Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Calcaie crapate: cauze, prevenire si tratament

Calcaie crapate: cauze, prevenire si tratament

Posted by Cristina Enache on

Calcaiele crapate nu sunt deloc un fenomen rar intalnit, ba dimpotriva, o parte importanta a populatiei se confrunta cu ele. Iar daca tinzi sa le cataloghezi direct ca fiind un neajuns superficial, afla ca, atunci cand sunt neglijate cu rece indiferenta, calcaiele crapate pot deveni dureroase si chiar pot conduce la infectii.

Ce poti face? Evident, sa te informezi! Descopera cauzele calcaielor crapate, dar si cele mai bune metode de preventie si de tratament disponibile!

Cum recunosti calcaiele crapate?

Calcaiele crapate apar atunci cand pielea ingrosata si uscata de pe picioare crapa, despicandu-se. Asa cum am mai spus, e un fenomen predilect. Mai grav e ca, atunci cand ramane netratat, fisurile se adancesc, pot cauza durere, pot impiedica deplasarea si se pot infesta.

Cum iti dai seama ca ai de-a face cu calcaie crapate? Iata ce alte simptome mai poti experimenta:

  • durere si disconfort, mai ales atunci cand pasesti sau stai in picioare;
  • senzatie de usturime sau de mancarime;
  • sangerare;
  • descuamare;
  • semne de infectie: umflaturi, roseata sau iritatii.

Care sunt cauzele calcaielor crapate?

O sa vezi ca sunt numeroase motive pentru care si tu ai inceput sa eviti sa iti mai arati calcaiele!

Principala sursa a lor e legata de formarea calusurilor de pe talpa. Acestea apar atunci cand depozitele de grasime de sub piele sunt  presate prin statul prelungit in picioare sau deplasarea frecventa, extinzandu-se si intarindu-se. Daca nu iei intiativa, calusurile se intind si se inmultesc si cat de curand se vor crapa.

Enumeram si alte cauze ale calcaielor crapate: incaltaminte ce nu ofera sustinerea potrivita, asa cum e talpa plata sau pantofii decupati la spate, mersul indelungat in picioarele goale, obezitatea, dusurile lungi si fierbinti, folosirea unor sapunuri sau geluri de dus agresive, care absorb uleiurile secretate de derm si usuca pielea, unele afectiuni (diabetul, hipotiroidismul, sindromul Sjögren, piciorul atletului, pintenii calcaneeni, deficientele de vitamine, infeciile fungice, psoriazisul, dermatita atopica). Sarcina, inaintarea in varsta si pielea uscata si rece sunt alte motive pentru care ti se crapa picioarele, la fel ca si vremea rea.

Tratament pentru calcaie crapate si uscate

Clar, cel mai bun tratament pentru calcaiele uscate si crapate e hidratarea. Aplicand zilnic, dupa fiecare dus, o crema hidratanta, vei fi ferita de acest inconvenient. Ce trebuie sa contina cremele pe care le folosesti? Ingrediente hranitoare precum vaselina, glicerina, ceramide, acid hialuronic, uree, acizi AHA, salicilic sau lactic.

O alta metoda de tratament e legata de evitarea sapunurilor si a gelurilor de dus agresive, cu parfumuri si ingrediente sintetice, si de folosirea produselor naturale.

Calcaie crapate: remedii acasa

Cea mai buna metoda de a scapa de calcaiele crapate este sa le inmoi intr-o baie de picioare atat de relaxanta, de 15-25 de minute. Dupa ce a expirat acest interval, indeparteaza celulele moarte sau depunerile de piele uscata cu o piatra ponce sau cu o lufa, apoi usuca cu un prosop. Aceasta etapa e importanta, mai ales ca se intampla adesea ca umiditatea sa nu fie absorbita dintre degete, ducand la un climat favorabil pentru infectii, ce pot la randul lor creste riscul calcaielor crapate.

