Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Acid mandelic: motive sa il incluzi in rutina de beauty

Acid mandelic: motive sa il incluzi in rutina de beauty

Posted by Cristina Enache on

Mai nou pe piata de beauty decat surorile si fratii lui AHA, acidul mandelic este din ce in ce mai recomandat de catre dermatologi si utilizatori deopotriva. Ce altceva ai spune despre un produs care este dedicat inclusiv tenului sensibil, dar care se dovedeste in timp mai eficient decat variantele sale mai dure? Pentru noi, asa suna definitia perfectiunii.

De ce recomandam acidul mandelic? Avem numeroase motive, dar, pentru a pastra o analiza echilibrata, iti spunem si care sunt riscurile!

Ce este acidul mandelic?

Cea mai simpla precizare ar fi aceea ca face parte din categoria acizilor AHA (alfa-hidroxi). Acidul mandelic este extras din migdale amare; de fapt, de aici i-a venit si „numele de botez”, de la denumirea din limba germana a migdalei, mandel.

Cum l-am putea caracteriza? Dermatologii aproape ca i-au scris poezii, indicand ca este un acid „armonios”, complex, totodata bland si eficient.

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale sale este aceea ca are o molecula mare, ceea ce inseamna ca este absorbit mai usor si mai profund in piele. Totodata, ramane si mai mult la suprafata dermului, de aici rezultand un risc mai scazut de iritatii, inclusiv pentru posesorii de ten sensibil.

Dar acidul mandelic se remarca si pentru relatia cordiala pe care o stabileste cu cei care au tenul inchis la culoare. Care e motivul? Nu e melanotoxic, respectiv nu incurajeaza pigmentarea sau decolorarea tenului. Dimpotriva, chiar estompeaza petele cauzate de varsta, expunerea la soare sau acnee.

Fiind solubil in ulei (spre deosebire de acidul glicolic si cel lactic, care prefera compania apei), acidul mandelic va trece mai departe de bariera sebumului si va ajunge mai usor in straturile profunde ale pielii.

8 motive pentru care preferam acidul mandelic

Iata mai jos numeroasele ratiuni pentru care i-am inchinat o oda!

E atat de bland! O sa vezi ca e mult mai usor tolerat de catre tenul sensibil sau cu acnee decat celelalte tipuri de acizi AHA.

Exfoliaza in mod eficient. Indeparteaza celulele moarte si reveleaza o piele mai neteda si mai luminoasa.

Creste rata de turnover celular. Accelereand reinnoirea, e un secret anti-age inca bine pastrat.

Incurajeaza productia de colagen. Ti-am spus ca e eroul antiimbatranirii, iar faptul ca va creste sinteza acestei proteine de baza in piele si in tesutul conector e inca un motiv pentru care il divinizam.

Imbunatateste textura pielii. Tenul devine mai moale, iar relieful cutanat e mai neted si mai uniform dupa utilizarea sa.

E minunat daca suferi de acnee. In mod normal, pentru tenul cu cosuri sunt recomandati acizii BHA, dar mandelicul e o exceptie. Are atribute antibacteriene, ceea ce il face ideal, dar controleaza si productia de sebum, reduce inflamatia si roseata si previne episoadele de acnee, inclusiv chistica. Daca doresti comparatii, sa stii ca un test din 2019 s-a ocupat de ele; a fost analizata eficienta in tratarea acneei usoare spre moderate in cazul acidului mandelic si salicilic. Ambele au fost la fel de eficace, dar cel mandelic a „castigat” fiindca a fost mult mai bine tolerat de catre piele.

Reduce decolorarea tenului si hiperpigmentarea. Nu mai insistam aici, pentru ca am prefigurat mai sus.

Estompeaza ridurile. Intelegem daca deja sari in sus de fericire; acidul mandelic are aici efect fiindca indeparteaza celulele moarte, afisand o piele mai tanara si mai luminoasa, dar ameliorand si elasticitatea.

Riscurile utilizarii acidului mandelic

Ca in cazul oricarui acid, nu esti 100% safe. De aceea, e totusi recomandat sa efectuezi un test cutanat inainte de a-l introduce in rutina ta de beauty.

Desi se numara printre cei mai inofensivi acizi, tot poate provoca iritatii. Roseata, umflaturile, senzatia de mancarime sau sensibilitatea dermului sunt alte riscuri asociate utilizarii sale.

De asemenea, poate sa starneasca fotosensibilitate (sensibilitate la radiatiile solare si la expunerea la soare), de aceea e important sa apelezi neaparat la SPF.

Un alt pericol poate consta in subtierea pielii si, in chip ironic, chiar imbatranirea sa prin denaturarea barierei cutanate atunci cand e folosit in mod excesiv.

Nu il folosi impreuna cu alti acizi sau cu retinol.

Cum folosesti acidul mandelic?

De la peelinguri la exfolianti sau produse de curatare faciala, pe piata exista o larga diversitate de produse cu acid mandelic. Daca il folosesti ca atare, aplica mai bine seara, inainte de culcare. O sa constrati rezultate dupa circa 3 saptamani de utilizare constanta.

Nu il folosi zilnic decat daca ti s-a recomandat expres de un specialist. E de preferat sa il incluzi in rutina ta de 2-3 ori pe saptamana.

Ai mare grija fiindca, in ciuda super reputatiei sale, ramane totusi un acid, ceea ce inseamna ca poate usca pielea. Dupa exfoliere, aplica neaparat un strat din crema ta hidratanta.

Ce alternative ai?

Daca totusi nu doresti sa folosesti acidul mandelic, uite spre ce te poti reprofila!

Acidul lactic are beneficii asemanatoare, dar nu patrunde atat de profund in piele.

Acidul azaleic impresioneaza si el cu beneficiile antiinflamatorii si antimicrobiene si e folosit in mod principal de persoanele cu rozacee.

Acizii BHA au molecule mai mari decat AHA, deci se aseamana si ei cu madelicul, si sunt ideale pentru cosuri, puncte albe sau negre si pori mariti.

2 produse cu acid mandelic care merita testate

Descopera testand super puterile acidului mandelic cu aceste doua cosmetice disponibile la Pastel3!

Concentratul pentru dezincrustare pentru ten gras SKEYNDOR Clear Balance Puryfing Factor favorizeaza extragerea comedoanelor si a impuritatilor, fiind un aliat de seama daca ai acnee. Igienizeaza, accelereaza dizolvarea stratului cornos si ajuta la deschiderea porului datorita formulei bogate in acid mandelic, salicilic si betaina. Lasa sa actioneze timp de 10 minute si clateste apoi cu apa.

Vrei un exfoliant corporal? Alege Anubis CL Tri-Acids Peeling, pentru piele ferma si superba. Parfumul placut si originea naturala te vor convinge, iar faptul ca actioneaza pe trei niveluri e un argument prioritar. Astfel, regenereaza datorita acidului mandelic, hraneste stratul intermediar cu acid lactic si da fermitate in profunzime cu acid glicolic. Se obtine astfel o reinnoire celulara completa.

Ce parare ai? Ai de gand sa incluzi acidul mandelic in rutina ta?