Unul dintre cele mai populare si mai raspandite ingrediente naturale care iti sporesc frumusetea, aloe vera se afla probabil mai aproape decat crezi. Daca nu o cresti chiar tu in casa, pe terasa, in gradina sau in balcon, sunt sanse mari sa binecuvanteze locuinta cuiva apropiat, planta fiind una dintre cele mai iubite si mai putin pretentioase.
Cu frunzele sale tepoase, nu ai zice ca e atat de prietenoasa, si totusi beneficiile despre care iti vom vorbi mai jos demonstreaza cu prisosinta ca te-ai insela daca nu ai incadra-o in cercul tau de apropiati.
Ce ar trebui sa stii despre aloe vera
Planta suculenta e folosita de secole atat pentru infrumusetarea pielii si ingrijirea parului, dar si in scop medicinal sau pentru imbunatatirea starii de sanatate, si sunt argumente specifice pentru care e atat de utilizata la scara larga: contine mai mult de 751 de compusi activi (unele surse declara ca ar fi vorba de un numar de pana la 2002!) ce includ minerale, vitamine, enzime si aminoacizi.
Asemanatoare cactusului, aloe vera prefera climatele aride, asa ca nu o sa iti dea prea mari batai de cap atat timp cat ii asiguri un colt de soare. Exista mai mult de 420 de specii, dar cea mai comuna este aloe barbadensis Miller. In general, planta e folosita in prezent pentru beneficiile sale pro frumusete, dar sa stii ca exista si rezultate promitatoare in tratarea sau prevenirea cancerului si a diabetului.
Cum o folosesti? Poti extrage gelul din frunzele sale, dar o regasesti si in numeroase produse cosmetice.
Care sunt beneficiile aloe vera
Calmeaza arsurile solare. De cand lumea si pamantul s-a observat acest dar nepretuit al aloe vera pentru cei care uitasera sa se mai puna si la umbra, devenind victime ale necrutatorului soare. Aici conlucreaza potentialul sau hidratant, calmant si antiinflamatoriu, specialistii fiind de parere ca aloe vera poate fi folosita cu succes pentru tratarea arsurilor de gradul 1 si 2. Studiile indica ori spre aloina, un component al aloe vera cu caracter antiinflamatoriu, ori spre antioxidanti pentru capacitatea lor de a calma pielea arsa de soare.
Hidrateaza. Daca ai aplicat vreodata gel de aloe vera pe piele, cu siguranta acest beneficiu nu iti e strain pentru ca simti hidratarea instantanee. Pe de o parte, aloe vera face bine pielii pentru ca e bogata in apa, dar pe de alta e de mentionat ca include si zaharuri care ajuta la retentia apei in tesuturi. Frumos, nu? De aceea aceasta planta e recomandata pentru pielea uscata.
Protejeaza de imbatranirea prematura. S-a si demonstrat ca, atunci cand e aplicata topic, aloe vera contribuie la estomparea ridurilor si a liniilor fine. Sigur, e un proces indelungat, nu se intampla peste noapte, dar e natural si lipsit de riscuri, aducand laolalta capacitatea de hidratare cu cea de stimulare a productiei de elastina, colagen si acid hialuronic, substante care scad odata cu varsta.
Trateaza si vindeca ranile, taieturile si arsurile. Sarmana piele lezate are un aliat pretios in aloe vera! Probabil ai intuit aceste beneficii de cand ti-am spus ca e folosita pentru arsurile solare, dar aria sa de actiune e mult mai mare: taieturi, degeraturi, herpes, basici, s.a.m.d. Se considera ca aici actioneaza un compus numit glucomannan, care amelioreaza productia de colagen, impreuna cu antioxidantii vitamina C si E. Si proprietatile antibacteriene sunt laudate pentru ca previn infectiile.
Contribuie la estomparea petelor pigmentare. Lucrul cu adevarat impresionant e ca nici macar nu conteaza originea petelor – ca sunt cauzate de expunerea la soare, de varsta sau de hormoni -, aloe vera le poate veni de hac (sau macar va incerca sa o faca!). Acum, aloesina este „protagonista” scenariului multumirii noastre, aceasta tratand hiperpigmentarea si inhiband productia exacerbata de melanina a pielii, proces care duce la aparitia petelor.
