Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



5 motive sa alegi un sampon profesional

5 motive sa alegi un sampon profesional

Posted by Cristina Enache on

Li s-a intamplat si celor mai constiincioase (sau putin impresionabile) dintre noi: mergi la salon si, in vreme ce stilistul iti examineaza atent parul, tacerea sa de rau augur anticipeaza ce va urma. O sa te chestioneze, pe un ton aparent dezinteresat, ce sampon/balsam folosesti, iar tu vei fi nevoita sa recunosti ca iti achizitionezi constant din supermarket produsele de haircare. Apoi, el nu mai spune nimic (sau, in unele cazuri, tataie dezaprobator sau chiar iti critica fatis alegerea), iar tu te intrebi, in minte sau cu voce tare (dupa caz): „si ce e in neregula cu asta”?

La prima vedere nimic. Chiar nimic. Atat samponul profesional, cat si cel conventional, ce e cumparat din supermarket, au menirea de a-ti curata parul. Pana la urma, pe ambele le clatesti, asa ca ce diferenta imensa poate exista intre ele?

Ca sa iti raspunzi, cea mai evidenta metoda e aceea de a incerca in tandem un produs profesional si unul de supermarket, ambele dedicate firului tau de par. Sau poti sa citesti informatiile adunate de noi mai jos.

Asadar: de ce sa alegi un sampon profesional?

Motivul 1: Fiindca include ingrediente de calitate.

Desigur ca nu e obligatoriu sa iti cumperi un sampon profesional doar pentru ca include acel ingredient X la moda, care a facut ravagii printre vedete. Dar indiferent daca adori sau nu uleiul de chimen negru (popularizat de surorile Kardashian) sau orice alt element propulsat in atentie de influenceri, aceste produse includ vitamine, uleiuri si minerale de calitate, scumpe, care le justifica pretul si nu se regasesc in produse „de duzina”.

Motivul 2: Fiindca sampoanele profesionale nu contin substantele periculoase din cele din comert (sau le includ in cantitati mai mici).

Ambele tipuri de sampoane, indiferent de unde sunt vandute, trebuie sa iti curete parul, sa il lase usor de pieptanat si suficient de moale si matasos cat sa nu le arunci urland pe geam. De aceea, producatorii sampoanelor conventionale au trebuit sa gaseasca o modalitate prin care sa obtina efectele date de ingredientele scumpe din produsele profesionale cu substante mai rentabile, cel mai adesea artificiale si produse in laborator.

Iata care sunt acestea!

Siliconii iti lasa parul moale si matasos, usor de aranjat. Nu o privi insa ca pe un avantaj, caci stralucirea pe care o imprima este falsa. De fapt, aceste ingrediente actioneaza precum un plastic, ce inconjoara firul intr-un strat protector care nu lasa alti nutrienti sa patrunda. Arata bine pe moment, dar se va usca, degrada si rupe pe termen lung.

SLS/SLES (apar in compozitie cu denumirea Sodium Lauryl Sulfates/ Sodium Laureth Sulfate) sunt folositi, practic, pentru a face spuma si a da acea senzatie cuceritoare de prospetime pe care o asteptam de la un sampon. Poate ca o sa iti pui intrebari cand iti vom spune ca sunt folositi si in produsele casnice de curatare. „Deposedeaza” parul nu numai de impuritati, dar si de stratul sau de uleiuri naturale, deshidratandu-l in timp. „Bonus”? Estompeaza culoarea.

Parabenii au speriat o lume intreaga atunci cand studiile desfasurate in Marea Britanie, in 2014, au identificat urmele a 5 parabeni in tesuturile de cancer mamar de la 19 din cele 20 de subiecte. Nu inseamna ca aceste substante provoaca nemiloasa boala, asa cum s-a afirmat initial – sau cercetatorii cel putin nu au descoperit o cauzalitate -, dar putem conchide ca patrund adanc in piele, la nivelul tesuturilor. Parabenii au fost in mare parte eliminati, in locul lor folosindu-se alti conservanti pentru a prelungi durata de viata a samponului si a distruge bacteriile. Un alt motiv de grija este acela ca parabenii pot cauza iritatii si dezechilibre hormonale.

