumos, dar merita compromisul?
Alege fete de perna din matase sau satin.
Rosturile lor sunt multiple: previn frictiunea firului de par, care aluneca in timpul somnului, glisand la suprafata fetei de perna, reduc si previn formarea ridurilor si evita deshidratarea si despicarea. Poti, ca o metoda alternativa, sa iti infasori parul intr-o esarfa care va garanta aceleasi rezultate.
Lasa sa treaca timp intre tratamentele invazive.
Fie ca vorbim despre colorare, tratamente cu keratina sau permanent, cel mai bine e sa recurgi la cate o procedura odata. E indicat sa astepti circa 8-10 saptamani inainte sa faci retusuri sau sa repeti tratamentul. Daca vrei sa le asociezi, si ordinea conteaza: fa-ti mai intai parul permanent si apoi vopseste-te!
Cum previi varfurile despicate? Sunt numeroase metode, ideea de baza fiind aceea de a-l proteja si a-l trata cu dragoste!