A devenit deja ceva larg raspandit sa folosim acizi pentru exfolierea pielii, de aceea acum putem trece linistite la urmatorul nivel, si anume utilizarea unei creme cu acid salicilic. Aceasta solutie poate reprezenta un compromis perfect pentru tenul uscat, deoarece combina capacitatea de exfoliere cu agenti hidratanti care vor reusi sa impace toate nevoile pielii.
Dar nu ne dorim sa anticipam si te lasam sa descoperi in randurile de mai jos tot ce trebuie sa stii despre acidul salicilic in creme si motivele sa il folosesti!
Ce este acidul salicilic?
Un agent exfoliator de exceptie, ca sa o „zicem pe-a dreapta”! Acidul salicilic e un acid BHA (Beta-hidroxi) cu capacitatea de a exfolia pana in straturile cele mai profunde ale pielii, reusind sa „razbata” inclusiv prin sebum, ceea ce il deosebeste de acizii AHA (de exemplu, acid lactic si acid glicolic), care raman in straturile superficiale ale dermului.
Totodata, acidul salicilic e un agent keratolitic, respectiv capabil sa descompuna stratul superior, de celule moarte si de sebum, al pielii, astfel revigorand, intinerind, exfoliind si rejuvenand. Ca origine, e extras din scoarta salciei albe sau a salciei de Himalaya, dar sa stii ca poate fi obtinut si sintetic, in laborator.
Atunci cand e aplicat pe piele, acidul salicilic nu numai ca exfoliaza, dar poate reduce si atenua acneea. De asemenea, diminueaza roseata si inflamatia si e util si in cazul matretii sau al unor afectiuni precum psoriazisul, cu un oarecare succes, datorita proprietatilor sale antibacteriene si anti-fungi.
Cum actioneaza acidul salicilic?
Inainte de a vedea de ce sunt recomandate cremele cu acid salicilic, sa descoperim cum isi face treaba acest aliat al unei ten neted si luminos. Practic, acidul salicilic patrunde in adancul pielii fiindca reuseste sa treaca dincolo de „lipiciul” care tine laolalta celulele, keratina. Asa le inlatura pe cele moarte, care pot bloca porii si pot cauza aparitia acneei.
Dar o alta caracteristica a sa, pe care am mai nuantat-o, este abilitatea de a elimina si sebumul, astfel ca e un exfoliant ideal pentru tenul gras, mai pretentios.
In ce cazuri e recomandat acidul salicilic?
Mai sus am prefigurat deja careva dintre situatiile in care acidul salicilic poate fi salvatorul tau. El isi face treaba de minune daca ai ten gras sau mixt, daca te confrunti cu eruptiile acneice sau ai tenul incarcat.
De asemenea, poate functiona si daca suferi de matreata, ai negi, calozitati (depozite de piele ingrosata si intarita), psoriazis, dermatita seboreica, lichen plan sau ihtioza.
In ce poti regasi acidul salicilic?
Cel mai adesea, acidul salicilic e ingredientul de baza al exfoliantilor, al produselor de curatare sau al tonerelor, dar sa stii ca si cremele, lotiunile, serumurile si mastile il pot contine.
De obicei, il poti achizitiona din magazinele de cosmetice, insa sunt si cazuri in care e necesara o prescriptie medicala, daca ai nevoie de doze mai mari.
Desi acidul salicilic e un exfoliant, un loc de cinste il are in creme si lotiuni. In acest caz, efectele sale de purificare a pielii si de atenuare a acneei sunt combinate cu proprietatile hidratante ale produsului.
Exista contraindicatii ale utilizarii acidului salicilic?
Acidul salicilic e bine tolerat de catre piele, dar daca „te stii” cu alergii, mai bine consulti medicul, ca sa fii sigura ca nu exista niciun pericol. Sunt cazuri in care poate irita sau usca pielea.
Insa aceste inconveniente nu sunt singurele. Printre efectele adverse se mai numara usturime, inrosire a pielii, senzatie de arsura sau incalzirea tenului. De asemenea, daca esti predispusa la alergii, poate exacerba simptomele pe care le experimentezi deja, precum urticarie sau piele descuamata.
Crema cu acid salicilic in sarcina
Conform The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) - Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor, acidul salicilic nu presupune niciun risc in sarcina, asa ca poti folosi in continuare crema cu acid salicilic si daca astepti un copil.
De asemenea, nu trebuie sa te ingrijorezi nici daca utilizezi acest ingredient in vreme ce alaptezi. Cu o singura exceptie: daca il aplici in apropierea zonelor cu care ia contact pielea sau cavitatea bucala a celui mic.
Daca totusi te temi ca acidul salicilic iti poate dauna sau consideri ca e mai bine sa fii prevazatoare, discuta cu medicul tau, astfel incat sa nu ai niciun dubiu.
Crema cu acid salicilic pentru acnee
Principalul motiv pentru care sa folosesti o crema cu acid salicilic este reducerea sau chiar indepartarea completa a acneei. Cum functioneaza in acest caz legendarul nostru acid?
Sa intelegem mai intai cum se formeaza cosurile. Acestea apar atunci cand porii sunt infundati cu o combinatie deloc placuta de sebum, celule moarte sau impuritati, caz in care pot aparea punctele albe, punctele negre sau pustulele (cosurile).
Ei bine, aici intervine salvator acidul salicilic. El reuseste sa dizolve aceasta „incarcatura” care blocheaza porii si astfel previne acneea. Tine insa cont ca efectele nu sunt imediate si acestea pot fi mai discrete si mai moderate in cazul unei creme decat al unui exfoliant sau al unui serum.
Alte motive pentru care sa folosesti o crema cu acid salicilic
Pe lânga exfoliere si prevenirea acneei, iata mai jos si alte motive pentru care sa optezi pentru acest tip de produs!
Hidrateaza. Daca acidul salicilic ca atare nu are astfel de virtuti, o crema cu acest ingredient include si elemente hranitoare, astfel ca poate fi solutia perfect daca ai ten uscat cu acnee sau ten mixt.
Catifeleaza si intensifica stralucirea. Fiind vorba despre o lotiune, crema cu acid salicilic e ideala si pentru ca amelioreaza aspectul tenului tau.
Depigmenteaza. Acizii mai au un „rost pe lume”, si anume acela de a contracara petele pigmentare, indiferent de amplasare.
Are o textura placuta. Unele dintre noi nu ne impacam bine cu uleiurile sau nu prea toleram folosirea serumurilor, dar cu toate adoram cremele, asa ca e evident de ce aceasta formula poate fi ideala atunci cand vrei sa integrezi acidul salicilic in rutina ta.
E usor de folosit. Fiind vorba despre o crema, deci un produs de baza in ingrijire, nu o sa te mai temi ca gresesti sau ca nu o sa te dovedesti consecventa in utilizarea acidului salicilic.
Aceste motive sunt numai cateva pentru care sa incerci crema pentru tenul pigmentat ANUBIS Shining Line Whitening Cream. Cu extracte naturale pentru regenerare si hidratare intensa, are efect decongestionant si de depigmentare, inhiband productia de melanina si protejand si de radiatiile UVA si UVB. In aceasta crema cu acid salicilic mai apar arbutina din extract de merisoare si acid kijic.
Asadar, e mai mult decat demna de incercat, crema cu acid salicilic. Tu ce parere ai? O integrezi in ritualul tau de skincare?