Alte elemente cu potential perturbator ce abunda in sampoanele conventionale sunt: PEG (polyethene glycol), responsabil cu textura cremoasa a samponului, un ingredient sintetic dur care poate irita scalpul si parul, si uleiurile minerale (variante mai ieftine ale uleiurilor hidratante, actioneaza ca lubrifianti ce hidrateaza parul, insa nu pe termen lung).

Nu o sa te mintim: si sampoanele profesionale pot include astfel de substante, dar intotdeauna in cantitati mici. De cealalta parte, e la fel de adevarat ca exista si sampoane din comert ai caror creatori au fost preocupati, la presiunea publicului, sa elimine aceste substante nocive si sa le inlocuiasca cu ingrediente naturale si organice, o atitudine demna de laudat. Dar mai e mult pana departe.

Motivul 3: Fiindca sampoanele din comert folosesc ingrediente de calitate in cantitati mici, le dilueaza si/sau inlocuiesc.

Cum am spus, ingredientele de calitate (cum ar fi uleiul de argan) pot fi prezente si in sampoanele conventionale, dar le vei regasi undeva „la coada” listei. Sa spunem ca aceste produse includ ulei de argan: el se va intalni la capatul enumerarii de ingrediente, fiind substituit in cea mai mare parte cu uleiuri minerale.

Alte „strategii” folosite de comercianti: dilueaza cu apa sau cu fillere ingredientele de valoare, pentru a obtine o cantitate mai mare si un pret mai bun.

Motivul 4: Fiind mai consistente, vei folosi o cantitate mai mica din sampoanele profesionale.

Cat de des ai respectat regula „sampon cat o moneda de 50 de bani” pe parul tau? In cazul unui sampon profesional, mai dens si mai consistent, aceasta asociere chiar functioneaza. Asa se face ca, pana la urma, poti da aceiasi bani: economisind prin faptul ca samponul profesional iti va ajunge mai mult timp, o sa descoperi ca aceasta optiune poate fi si rentabila economic.

Motivul 5: Parul tau e mai sanatos si arata mai bine.

Pana la urma, tot aspectul te va convinge. Si sampoanele din comert lasa parul moale si il curata; dar in timp fillerele ajung sa consolideze depuneri la suprafata, iar ingredientele nocive pot afecta atat structura capilara, cat si sanatatea, per ansamblu. Sampoanele profesionale iti daruiesc un par curat, care se aranjeaza frumos, e usor de pieptanat, arata si se simte fabulos si, in plus, devine din ce in ce mai sanatos!

3 sampoane profesionale de incercat

La Pastel3 recomandam sampoanele profesionale: noi ne dorim ce e mai bun pentru tine. Si pentru ca „ce e in mana nu e minciuna”, cel mai bine e sa incerci. Iata ce!

Iti poti recupera frumusetea parului cu Samponul cu cheratina pentru reconstructia parului fara parabeni Oyster Cutinol Rebirth Shampoo. Cheratina reda vigoarea parului deteriorat, iar complexul ayurveda restructureaza si vitalizeaza firul de par.

Daca parul normal se poate descurca, la propriu si la figurat, si cu un sampon conventional, nu putem spune acelasi lucru despre cel fin, fara volum. I se adreseaza insa Samponul delicat pentru par fin PAUL MITCHELL Shampoo One. Gama nr. 1 in America in segmentul produselor de ingrijire de lux va curata delicat, oferind stralucire si volum si protejand in acelasi timp culoarea parului tau.

La randul sau, parul vopsit se cere aparat de sampoanele de „supermarket”. Se va intelege insa de minune cu Samponul pentru hidratare si luminozitate FUDGE Luminizer Moisture Boost Shampoo, ce promite o hidratare de pana la 48 de ore. Complexul Iluminator Micellar Oil si tehnologia Smoothing Swish, alaturi de ingrediente precum uleiul de argan vor creste rezistenta parului cu 85% si nivelul de stralucire cu 100%. E dovedit!

Pana la urma, ramane la latitudinea ta daca vei alege sau nu un sampon profesional, in ecuatie intervenind si factori precum tipul de par sau duritatea apei. Ce e cert insa e ca un produs de calitate nu va dezamagi!