Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Ce este deodorantul fara aluminiu si de ce sa il alegi

Ce este deodorantul fara aluminiu si de ce sa il alegi

Posted by Cristina Enache on

Trendul de a opta pentru un deodorant fara aluminiu e tot mai prezent in ultima vreme. Desi e adevarat ca nu exista dovezi stiintifice puternice care sa ateste ca acest metal e periculos pentru sanatate, tot mai multe dintre femei se simt pur si simplu mai linistite atunci cand opteaza sa excluda aluminiul din produsele pe care le folosesc.

Azi luam in considerare acest subiect si iti spunem ce sunt deodorantele fara aluminiu si daca exista motive ca sa le folosesti!

Mai intai de toate, de ce sa nu mai folosim aluminiu?

Aluminiul e, conform oamenilor de stiinta, cel mai raspandit metal de pe suprafata pamantului. In antiperspirante, aluminiul e folosit sub forma sarurilor, care interfereaza cu procesul de transpiratie. Practic, atunci cand ajung la suprafata pielii, acestea reactioneaza cu umiditatea si creeaza o substanta cu textura de gel care blocheaza glandele sudoripare. In cazul in care te ingrijoreaza mirosurile de la subrat, te poti simti linistita, fiindca ai eliminat chiar cauza lor.

Atunci, de ce sa nu il mai folosesti? In primul rand, fiindca exista multi oameni de stiinta care atrag atentia ca nu e bine sa ne jucam cu glandele sudoripare, fiindca astfel conturam dezechilibre in organism. Desi sunt si voci care atesta ca aluminiul din produsele cosmetice se afla in cantitatea prea scazuta ca sa provoace daune iremediabile, grijile continua sa persiste.

In ceea ce priveste celelalte preocupari – cum ca aluminiul ar cauza cancer la san sau Alzheimer -, specialistii sunt mai transanti in favoarea acestui metal, subliniind ca nu exista nici macar un studiu sau un argument stiintific care sa coreleze aluminiul cu aceste boli.

Sunt ingredientele dintr-un deodorant natural mai sigure decat aluminiul?

Da si nu!

Am curatat mai sus o parte din reputatia aluminiului, dar ce putem spune despre produsele care nu il contin? Aici trebuie de asemenea sa ridicam cateva semne de alarma (desi mai scazute decat in cazul acestui metal).

In mare, formula deodorantelor naturale e sigura spre utilizare. Nu trebuie sa iti faci griji pentru cancer sau alte boli, mai ales daca folosesti ingrediente safe, precum uleiul de cocos sau bicarbonatul de sodiu. Ce pune insa unele probleme sunt uleiurile esentiale, ce pot cauza iritatii daca ai piele sensibila. In acest caz, e imperios necesar sa alegi un deodorant fara parfum.

Mai sunt si voci care atrag atentia ca lavanda sau uleiul de arbore de ceai pot determina si ele disfunctii hormonale, dar, din nou, sa stii ca nu exista studii in acest sens. Prin urmare, ingrijorarile sunt la fel de putin valide ca in cazul legaturii dintre cancer si aluminiu. Si totusi persista!

Cum functioneaza deodorantul fara aluminiu?

Deodorantul fara aluminiu e un produs care nu interfereaza cu transpiratia, ci blocheaza mirosurile neplacute actionand asupra bacteriilor. Practic, acestea sunt cele care cauzeaza acel iz devastator de transpiratie; in mod natural, sudoarea e inodora, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa te ingrijoreze.

Deodorantele folosesc diverse ingrediente, precum carbunele, bicarbonatul de sodiu sau amidonul care neutralizeaza toxinele de la suprafata pielii, distrug bacteriile si improspateaza pielea. Parfumurile naturale, de multe ori provenite de la uleiuri esentiale, mascheaza mirosul neplacut.

Multe deodorante au si proprietati antimicrobiene ca sa te fereasca de efectele neplacute ale transpiratiei. De asemenea, alte produse mizeaza chiar pe aluminiu, dar intr-o formula inovatoare, de cristale, despre care se considera ca sunt mult prea mari pentru a patrunde in piele, minimizand astfel riscurile. Probioticele sunt si ele pe lista de ingrediente, acestea reclamand ca pot face diferenta dintre bacteriile bune si cele rele si la suprafata pielii, asa cum functioneaza in sistemul digestiv.

De ce sa alegi un deodorant natural?

Ti-am expus informatiile de mai sus ca sa intelegi ca, atat in cazul deodorantelor fara aluminiu, cat si in al antiperspirantelor, sunt multe ratiuni de promovare sau strategii de marketing la mijloc. Vei vedea cum diversi „specialisti” arata acuzator cu degetul spre unul sau altul dintre aceste produse, dar sa stii ca de multe ori ratiunile sunt mercantile.

Ce stim cu siguranta e ca principalul motiv pentru care sa folosesti un deodorant fara aluminiu nu e legat neaparat de compozitia sa, cat de faptul ca nu blocheaza transpiratia. Acesta e un proces care are beneficiile sale: racoreste pielea, adapteaza temperatura corpului si elimina toxinele. Asadar, e de la sine inteles ca deodorantul natural e de preferat fiindca mentine in parametri optimi functionarea organismului.

O alta ratiune pentru a-l utiliza tine de naturaletea ingredientelor. Daca nu ai probleme cu uleiurile esentiale, chiar nu ai motive sa iti faci griji. Dar mai e un aspect de luat in calcul; deodorantele fara aluminiu pretind ca elimina si alte substante chimice periculoase, asa cum sunt parabenii si ftalatii. Cum amandoua inhiba productia de hormoni, iata un alt aspect de luat in considerare.

Nu in ultimul rand, deodorantele fara aluminiu sunt de preferat fiindca nu au indicatii specifice de utilizare; le poti aplica oricand. Poate constitui o surpriza, dar sa stii ca antiperspirantele se intind pe piele seara, inainte de culcare, daca doresti sa fie eficiente. In schimb, un deodorant natural e la indemana oricand si eficient la orice ora.

E nevoie de o perioada de detox atunci cand treci la un deodorant fara aluminiu?

Se spune „prin targ” ca, in momentul in care te lasi de aluminiu, corpul are nevoie de o perioada de adaptare. Cu alte cuvinte, vei continua sa mirosi chiar daca aplici deodorant fara aluminiu pentru ca organismul elimina acest metal.

Desi nu sunt argumente stiintifice in acest sens, sa stii ca totul tine de experienta, si acest proces e real pentru multe femei.

Cu sau fara deodorante fara aluminiu?

Pana la urma, tine de tine. Transpiratia e un proces unic, precum toate celelalte functii ale organismului. Sunt oameni pentru care mirosurile neplacute sunt o problema de „viata si de moarte” si care, oricat de mult si-ar dori, nu pot renunta la antiperspirante, asa cum sunt si persoane care se pot descurca si fara deodorant. Asadar, asculta de indiciile corpului tau.

Ce trebuie sa retii e ca e cazul sa faci dus zilnic. E cea mai eficienta metoda de a combate mirosurile neplacute, astfel incat sa retii din transpiratie numai beneficiile sale.

Un alt aspect poate tine si de alimentatie. Se pare ca sunt unele mancaruri care acutizeaza mirosul transpiratiei, precum condimentele iuti, prajelile, alcoolul, carnea rosie sau legumele crucifere.

Nu in ultimul rand, hainele sintetice vor bloca aerisirea subratului si sunt de multe ori principalele vinovate pentru ca la subratul tau nu miroase catusi de putin ca intr-o zi de primavara.

Cu deodorant fara aluminiu sau nu? Sfatul nostru este sa experimentezi!