Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Acizii AHA si BHA: ce sunt si cum ii folosesti corect

Acizii AHA si BHA: ce sunt si cum ii folosesti corect

Posted by Cristina Enache on

Unul dintre cele mai pretuite secrete de frumusete ale tenului impecabil este exfolierea. Daca nu indepartezi cu consecventa celulele moarte, cum te-ai putea bucura de acea piele luminoasa si catifelata la care visezi?

Dar sa stii ca exfolierea inseamna mai mult decat acel scrub frumos mirositor sau manusa cu care iti masezi tenul. Tot mai multi experti in skincare considera, din contra, ca la baza tenului frumos stau doi acizi, AHA si BHA. Cum pot ele „sa te schimbe la fata”? Iti explicam in randurile de mai jos!

Ce sunt acizii AHA si BHA?

Inainte de a vedea cum se deosebesc unul de celalalt, sa aflam ce caracteristici comune impartasesc. In primul rand, e musai sa fii constienta de faptul ca niciun acid nu e mai bun decat celalalt, dar oricare poate fi o optiune salvatoare pentru tine.

Mai mult, sunt cateva beneficii comune pe care le au acizii AHA si BHA, dupa cum urmeaza:

  • pot reduce inflamatia pielii;
  • uniformizeaza relieful pielii;
  • indeparteaza celulele moarte;
  • micsoreaza porii si diminueaza ridurile;
  • imbunatatesc textura pielii;
  • desfunda porii.

Dar trebuie sa recunoastem ca, dincolo de trasaturile pe care le au in comun, acizii AHA si BHA sunt destul de diferiti.

Acizii AHA: caracteristici si beneficii

Acizii AHA sunt extrasi din fructe sau din trestia de zahar, si sunt solubili in apa, ceea ce ii diferentiaza de „fratii lor vitregi” BHA. Aceste substante sunt in general recomandate pentru pielea uscata sau normala ori pentru tenul matur, avand si abilitatea de a imbunatati factorii de hidratare in timp ce exfoliaza.

Cel mai cunoscut acid AHA este cel glicolic, cu greutatea moleculara cea mai mica dintre toti AHA, caruia i se adauga acidul lactic si acidul mandelic.

Dar ce fac nepretuitii AHA, pe langa functiile de mai sus? Printre beneficiile lor se numara si actiunea ce are loc atat la suprafata, dar si in profunzimea pielii, precum si exfolierea realizata „topind” legaturile dintre celulele moarte, „lipiciul” care le tine impreuna, iluminand astfel pielea.

Acizii AHA joaca un rol si in prevenirea imbatranirii pielii, stimuland procesele de turnover celular. Astfel redau un aspect tineresc, netezind ridurile si porii.

Ce functii si beneficii au acizii BHA

De partea cealalta, si aczii BHA sunt extrasi tot din plante, dar, spre deosebire de AHA, sunt solubili in ulei, nu in apa, ceea ce ii face ideali pentru pielea grasa, mixta sau acneica.

Acizii BHA pot avea si proprietati calmante, astfel ca se adreseaza inclusiv tenului afectat de rozacee sau sensibil, dar principala lor abilitate este aceea de a patrunde in profunzimea porilor, fiind o solutie de efect daca te confrunti cu cosurile.

Un alt atu al acizilor BHA este legat de capacitatea lor antibacteriana, un alt motiv pentru care se opun din rasputeri acneei. Nu sunt insa straini nici de tratarea zonelor uscate, a bataturilor si a depozitelor de piele ingrosate, desi aici mai recomandati sunt acizii AHA.

Cel mai cunoscut acid BHA este cel salicilic.

Cum sa alegi dintre acizii AHA si BHA?

Cea mai importanta intrebare este urmatoarea: eu ce aleg? Desigur ca nu esti obligata sa dai intaietate unuia dintre acizi, dar pot exista situatii in care sa te bucuri de compatibilitate perfecta numai cu unul dintre ei.

Raporteaza-te astfel la problema care iti tulbura pielea. Daca e vorba de acnee, inclusiv forme avansate, asa cum e acneea chistica, acizii BHA sunt alesii tai.

Dar daca te confrunti cu deshidratarea sau vrei sa scapi de petele solare ori sa diminuezi ridurile, poti sa te bazezi linistita pe acizii AHA.

Ce mai trebuie sa retii? Ca acizii AHA lucreaza mai ales la suprafata pielii, in timp ce BHA intervin in principal in profunzime.

Vrei sa combini acizii AHA si BHA? Iata cum!

E usor dificil sa combini acizii AHA si BHA si desi e adevarat ca multi experti in beauty considera ca pielea va arata fabulos atunci cand e rasfata cu un amestec al celor doua substante, sfatul nostru este sa nu le mixezi niciodata singura. Apeleaza ori la un produs cosmetic cu o formula ce include acizi AHA si BHA sau aplica numai in zile diferite.

Daca nu iti surade sa alternezi acizii AHA si BHA, atunci foloseste-i diferentiat pe fata. De exemplu, utilizeaza acizii AHA pe regiunile uscate ale fetei si acizii BHA pe cele mixte/grase.

Poti de asemenea sa faci uz de un produs dimineata si de celalalt seara.

Ce alte reguli trebuie sa mai urmezi? Atat acizii AHA, cat si acizii BHA trebuie asociati cu o crema de protectie solara, dar si cu un produs hidratant. Nu uita ca sunt exfolianti si ca pot usca pielea.

Produse cu acizi AHA si BHA demne de incercat

Ti-au facut cu ochiul precizarile noastre? E bine, atunci, caci avem pentru tine recomandari de produse cu acizi AHA si BHA.

Incepe un ritual victorios de ingrijire a pielii cu Lotiunea demachianta cu acid glicolic Bruno Vassari AHA Skin Cleanser. Produsul curata in profunzime si pregateste pielea pentru viitoarele tratamente aplicate. Lotiunea e recomandata tuturor tipurilor de ten.

lotiune demachianta cu acid glicolic

Acizii AHA sunt minunati insa si pentru hidratarea tenului, asa ca nu o sa ii gasesti numai in exfolianti, ci si in Crema antirid cu acid alfa hidroxilic Bruno Vassari AHA Multi Effect Cream. Produsul combina actiunea exfolianta a acizilor AHA cu potentialul hidratant si antioxidant al vitaminei E si misiunea de aparare de radiatiile solare. Nu numai ca indeparteaza celulele moarte, dar stimuleaza si aparitia altora noi, confera fermitate si elasticitate si reduce ridurile si liniile de expresie.

crema antirid

Acidul salicilic e secretul tenului care a incheiat castigator lupta cu cosurile, iar Serumul pentru Ten Acneic Mario Badescu Anti Acne Serum iti arata de ce sa crezi in el. Tratamentul e recomandat pielii cu eruptii cutanate, avand si rol de preventie si o formula pe baza de gel ideala inclusiv pentru tenul sensibil.

ser ten acneic

Te tenteaza sa combini acizii AHA cu cei BHA? Atunci alege Dischetele cu acid glicolic pentru curatare si exfoliere Bruno Vassari Glyco System Exfoliating Pads, ce curata si exfoliaza cu blandete tenul. Formula imbina concentratii de 10% acid glicolic si 0.5% acid salicilic pentru un ten neted si luminos, dischetele remarcandu-se si prin potentialul antiinflamator si antibacterian. Nu putem trece cu vederea nici faptul ca stimuleaza productia de colagen!

dischete cu acid glicolic

Acizi AHA si BHA? Nu mai detin niciun secret! Tu cum ai de gand sa ii incorporezi in ritualul tau de frumusete?