Calmeaza pielea scalpului. Pielea capului e tot piele, asa ca e evident ca se rasfrang si la adresa sa beneficiile aloe vera, aici extinzand o mana de ajutor proprietatile hidratante, antiinflamatoare si antimicrobiene. Pe post de masca pentru scalp, aloe vera minimizeaza iritatia, calmeaza mancarimile, exfoliaza, hidrateaza si chiar intareste radacina foliculilor de par.
Poate sa reduca acneea. E unul dintre principalele motive pentru care aloe vera e crescuta cu atata dragoste, in atat de multe case. Cu toate ca, sa ne intelegem, nu exista studii care sa iti recomande sa inlocuiesti medicatia traditionala pentru cazurile severe de acnee cu un extract de aloe vera, nici nu putem trece cu vederea „abilitatile” ei. Pe langa cele antiinflamatorii si antimicrobiene, e de remarcat faptul ca include si acid salicilic ce contribuie la diminuarea eruptiilor cutanate, fie ca vorbim de cosuri, puncte albe sau puncte negre. Totodata, previne si infectiile, reduce umflaturile si mancarimea, dar si senzatia de durere. Nu prea ai ce ii reprosa!
E minunata si pentru alte afectiuni dermatologice. Nu numai acneea se afla pe lista afectiunilor pielii care pot fi stopate sau macar calmate cu aloe vera. Includem mai departe psoriazisul si eczema, al caror proces de inflamatie gaseste un inamic in aceasta planta. Totodata, trebuie nuantat si ca aloe vera intareste bariera pielii, ceea ce inseamna ca o face mai rezistenta la infectiile fungice, bacteriene si virale. Actioneaza deci pe toate caile.
Poate sa atenueze vergeturile. Se spune ca nu exista remediu pentru vergeturi, si desi nici aloe vera nu o sa le stearga de parca nici nu ar fi existat, planta le estompeaza aspectul si previne aparitia unora noi. Nu se stie cum anume reuseste acest succes formidabil, dar se crede ca, pe langa atributele antiinflamatorii indelung apreciate, e utila si capacitatea de restaurare a productiei de colagen, elastina si acid hialuronic.
Previne si eradicheaza matreata. Problema cu matreata e ca adesea tratamentele contra sa se dovedesc a fi mult prea agresive, mai degraba acutizand situatia decat sa ofere o rezolvare. Dar aloe vera e blanda si totusi eficienta in a reduce cojitele, matreata, dermatita seboreica si iritatiile. Proprietatile antibacteriene si antifungice sunt completate de o extraordinara abilitate de hidratare, de parca aceasta planta ar fi reteta ideala contra matretii.
Cum sa folosesti aloe vera pentru frumusetea ta
In masti homemade. Racoreste, calmeaza, hidrateaza: tocmai am obtinut formula ideala pentru frumusete de vara, nu? Combina aloe vera cu ingredientul dorit (e ideala cu miere pentru calmare, cu otet pentru exfoliere, cu ulei de cocos pentru hidratare si cu iaurt pentru iluminare), aplica pe fata si lasa sa actioneze intre 10 si 20 de minute (nu mai mult, pentru ca poate totusi provoca iritatie), apoi clateste si usuca tenul, urmand sa aplici o crema de fata.
Pentru calmarea arsurilor solare. Poti folosi aici un gel sau poti extrage tu singura substanta binefacatoare dintr-o frunza de aloe vera, aplicand pe arsura.
Pentru atenuarea acneei. Procedeaza la fel ca mai sus.
Ca masca pentru par. O poti intinde fie la radacina, pentru hidratare, calmare sau anti-matreata, pentru ca apoi sa te speli pe cap dupa ce ai lasat-o sa isi faca treaba timp de 20 de minute, dar o poti aplica si pe lungimi, ca tratament inainte de spalare, pentru extra luminozitate.
In produse cosmetice. Sa stii ca aloe vera aplicata cutanat poate sa cauzeze iritatii, de aceea e mai recomandat sa o folosesti in formula unor produse cosmeitce deja testate. Iata ce recomandam!
