Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Ce este iluminatorul si cum il folosesti corect

Ce este iluminatorul si cum il folosesti corect

Posted by Cristina Enache on

Daca am fi nevoite sa acordam un singur premiu pentru „cel mai versatil si mai iubit” produs cosmetic, acela ar trebui sa apartina iluminatorului. E sub stralucirea reflectoarelor de ceva vreme si, desi tendintele de machiaj par sa vireze de la an la an spre natural, popularitatea sa nu a suferit nici macar o secunda.

Desi e de-a dreptul adorat si te va face sa scanteiezi precum o stea (sau mai degraba ca un supermodel), sa stii ca raspunsul la intrebarea „unde se aplica iluminatorul” nu e deloc simplu. Cand il presara pe punctele ce atrag lumina, makeup artistii fac ca totul sa para un joc vesel de copii, dar in realitate acest proces e mult mai complex. Doar nu iti poate schimba cu totul fizionomia fara un strop de efort!

Cunoaste-te pe tine insati si asa o sa stii unde se aplica iluminatorul: nu glumim, asa cum vei vedea si mai jos!

Dar intai de toate, ce este iluminatorul?

Un produs de makeup care nu ne lipseste e primul raspuns care ne-a venit in minte. Formulat sub multiple texturi (pudra, crema, lichid, chiar si formule hibride de balsam), iluminatorul e menit sa contureze. Dar, desi ai putea spune ca are acelasi rol ca si brozerul, de a evidentia sau sublinia osatura fetei, cele doua se completeaza reciproc fiindca indeplinesc aceeasi misiune pe cai diferite. Pudra bronzanta accentueaza si subtiaza folosind culori mai inchise, creand linii spectaculoase si pometi bine definiti, in vreme ce iluminatorul atrage atentia asupra trasaturilor cu formule sidefate sau radiante, mai deschise la culoare decat nuanta tenului tau, care reflecta frumos lumina.

Chipul tau e astfel pus in evidenta si trasaturile devin mai proeminente, dar intr-un mod diafan si discret. De aceea un highlighter si un bronzer merg mana in mana.

Ce tip de iluminator ar trebui sa folosesc?

Inainte sa te intrebi unde se aplica iluminatorul, hai sa mergem la cumparaturi echipate cu toate cunostintele necesare.

Trebuie sa te referi aici la doua aspecte. In primul rand e vorba despre textura, iar in al doilea despre culoare. Daca bifezi la ambele raspunsul castigator, nu mai ramane decat sa inveti cum sa aplici si gata, esti pregatita sa stralucesti ca o vedeta.

Sunt trei tipuri de formule „mari si late” de iluminator si desi in aparenta le poti folosi pe fiecare (hei, traim intr-o tara libera), daca tii cont de cateva reguli, efectele vor fi pe masura. Iluminatorul pudra e magic pentru tenul gras, oferindu-i acel glow irezistibil fara luciul inestetic pe care nu il mai suporti. Trebuie sa stii ca aceste formule sunt si mai rezistente si permit o aplicare in straturi, buildable, astfel incat te poti juca frumos cu intensitatea efectului final. Prin urmare, sunt mai potrivite pentru cele experimentate in makeup.

De partea cealalta, un iluminator crema sau lichid se armonizeaza mai bine cu tenul uscat sau cu cel mixt. De asemenea, aceste produse sunt mult mai discrete si mai diafane, potrivite pentru un machiaj de zi, ceea ce le face ideale pentru incepatoare.

OK, acum ca am vazut de ce exista mai multe tipuri de iluminator, sa descoperim cum ne descurcam cu culoarea.

Ai tenul deschis, cu piele de portelan? Tonurile perlate sau cu sclipiri argintii iti vor contura un look de printesa radioasa. Poti apela si la un iluminator rece, cu subton de roz.

Tenul mediu sau cu reflexe calde se va indragosti de un highlighter auriu sau in tonuri de caisa/piersica. Nu rata insa nici combinatia ardenta si inocenta cu roz. De partea cealalta, un iluminator argintiu poate contura un look futurist, modern. E clar ca acest subton de ten e super versatil.

Daca ai piele maslinie, felicitari! Se pare ca ti se cam potrivesc toate nuantele de iluminator, cu toate ca trebuie sa ai grija cu cele reci, care, netinute sub control, te pot face sa arati stearsa.

Tenul inchis la culoare va arata senzational cu tonuri de bronz, cupru, aur sau arama. In general, orice iluminator care aduce a piatra pretioasa iti va pune in evidenta frumusetea de piele de zeita.

Cat iluminator? Aici depinde de tine. Sunt straluciri perlate, de zi, sunt look-uri glossy de vedeta, sau un sheer atat de discret ca nu il poti sesiza decat in plin soare. La capatul opus se afla acele machiaje presarate din plin cu sclipici, holografice, pentru care iti trebuie insa mana experimentata de artist.

Unde se aplica iluminatorul?

