Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Acid azelaic: ce este si cum te ajuta sa ai o piele frumoasa

Acid azelaic: ce este si cum te ajuta sa ai o piele frumoasa

Posted by Cristina Enache on

 

Devenim din ce in ce mai interesate de lumea acizilor dupa ce am descoperit cum ne transforma pielea, dar, cu toata aceasta atentie sporita, acidul azelaic tot este in mare parte un necunoscut. Insa reputatia sa trebuie sa cunoasca o schimbare puternica, pentru ca multi experti se declara indragostiti.

Iti spunem mai jos de ce este iubit si cum poate deveni urmatorul ingredient vedeta din rutina ta de skincare.

Ce este acidul azelaic?

Salicilic, glicolic, lactic: ne-au trecut pe la ureche aceste denumiri, dar cate dintre noi se pot declara familiare si cu mult mai misteriosul acid azelaic? Insa nu e vina lui ca e necunoscut! Apare in mod natural in mai multe soiuri de cereale, dar e produs si de diverse specii de fungi de pe piele.

Principala proprietate a acidului azelaic este legata de stimularea exfolierii, dar e eficient si pentru accentuarea turnover-ului celular, pentru a debloca porii si a reduce inflamatia. De asemenea, calitatile sale antimicrobiene il fac un dusman redutabil al acneei.

In general, acidul azelaic este folosit cu prescriptie medicala, sub forma de tratament recomandat de doctor, dar o sa il gasesti si in demachiante, creme sau serumuri. Poate fi disponibil si cu textura de gel sau spuma.

Acidul azelaic: beneficii

Prin ce se remarca? Ii aducem o oda binemeritata in randurile de mai jos!

E un ingredient neprețuit în lupta cu acneea. Cum ajuta? In primul rand, curata porii, prevenind astfel aparitia acneei. Capacitatile antiinflamatorii reduc roseata si iritatia, astfel ca inclusiv eruptiile active sunt diminuate. Nu in ultimul rand, pentru ca grabeste vindecarea si turnover-ul celular va facilita si disparitia urmelor de cosuri.

Contribuie la reducerea hiperpigmentarii. Fie ca il folosesti pentru a ilumina petele de soare sau cele produse de inaintarea in varsta sau de acnee, acidul azelaic e mai mult decat eficient.

Poate trata rozaceea. Pentru ca reduce inflamatia, acidul azelaic poate fi un adjuvant in tratarea rozaceei. Previne de asemenea si umflarea venelor ce devin vizibile in aceasta afectiune.

Poate contribui si la alinarea simptomelor psoriazisului. Desi dovezile sunt momentan sarace, sunt voci care afirma ca putem folosi acid azelaic si contra acestei boli. Discuta insa neaparat cu medicul tau.

E unul dintre putinele ingrediente sigur pentru a fi folosit daca esti insarcinata. Daca de retinoizi trebuie sa te tii departe atunci cand astepti un copil, ai insa liber la azelaic. Explicatia e aceea ca e absorbit in cantitati foarte mici in sange.

Efectele adverse ale acidului azelaic

Trebuie sa te temi cand il folosesti? Hm... vorbim despre un acid si asta spune totul. Ce e de retinut e ca acidul azelaic e mult mai bland decat acizii glicolic sau salicilic, insa nu e complet lipsit de riscuri.

Iata ce poti experimenta:

  • cel mai adesea: senzatie de usturime sau arsura, descuamarea pielii, roseata sau uscarea dermului;
  • mult mai rar: iritatii, umflarea pielii, aparitia de vezicule sau coji, durere de articulatii, mancarimi si urticarie, febra, dificultati de respiratie.

Nu mai credem ca e cazul sa nuantam, dar totusi o facem: daca experimentezi oricare dintre simptomele de mai sus, opreste sau limiteaza imediat utilizarea, iar in cazul celor care apar rar, adreseaza-te de urgenta medicului.

Ce mai trebuie sa stii in ceea ce priveste riscul la care te supui cand spui „bun-venit” in viata ta acidului azelaic? Ca nu trebuie folosit  daca suferi de eczeme. De asemenea, asociaza-l neaparat cu produse cu SPF.

Inca un asa zis minus al acestui ingredient? Fiind mai delicat decat acizii AHA in mod frecvent folositi, va da mai greu rezultate, motiv pentru care nu e nici atat de celebru.

Cum sa folosesti acidul azelaic?

Daca ti-a fost recomandat sub forma de medicament, tine cont de instructiunile produsului. Ca regula general valabila, curata si fata, si mainile inainte de utilizare. Aplica o cantitate nu mai mare decat un bob de mazare.

Poti folosi zilnic, fiind vorba despre un acid mai slab, dar daca ai tenul sensibil e indicat totusi sa te rezumi la o utilizare de 2-3 ori pe saptamana. Il poti intinde pe piele atat dimineata (caz in care SPF-ul nu e recomandare, e OBLIGATIVITATE), dar si seara, insa niciodata alaturi de retinoizi.

In general, e considerat ca te vei bucura de efecte pozitive in circa 6-8 saptamani.

Peeling cu acid azelaic: in ce sa investesti

Te-am convins ca tu si acidul azelaic v-ati nascut ca sa fiti impreuna? Atunci incearca un produs de exceptie, Peeling-ul de depigmentare 8 sesiuni Anubis Shining Line Combined Peel. E o solutie brilianta contra pigmentarii, fie ca petele au fost produse de expunerea la soare, de hormoni, de sarcina sau de inaintarea in varsta.

peeling depigmentare

Produsul daruieste o luminozitate cuceritoare gratie mixului de acizi, fiind de fapt un sistem in 3 pasi cu efect imediat de depigmentare, imbunatatire a texturiii pielii si actiune anti-bacteriana.

Astfel, in pasul 1 (contine acetona, ulei esential de lamaie, apa de petale de portocala), aplica pe tot tenul folosind o discheta sau un tifon si asteapta pana la absorbtie completa.

Pasul al doilea iti da intalnire cu acidul azelaic 0,6%, alaturi de acid malic 15% si acid citric 2%. Aplica pe fata, gat si decolteu folosind o pensula. Se neutralizeaza cu pasul 3 – off peel.

Incheiem cu pasul al treilea, cel ce foloseste extract de hamamelis si retinol palmitat. Acum, aplica pe fata, gat si decolteu tot cu o pensula, lasa sa actioneze timp de 2 minute si apoi indeparteaza cu apa.

Acidul azelaic e o solutie gentila, magica pentru tenul sensibil si cu rezultate minunate contra acneei. Ai de gand sa il folosesti? Suntem curioase daca te-am tentat!