Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Acneea adulta: de ce apare si cum o tratezi

Acneea adulta: de ce apare si cum o tratezi

Posted by Cristina Enache on

Ai asteptat cu nerabdare varsta de 20 de ani pentru a scapa de acneea adolescentei numai pentru a descoperi ca nu vrea sub nicio forma sa se dea batuta? Din pacate, acneea adulta e mai comuna decat ti-ar placea sa crezi, circa 15% dintre persoane fiind afectate de ea, conform American Academy of Dermatology.

Acneea adulta, odata instalata, nici nu se lasa cu una, cu doua. Ba dimpotriva: se poate prelungi pana la 40 de ani si poate persista si in perioada de peri-menopauza, oprindu-se in majoritatea cazurilor dupa ce ai depasit varsta reproducatoare.

Desi acneea adulta poate fi un cosmar, sunt insa nenumarate modalitati prin care o poti trata. Afla totul despre ele din randurile de mai jos!

Acnee la varsta adulta: ce trebuie sa stii?

In esenta, acneea adulta are aceleasi cauze precum cea „adolescentina”: sebumul secretat in exces si porii infundati, carora li se adauga bacteriile, care agraveaza situatia prin inflamatie. Astfel, atunci cand porii sunt blocati de sebum, bacterii, uleiuri sau murdarie, apare nedoritul cos… la orice varsta.

In general, exista doua tipuri de acnee: comedoanele (punctele albe si punctele negre) si leziunile inflamatorii (pustule, cosuri, noduli sau chisturi). Vestea proasta este ca acneea la maturitate se suprapune celei de-a doua forme, in principal din cauza faptului ca se dezvolta in profunzimea pielii.

O alta deosebire intre acneea „tinerilor” si cea matura este ca aceasta din urma apare in general in partea de jos a fetei (pe barbie, maxilar sau pe gat).

Inca o veste proasta? Poti dezvolta acnee adulta si daca in adolescenta pielea ta a fost neteda si curata.

Acneea la adulti: principalele cauze

De ce apare acneea, dincolo de descrierea sa generica? Am impartit, mai jos, cauzele in factori pe care oamenii de stiinta ii „imbratiseaza” cu studii si dovezi si in cauze care, desi nu au de partea lor cercetari solide, sunt sustinute de catre persoanele diagnosticate cu acnee. Totodata, iti vom enumera si cateva surse mai putin obisnuite ale acneei.

Cauzele principale ale acneei

Fluctuatiile hormonale. Hormonii, in special cei masculini, sunt cei care provoaca acnee, cu precadere sub forma chisturilor. Acestia actioneaza in special dupa ovulatie, dar pot fi prezenti si atunci cand ramai insarcinata, la menstruatie sau cand incepi sau opresti administrarea pilulelor contraceptive.

Poluarea. Oamenii de stiinta nu au gasit inca o explicatie a efectului nociv pe care il are poluarea asupra acneei, dar considera ca impuritatile din atmosfera cauzeaza blocarea porilor, si de aici pana la cosuri nu mai e decat un singur pas. Periculoase sunt si radiatiile, ce usuca tenul si determina, astfel, supraproductia de sebum.

Cosmeticele nepotrivite. Ai ten predispus la acnee? Atunci e musai sa optezi pentru produse cosmetice non-comedogenice, special concepute pentru a preveni infundarea porilor. Periculoase sunt mai ales pudrele sau fondul de ten lichid; inlocuieste-le cu Pudra faciala pentru tenul acneic Mario Badescu Special Healing Powder cu o formula pulbere pe baza de sulf, care absoarbe excesul de ulei si reduce roseata si iritatiile.

pudra pentru ten acneic

Curatarea excesiva a fetei. Atunci cand iti cureti pielea de mai multe ori pe zi, cu o insistenta care degenereaza in agresivitate, nu faci decat sa agravezi problemele sale. Nu te spala mai des de doua ori pe zi (cu exceptia cazului in care transpiri sau mergi la sala) si ai mare grija cu exfolierea.

Fii atenta la ce produse folosesti. Gelul de curatare cu complex AHA Anubis New Even Cleansing Gel contribuie la regenerarea si la oxigenarea celulara, continand cateva dintre cele mai apreciate ingrediente contra acneei adulte: AHA, Vitamina B5, Peptide de Colagen, Extract de Macese, Vitamina A, C, E, Aloe Vera. Textura cremoasa curata delicat, dar atat de eficient.

gel de curatare

Da dovada de aceeasi grija si atunci cand exfoliezi. Daca pielea ta e sensibila, avand de suferit de pe urma acneei, mai bine te-ai tine departe de scruburi sau de exfoliantii cu particule fizice. In schimb, opteaza pentru un peeling chimic sau enzimatic, asa cum este Anubis Peeling Enzimatico, minunat pentru toate tipurile de ten, inclusiv pentru cel cu sensibilitate sporita sau cu acnee. Regenerand si stimuland reconstructia celulara, are un nepretuit efect de calmare a tenului, pe care il vei aprecia.

peeling enzimatic

Anumite boli. Sindromul ovarelor polichistice se numara printre afectiunile care pot acutiza productia de acnee, dar si unele medicamente precum steroizii sau hormonii se incadreaza in aceasta categorie.

