Unul dintre ingredientele regasite in cosmetice care a intampinat cele mai vehemente reactii agresive sunt parabenii. Majoritatea dintre noi ii evita pline de temeri, desi putine putem spune cu certitudine ce sunt parabenii.
Iti prezentam in randurile de mai jos la ce sunt folosite aceste substante sintetice din produsele cosmetice, ce anume a atras atentia comunitatii stiintifice in mod negativ asupra lor si care sunt alternativele!
Ce sunt parabenii din cosmetice?
Daca stai sa te gandesti la ce durata lunga de viata au unele dintre produsele pe care noi le utilizam cu sarg, mai ca ti-ai dori sa folosesti si tu compusii ce le dau atata rezistenta. Si nu referim nu numai la durata ridicata de valabilitate pe care o au multe produse cosmetice, cat si la timpul pe care il petrec in primele stadii ale productiei, pe rafturile din magazine si apoi in posesia ta inainte de deschidere.
Ei bine, in mare parte, parabenilor trebuie sa le multumesti pentru perioada de expirare extinsa. Aceste substante sintetice sunt conservanti pe care chimistii le adauga in formula produselor cosmetice pentru a preveni cresterea coeficientului de bacterii si de fungi, multiplicandu-le astfel durata de viata.
Totodata, parabenii au si rolul de a mentine stabile ingredientele active din crema ta de fata sau din fondul de ten.
In general, prezenta lor e cu atat mai importanta in cosmeticele depozitate in cutii sau borcanase, pe care le aplici introducand cel mai adesea degetul in recipient (si mai rar o spatula) si care sunt astfel si mai predispuse la microorganisme periculoase.
Care sunt parabenii?
In total, in produsele cosmetice, apar peste 20 de parabeni, dar daca te intrebi care sunt parabenii cei mai raspanditi, acestia sunt metilparaben, etilparaben, propilparaben si butilparaben.
In formula unui produs cosmetic, parabenii sunt rareori singuri. Ii vei regasi cu alti „frati”, din aceeasi familie sau cu conservanti diferiti.
De ce ar trebui sa eviti parabenii?
Am vazut ce sunt parabenii, acum ne punem intrebarea si mai importanta: sunt ei nocivi pentru sanatatea ta?
Vei primi aici raspunsuri diverse. Controversa ce s-a iscat cu privire la parabeni a pornit de la un studiu din 2004, desfasurat sub conducerea omului de stiinta englez Philippa Darbre, ce a identificat urme de paraneni in mostrele de tesuturi de cancer mamar. Cu toate ca, intr-adevar, urmele erau sporadice si deci insuficiente pentru a demonstra o legatura intre parabeni si cancer, deja norii negri se adunasera asupra acestor substante.
Principalul motiv pentru care ar trebui sa eviti parabenii este ca acestia pot sa cauzeze dezechilibre hormonale si endocrine. Cercetatorii explica acest fapt prin ipoteza conform careia parabenii pot deprinde o structura identica cu cea a estrogenului, perturband astfel productia de hormoni si putand cauza cancer la san. Atentie, vorbim numai despre ipoteze, ce nu au fost nicidecum demonstrate.
Alte surse de ingrijorare pe care le-au provocat parabenii sunt legate de aparitia de probleme de dezvoltare la copii sau de perturbarea functiilor reproducatoare.
Insa, pe de alta parte, sunt si oameni de stiinta ce nu impartasesc aceste preocupari. „Sustinatorii” parabenilor contesta credibilitatea studiului lui Darbre si subliniaza ca cercetarea nu a folosit spre analiza tesuturi normale, sanatoase, si ca riscul potentat era numai unul teoretic.
Daca mai ai nevoie de inca un motiv ca sa nu te sperii de parabeni, afla ca nici FDA-ul (U.S. Food and Drug Administration) si nici autoritatile competente din Uniunea Europeana nu au integrat parabenii pe lista substantelor interzise.
Indoieli primeaza si asupra pericolului pe care il reprezinta parabenii pentru mediu. Din nou, dovezile lipsesc, insa. S-au gasit urme reduse de parabeni in oceane si sursele de apa, dar inca nu s-a ajuns la concluzia ca ar fi periculoase. Niciun studiu concludent nu a dovedit ca pot pune sub amenintare viata animalelor marine, cu toate ca au fost identificate de data aceasta niveluri ridicate in organismul acestora.
In ce produse se regasesc parabeni?
Daca pe eticheta produsului pe care intentionezi sa il cumperi nu e stipulat „fara parabeni”, cel mai probabil acestia exista. Parabenii se regasesc in mancare, medicamente, produse de makeup, creme, demachiante, serumuri, esente, produse pentru ingrijirea parului sau produse de epilare si mai rar in deodorante.
Care este alternativa la parabeni?
Aici e „buba”, caci multi specialisti se intreaba daca nu cumva alternativele la parabeni nu sunt chiar mai periculoase decat acesti conservanti.
De aceea e imperios necesar sa te informezi. O optiune poate fi sorbatul de potasiu si benzoatul de sodiu din produsele de ingrijire a parului sau acizii salicilic, benzoic sau sorbic din creme si cosmetice pentru fata si corp.
Fii insa atenta la data de expirare a produselor care nu contin parabeni, caci poate fi mai redusa.
3 cosmetice fara parabeni de incercat
Sa folosesc sau sa nu folosesc parabeni? Noi suntem de parere ca alegerea e personala. Poti urma reglementarile autoritatilor, considerand parabanii siguri, sau poti lua in calcul ca nu iese fum fara foc, si ca, desi disputat, studiul britanic care ne-a atras atentia asupra parabenilor a inaintat date ingrijoratoare.
Din fericire, la Pastel3 gasesti o serie de produse cosmetice fara parabeni. Dupa ce ai aflat ce sunt parabenii, pot deveni extrem de ispititoare!
Nu o sa te mai temi ca tenul tau sufera de pe urma parabenilor gratie Mastii pentru tenul pigmentat Anubis Shining Line Whitening K Mask. Nu contine parabeni, dar in schimb lupta cu petele cauzate de soare, de imbatranire sau de sarcina prin complexul de activi Acid Kojic, Glabridin, Arbutina, Vitamina C, Aloe Vera, AHA si Acid Salicilic. Recomandat pentru pielea foarte pigmentata, produsul include ingrediente naturale cu capacitate de regenerare si catifelare.
Tot fara parabeni este si Pachetul tratament pentru reparare intensiva Oyster Cutinol Rebirth SALON SIZE Pack. Continand sampon si masca, pe baza de cheratina, ce repara si reconstruiesc cuticula, aceste produse consolideaza structura parului, revigoreaza firul deteriorat si au la baza un mix ayurvedic cu susan, ulei de masline, henna, bacopamonnieri si melia azadirachta pentru un plus de energie.
Si produsele de makeup pot da rezultate uimitoare fara temutii parabeni. Un astfel de exemplu este Paleta de farduri mate cu pigment intens cu 15 culori PAESE Kashmir Neo, fara parabeni, ce impresioneaza prin rezistenta si intensitate.
Ce sunt parabenii? Conservanti care au suscitat dezacorduri in comunitatea stiintifica. Ramane la latitudinea ta daca ii vei folosi sau nu, noi am adunat la Pastel3 cosmetice de seama, care ii exclud.