Intrebarea de o suta de puncte, nu? In general, ca regula, highlighter-ul se imprastie pe punctele inalte ale fetei, cele in mod normal „sarutate de lumina”. Specialistii in makeup il aplica cu gratie pe pometi, pe puntea nasului, sub sau deasupra sprancenelor. Daca vrei sa atingi statutul de expert, intinde pe tample, acest truc de machiaj fiind util mai ales daca ai fata lata.

Luam rand pe rand fiecare trasatura care raspunde la intrebarea „unde se aplica iluminatorul”!

Pe pometi. E principalul spatiu de desfasurare al acestui produs cosmetic. Surade, subliniind acea linie evidentiata, sau pur si simplu aplica peste fardul de obraz, daca doresti sa simplifici operatiunea. Poti aplica si deasupra osului pometelui pentru un efect de indulcire a trasaturilor.

Zona sprancenelor. Aici te poti juca cu iluminatorul, folosind atat deasupra, cat si dedesubtul osului sprancenei.

Ochii. E evident ca iluminatorul nu e praf in ochi! Ai multiple puncte „de acces”: in coltul interior, pentru un look odihnit, in centrul pleoapelor, pentru a mari „optic” privirea, sau pe linia genelor de jos, ca sa distragi atentia de la cearcane.

Buze. Vrei o gura ce se cere sarutata acum? Aplica iluminator in arcul lui Cupidon, sau, altfel spus, in centrul buzei superioare. Daca doresti un efect si mai senzual, puncteaza barbia cu acest produs.

Nas. Nu trebuie sa ajungi sub bisturiu daca nu iti place forma nasului tau, „pacaleste” din pensula si iluminator. Poti reliefa puntea nasului, ingustand-o prin trecerea unei pensula inmuiate in highlighter de-a lungul muchiei sale. De asemenea, poti aplica numai un strop de iluminator pe varf pentru un efect de „nas in vant”.

Unde mai poti aplica iluminator? Sincer, oriunde vrei sa evidentiezi ceva. Daca porti o rochie cu decolteu, presara pe clavicula, iar daca ai o fusta cu crapatura, accentueaza frumos laterala sau mijlocul coapsei. Asa arata vedetele rupte din soare pe covorul rosu!

Cum se aplica iluminatorul pe fata

Cu grija, am spune hatru! Respectand regulile cu sfintenie, ar insuma makeup artistii.

Cel mai important e sa tii cont de textura iluminatorului.

Pudra

Ce trebuie sa retii? Ca pudra se aplica bine tot pe o structura „prafuita”, in timp ce formulele de crema sau balsam se inteleg de minune cu cele asemenea. Asadar, daca aplici iluminatorul pudra peste fata data cu crema sau cu un BB, cel mai bine e sa conturezi mai intai o baza cu pudra si abia apoi sa aplici highlighter-ul. Altfel, poti sa intinzi direct peste fondul de ten, desi regula spune ca mai intelept e ca iluminatorul sa constituie ultimul pas, dupa bronzer si blush.

Cum folosim? Incepe prin a alege un iluminator potrivit, asa cum este Iluminatorul Pudra Kodi Highlighter and Illuminator. Confera stralucire instantanee si prospetime, fiind disponibil in 7 nuante potrivite pentru fiecare tip de piele.

 La fel de important e sa folosesti pensula potrivita. Sa stii ca makeup artistii prefera un produs tip evantai, asa cum este Bella Pierre Fan Brush. E magica atat pentru iluminator, dar si pentru contururi si pentru aplicarea pudrei bronzante.

Ce trebuie sa faci e sa treci usor pensula peste suprafata iluminatorului pudra, avand grija sa scuturi excesul. Aplica apoi in forma literei C, pornind de la tample si avansand pe pometi.

Vrei sa conturezi cu iluminator nasul, spranceana si buzele? Intra in scena o pensula de fard de ochi, mult mai „productiva”. Pensula de pleoape Parisax este conceputa pentru retusul machiajului, forma oblica facand-o ideala pentru o aplicare punctuala.

Daca doresti sa intensifici look-ul, poti umezi inainte pensula cu putin spray de fixare a machiajului.

Lichid/crema

Aminteste-ti mai intai de regula care spune ca acest iluminator se impaca mai bine cu formulele lichide/cremoase. Nu il „aseza” peste pudra.

Incepe prin a alege un iluminator lichid, cum este Kodi Shimmer Highlighter Moisture. Aduce un plus de stralucire machiajului profesional sau celui de zi cu zi, textura sa fiind incredibil de hidratanta.

Cel mai bine si mai difuz se aplica iluminatorul lichid cu varful degetelor. Presara cateva „bobite” pe punctele inalte ale fetei si apoi uniformizeaza tapotand extrem de bland. Mai poti folosi si o pensula de fond de ten sau un beauty blender.

Te ajuta in acest sens pensula pentru fond de ten fluid de la Parisax. Asigura o aplicare uniforma si un aspect ingrijit.

Un truc care poate face diferenta este sa amesteci iluminatorul lichid sau crema cu fondul de ten. O sa radiezi, pur si simplu!

Unde se aplica iluminatorul? Speram sa te fi ajutat lectia noastra, pe care ti-am impartasit-o cu toata dragostea!