Mostenirea genetica. Oamenii de stiinta spun ca sunt sanse mari ca acneea adulta sa fie o predispozitie genetica.

Cauze ale acneei care nu au la baza dovezi stiintifice

Stresul. Suntem obisnuite sa invinovatim stresul de orice neajuns din viata noastra, dar, asa cum iti va explica orice fata ce s-a trezit cu un cos inainte de o intalnire romantica sau de una de afaceri, exista un sambure de adevar in aceste afirmatii. Stresul poate provoca acnee prin supraproductia de cortizol, care cauzeaza inflamatie, inclusiv asupra pielii.

Alimentatia. O alta convingere adanc inradacinata in mentalitatea noastra este aceea ca dulciurile, lactatele sau prajelile pot cauza acnee adulta. Desi nu exista inca dovezi in acest sens, oamenii de stiinta considera ca unele persoane pot prezenta sensibilitate la anumite alimente, care sa provoace in chip nefericit cosuri.

O rutina de ingrijire prea aglomerata. Daca folosesti mai multe produse concomitent, industria cosmetica va fi super fericita, dar pielea ta se va revolta. Cu atat mai mult cand asociezi produse anti-acnee, pe baza de ingrediente agresive sau iritante, pustulele vor ameninta sa zdrobeasca orice rezistenta.

 

Cauze neobisnuite ale acneei

Nu te-ai fi gandit la ele, dar specialistii afirma ca pot avea un cuvant de spus: produsele de stilizare a parului care intra in contact cu pielea fetei, cremele de epilare faciala, stresul si schimbarile aferente calatoriilor, produsele cu SPF cu textura prea consistenta.

Cum tratezi acneea adulta: masurile care dau randament

Acneea adulta are, din fericire, solutii. Iata care sunt cele preferate de dermatologi!

Creme sau medicamente prescrise de doctori. Specialistii recomanda ingrediente precum peroxidul de benzoil, acidul salicilic sau acizii AHA pentru tratamentul acneei adulte. Ai grija, insa, nu le folosi fara a avea o recomandare explicita. Si retinoizii – forme ale vitaminei A – au efect din acest punct de vedere.

Pe langa antibioticele sau cremele administrate in urma consultarii medicale, opteaza pentru Crema acnee cu acid glicolic Bruno Vassari AHA Glycolic Cream 10%, ce combina actiunea acizilor alfa hidroxilici (10%) cu cea a vitaminei E si cu cea a substantelor protectoare impotriva razelor solare. Crema are si efect de exfoliere a celulelor moarte, hidratand si conferind fermitate in timp ce stimuleaza intinerirea. Extractul de nuci de Kola si vitamina E protejeaza de stresul oxidativ, iar acidul glicolic este minunat contra acneei.

crema acnee

Curata si exfoliaza delicat. Asa cum am spus si mai sus, ai nevoie de produse special concepute pentru ingrijirea tenului acneic si nu e de glumit din acest punct de vedere.

Poti folosi si o masca pentru purificare si curatare in profunzime, asa cum este Masca cremoasa din argila alba si tioxolon pentru tenul gras/acneic Anubis Argi Mask White, pe baza de argila cremoasa cu tioxolon (preparat anti-acnee). Nu lipseste nici vitamina E, ce protejeaza de efectele negative ale radicalilor liberi si are puternice proprietati anti-imbatranire si antioxidante.

masca cremoasa din argila alba

Aplica tratamente localizate. Tratamentul anti-acneic Mario Badescu Drying Lotion va face diferenta asupra pielii tale tocmai fiindca actioneaza local, cu putere superioara. Cu o formula care contine acid salicilic, calamina si alte ingrediente cu uscare rapida, reduce aparitia punctelor albe, fiind sigur si eficient pentru toate tipurile de ten.

tratament anti acneic

Nu uita de hidratare. Chiar daca ai acnee, nu inseamna ca trebuie sa te feresti de hidratare. Opteaza insa pentru produse mai lejere, asa cum este Serumul pentru ten gras/acneic Anubis Regul Oil Serum Hydro-Equilibrant, ce calmeaza, reparara si mentine o hidratare optima a tenului, gratie complexului de activi: Hamei, Bisabolol si Hibiscus, Thioxolone si Bardana, Drojdie de bere si Arbore de ceai. Mirosul placut si textura catifelata completeaza lista sa de atuuri.

ser pentru ten gras

Acneea adulta poate fi eradicata, numai sa stii cum sa intervii! Ai incredere in produsele de la Pastel3 si nu uita ca, in cazul acneei, e recomandat sa astepti circa 10-12 saptamani pentru ca un tratament sa dea randament!