Suna inspaimantator si esti inclinata sa eviti cu totul sa citesti despre o afectiune care poarta numele de ciuperca scalpului? Suntem atunci nevoite sa iti spunem ca aceasta infectie e mai larg raspandita decat te-ai fi asteptat, iar daca esti mamica, riscul e si mai mare, fiindca se regaseste cu precadere la copii.
Iti spunem mai jos tot ce trebuie sa stii despre ciuperca scalpului si cele mai bune metode de tratament si preventie!
Ce este ciuperca scalpului?
Facand parte din aceeasi „familie” de afectiuni precum dermatofitoza (tinea corporis), piciorul atletului (tinea pedis) si micoza genitala (tinea cruris), ciuperca scapului, la randul sau numita tinea capitis este o infectie fungica ce afecteaza atat scalpul, cat si firele de par.
De obicei cauzeaza pete cu solzi pe scalp, portiuni intregi de pe care cade parul si mancarimi greu de suportat. In general regiunile afectate au o forma circulara.
Trebuie sa mai stii ca tinea capitis este extrem de contagioasa, dar se regaseste cu precadere la copii si apare mai rar la adulti.
Simptomele ciupercii scalpului
Cum iti dai seama ca ai contractat ceva atat de neplacut precum ciuperca scalpului? Iata de ce semne sa tii cont!
- una sau mai multe portiuni circulare, cu solzi si inflamatie, acolo unde firele s-au rupt sau au cazut complet;
- regiuni afectate care se intind cu timpul si continua prin a dezvolta pete negre in spatiile de unde s-au rupt suvitele de par;
- par fragil si casant ce se desprinde sau se rupe usor;
- senzatie de durere sau sensibilitate la nivelul scalpului;
- mancarimi;
- cojite pe pielea capului, gri sau rosii;
- descuamare.
Ciuperca scalpului: cauze
E simplu: ce trebuie sa stii despre ciuperca scalpului e ca se raspandeste prin contact si este cauzata de infectia cu o ciuperca ce ataca atat pielea capului, dar si firele de par.
Cum este afectiunea contagioasa? Iata cum o poti contracta!
- prin contact uman: cel mai adesea, ciuperca scalpului se raspandeste atunci cand intri in contact cu pielea infestata a altei persoane;
- prin contact cu un animal: afectiunea e des intalnita si la animale de companie precum pisicile si cainii, dar si la cai, capre, porci sau vaci. O poti dezvolta atunci cand te joci, mangai sau periezi aceste simpatice necuvantatoare.
- prin contact cu un obiect: poti sa iei ciuperca scalpului si atunci cand atingi o suprafata sau un obiect ce a apartinut sau a intrat in contact cu o persoana infestata. Vorbim despre obiecte de toaleta, palarii, sepci, caciuli si alte obiecte vestimentare, piepteni, perne sau perii.
Cine este cel mai predispus la a dezvolta ciuperca scalpului
Un factor determinant in aparitia ciupercii scalpului este varsta, aceasta afectiune dezvoltandu-se cu precadere la copii, dar si la parinti sau la adultii care lucreaza cu copii sau au animale de companie.
Preventia ciupercii scalpului
Cum te asiguri ca nu o sa suferi si tu de ciuperca scalpului? Fiind vorba de infectia cu o ciuperca, controlul e limitat. Ce poti face, totusi?
Educa-te atat pe tine, cat si pe copii. Mai ales pentru cei mici este bine sa identifice semnele caracteristice ale ciupercii scalpului, atat la animale, cat si la alti copii. De asemenea, cei mici trebuie sa retina ca e cazul sa evite contactul in aceasta situatie.
Mentine o igiena desavarsita. Mai ales dupa ce cel mic s-a tuns, asigura-te ca il speli pe cap si procedeaza la fel si tu. Uleiul de cocos si seleniul sunt utilizate des in preventia acestei afectiuni.
Faci o alegere geniala cu Samponul cu cheratina pentru reconstructia parului fara parabeni Oyster Cutinol Rebirth Shampoo, care e eficient atat pentru preventie, dar si daca ai avut ciuperca scalpului fiindca ajuta la reconstructia si recuperarea parului. Produsul contine cheratina ce revigoreaza suvitele deteriorate si un complex ayurveda pentru restructurare si revitalizare.
Pentru ca uleiul de cocos e atat de apreciat in cazul ciupercii scalpului, testeaza Balsamul Leave-In pentru hidratare LABEL M Diamond Dust Nourishing Leave-In Conditioner. Nu necesita clatire, mentinand hidratarea si avand o actiune profunda, fara a incarca in mod nedorit cuticula. Protectia UV si termoprotectia sunt alte argumente pentru care sa il incerci, la fel ca si compozitia cu particule de diamant pentru luminozitate si bariera impotriva caldurii, ulei din petale de trandafir alb pentru nutritie si efect anti-frizz si ulei de cocos ultra hidratant si protector.
Minunat este sa ai grija si de scalpul tau. De mare ajutor iti va fi Tratamentul pentru par si scalp PAUL MITCHELL Tea Tree Hair and Scalp Treatment, cu efect revigorant, hidratant, fortificant, ce protejeaza si repara parul in timp ce calmeaza scalpul. Apreciem mult prezenta uleiului din arbore de ceai, un leac naturist pretuit impotriva ciupercii scalpului.
Tratamentul ciupercii scalpului
Important e sa stii ca aceasta afectiune nu se trateaza nicidecum dupa ureche! In general, linia de tratament include medicamente antifungice administrate oral si sampoane medicinale. Cele mai recomandate pilule sunt griseofulvina si clorhidratul de terbinafina, tratamentul fiind intins in general pe durata a sase saptamani.
Ciuperca scalpului: tratament naturist
Reiteram ideea ca trebuie sa mergi la doctor daca suspectezi ca suferi de ciuperca scalpului. Tratamentele naturiste nu functioneaza decat in combinatie cu cele medicale. Iata la ce sa recurgi!
Otet de mere. Pentru ca are efecte antifungice insemnate, otetul poate reprezenta un aliat contra ciupercii scalpului. Aplica direct pe zona afectata, de trei ori pe zi, cu o discheta de bumbac.
Ulei de arbore de ceai. L-am laudat si mai sus: cu proprietati antibacteriene si antifungice, da un randament uluitor. Poti mixa cu ulei de cocos pentru mai multa eficienta.
Aloe vera. Marele merit al aloe vera e ca hidrateaza si calmeaza zona afectata, avand de asemenea si proprietati antibacteriene. Aplica topic gel de aloe vera pur sau foloseste un unguent.
Turmeric. Acest remediu oriental e tot mai respectat si in comunitatea stiintifica, si pe buna dreptate. Cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, respinge si infectiile fungice daca vei amesteca cu apa, pana ce formezi o pasta. Lasa sa actioneze pana se usuca, stiind ca ai „venit de hac” ciupercii scalpului.
Speram sa nu ajungi niciodata sa ai de-a face cu ciuperca scalpului! Tine minte ca educatia e cea mai buna forma de preventie si informeaza-te temeinic!