Aplica acum o crema hidratanta. Un exemplu ideal este Gelul pentru picioare cu efect de racire si drenare SKEYNDOR Cooling&Drainning Gel, care a fost conceput cu apa de ghetar, pentru a calma instantaneu pielea. Extractele vegetale si marine si uleiurile balsamice esentiale pot reduce edemul, tonifica si hidrateaza.

La final, incalta o pereche de sosete ca sa mentii hidratarea.

Cum previi calcaiele crapate

„Paza buna trece primejdia rea” vor sa iti transmita si calcaiele tale crapate. Pe langa masurile de mai sus, uite ce mai poti face pentru a preveni aceasta afectiune!

Exfoliaza! Asigurandu-te ca indepartezi in mod consecvent celulele moarte de pe picioare, ai sansa de a te tine departe de acest fenomen. E de preferat sa alegi un exfoliant corporal cu acizi, pentru eficienta sporita.

Ne place mult Concentratul pentru exfoliere corporala intensiva SKEYNDOR Glyco-30, un produs profesional biologic bogat in acizi AHA, care stimuleaza eliminarea celulelor moarte. Aplica cu o perie sau cu un tampon de bumbac, lasand sa actioneze cel mult 2-10 minute si indepartand apoi cu apa rece. Tine cont ca nu il poti folosi mai des de o data pe luna, atat e de eficient.

Doresti un peeling zilnic? Alege Exfoliantul delicat pentru corp THALGO Salt Flake Scrub, un gomaj fin, ce nu agreseaza pielea. Combinatia de Alge Boreale si un Trio de fulgi de sare (magneziu, sare gema fina naturala, sare de mare medie) indeparteaza celulele moarte si depunerile de piele uscata atat de bland si de delicat.

Poarta incaltaminte adecvata. Nu spunem sa iti iei adio de la sandale sau de la accesoriile cu talpa decupata la spate, dar asociaza cu incaltaminte „inchisa”, cu talpa confortabila, care iti ofera sustinerea de care ai nevoie.

Poarta sosete de calitate, din materiale care lasa pielea sa respire. De asemenea, incearca sa minimizezi senzatia de frig, care poate duce la craparea picioarelor. Daca iti e frig noaptea, incalta sosete si in pat.

Fereste-te de temperaturile extreme. Nu numai frigul e de evitat, dar si caldura. O solutie este sa porti intotdeauna papuci pe plaja, minimizand contactul cu nisipul fierbinte.

Spala-te zilnic pe picioare. Urmeaza ritualul sugerat mai sus si nu o sa suferi de calcaie crapate. Poti aplica apoi amidon de porumb sau pudra de talc ca sa preintampini transpiratia.

Taie-ti unghiile. Nu comentam cum alegi sa iti faci manichiura, dar pedichiura e bine sa o mentii cu unghii scurte, mai ales ca exista si riscul de unghii incarnate.

Nu sta prea mult timp in picioare. E una dintre principalele cauze ale calcaielor crapate.

„Inspecteaza” zilnic pielea picioarelor. Fii un Sherlock Holmes al „calcaielor crapate”!

Remedii naturale pentru calcaie crapate

Iti poti recuceri frumusetea picioarelor facand apel la ce gasesti prin camara/bucatarie.

Mierea are nu numai proprietati hidratante, dar si antimicrobiene si antibacteriene, calmand, cicatrizand si grabind vindecarea crapaturilor. Bonus: curata ranile si poate fi aplicata si pe post de masca.

Daca iti place sa te dai cu ulei, vei adora virtutile uleiului de cocos. E recomandat pentru eczema si psoriazis, ceea ce spune practic totul. Calcaiele crapate ii sunt recunoscatoare datorita atributelor antiinflamatorii si antimicrobi.

Alte ingrediente naturale pe care le poti folosi? Otelul (adauga in baile de picioare), untul de Shea, ovazul si uleiuri, pentru exfoliere si hidratare sau uleiul de masline.

Adio, calcaie crapate! Acum, ca te-am invatat totul despre ele, nu mai ramane decat sa te inarmezi cu armele potrivite pentru preventia si tratamentul lor.