Incepem cu un demachiant plin de prospetime, Mario Badescu Acne Facial Cleanser, ideal pentru tenul acneic. Produsul trateaza si previne aparitia cosurilor, curand tenul in profunzime si exfoliindu-l datorita concentratiei de acid salicilic. Aloe vera si musetelul conlucreaza pentru a atenua si a calma eruptiile acneice. Miroase demential!
Ce ne place la aloe vera e ca e una dintre putinele plante pe care o regasesti in toate produsele cosmetice. Dupa demachiere, continua ingrijirea cu Lotiunea tonica pentru ten sensibil cu Aloe Vera Anubis Sensitive Care Rescue Comfort Toner, ce tonifica, revigoreaza si indeparteaza impuritatile fara a irita sau a usca pielea. Extractele de aloe vera calmeaza si hidrateaza, fiind extraordinare pentru pielea predispusa la iritatii, in vreme ce glicerina imbunatateste textura dermului si catifeleaza.
Ai ghicit probabil parcursul, trecem la crema de fata si invitam in scena Crema hidratanta pentru protectie celulara ANUBISMED SOS Cream. E ca un balsam reconfortant pentru pielea predispusa la roseata si hipersensibilitate, uluind cu efectul sau antioxidant si anti-imbatranire. In plus, controleaza afectiunile cutanate, minimizeaza inflamatia, contracareaza efectele stresului oxidativ si previne imbatranirea. Contine, pe langa aloe vera, uree, Agascalm® (un complex natural care tinteste inflamatia, iritatia si roseata) si hamamelis.
Dar ce spui despre o masca cu aloe vera? Calmeaza si repara intensiv tenul cu Masca cu aloe vera si hamamelis AnubisMed Post-Repair Calming Mask. Nu numai ca hidrateaza, elimina roseata si imbunatateste circulatia sangelui, dar si sporeste absorbtia produselor aplicate ulterior, inmuind pielea.
Normal ca nu lipsesc nici serurile cu aloe vera! ANUBIS Total Hydrating Hydra Serum e un ser concentrat cu acid hialuronic care tinteste deshidratarea si care minimizeaza ridurile intr-un chip impresionant. Complexul Hydromanil ® e un ingredient hidratant care capteaza si retine instantaneu apa in piele, iar compozitia e completata de uree si acid lactic.
Nu puteam ignora una dintre principalele atributii ale aloe vera, si anume capacitatea de a calma arsurile solare, valorificata din plin in Lotiunea calmanta dupa plaja THALGO SUN Hydra-Soothing Lotion. Nu numai ca produsul linisteste dermul expus la soare, dar si mentine si creste durata de viata a bronzului, combinand alantoina, extractul de nufar, ulei de jojoba si aloe vera cu un filtru marin ce protejeaza de imbatranirea prematura si de efectele nocive ale radicalilor liberi si repara ADN-ul deteriorat.
Sa nu comiti insa greseala sa consideri ca numai produsele de skincare contin aloe vera, ea e prezenta si in cele de makeup. Un exemplu in acest sens este Fondul de ten hidratant pentru ten sensibil PAESE Collagen Moisturizing Foundation, bogat in ingrediente precum colagen si panthenol. Se intinde usor, protejeaza de factorii externi, camufleaza imperfectiunile, e hidratant si catifelat. Nu e nevoie de retusuri dupa ce l-ai aplicat.
Par ce are nevoie de o interventie in forta? Ai ghicit, tot aloe vera iti sare in ajutor. Samponul delicat ARTEGO Good Society Every You Gentle Shampoo curata in mod delicat scalpul si firul de par, fiind formulat cu ingrediente naturale si vegane. Contribuie si la reglarea productiei de sebum datorita mixului de aloe vera cu proteine din soia si cu complexul bio-functional.
Incheiem cu un balsam pentru par, Label M Moisturising Conditioner. Parul uscat si deteriorat isi regaseste linistea in mixul de aloe vera, echinaceea si coacaze pentru hidratare, proteine de grau si soia pentru intarirea firului si complexul Enviroshield TM pentru protectia termica. E cu siguranta de incercat!
Aloe vera pentru frumusetea ta? Uite pe cate cai poate actiona! Abia asteptam sa ne spui daca tu ai fost vrajita de aceasta planta!