Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Cele mai bune metode de a preveni bataturile intre degetele de la picioare

Cele mai bune metode de a preveni bataturile intre degetele de la picioare

Posted by Cristina Enache on

Sunt inestetice si cu siguranta „fura” din factorul de atractie al acelei perechi fabuloase de sandale, dar bataturile intre degetele de la picioare pot deveni si periculoase in timp, daca te incapatanezi sa le ignori. Desi rareori se intampla sa se infecteze, daca continui sa supui pielea presiunii sau frictiunii, infectia devine o posibilitate pe care nu o mai poti ignora.

Vorbim mai jos despre cele mai bune metode de a preveni aceasta afectiune, dar si despre tratamentul bataturilor dintre degetele de la picioare!

Ce sunt bataturile intre degetele de la picioare?

Nu poti sa tratezi bataturile dintre degetele de la picioare fara sa le intelegi, nu?

Cel mai probabil stii si nu oricum, ci prin propria experienta, dar care e definitia „stiintifica” a nesuferitelor bataturi intre degetele de la picioare. Practic, acestea sunt depozite de derm tare si ingrosat care apar ca o reactie a pielii ce a fost abuzata prin frictiune sau presiune repetata.

Bataturile intre degetele de la picioare nu sunt singurele cu care te vei confrunta. Sunt mai comune pe aceasta parte a corpului, dar le regasesti si pe maini, pe coate sau pe genunchi.

Bataturile sunt adesea usor de confundat cu calusurile. Ca sa facem o diferenta, primele sunt mai mici ca dimensiune, rotunde si usor protuberante, in vreme ce calusurile sunt mai intinse. Ambele pot provoca inrosirea pielii, durere sau vezicule/basici.

Alte simptome ale bataturilor dintre degetele de la picioare includ sensibilitate cutanata, dar si descuamarea pielii.

De ce apar bataturile intre degetele de la picioare?

Bataturile apar atunci cand pielea este supusa frictiunii, iritatiilor sau presiunii, si organismul, pentru a se proteja, intareste acea zona. Daca factorul perturbator inceteaza sa se manifeste, batatura se vindeca natural, dar daca „persisti in greseala”, situatia se poate complica, asa cum vei vedea mai jos.

In general, bataturile apar pe zonele osoase ale corpului si pe suprafetele de contact, de unde prepondereanta lor intre degetele de la picioare. Iata care sunt cauzele lor!

Pantofii nepotriviti. Daca porti mai mereu tocuri, pantofi cu un numar mai mic, prea stramti, sau extrem de duri in anumite locuri, creezi spatiul predilect pentru formarea bataturilor intre degetele de la picioare. E practic cauza lor numarul 1 de formare.

Activitatea fizica. Daca obisnuiesti sa alergi, sa mergi sau sa stai mult timp in picioare, sa te astepti la bataturi.

Mersul cu picioarele goale. Se spune ca sa mergi cu picioarele goale in iarba sau pe pamant face bine la sanatatea mentala, dar se poate dovedi o sursa de frictiune suplimentara pentru bietele tale picioare.

Absenta sosetelor. Candva, nu era la moda sa porti sosete cu pantofi, dar in ultima vreme tendintele au inceput sa devina mai „pro-confort”, asa ca renunta si tu la acest obicei daunator pentru picioarele tale.

Purtarea sosetelor sau a branturilor/talpicilor de marime mai mare/mai mica. Mai ales atunci cand iti scapa din picioare si se strang in zona din fata, exista riscul sa te trezesti cat de curand cu bataturi intre degete.

O postura de mers nepotrivita. Atat de mult conteaza postura, nu numai pentru tratamentul bataturilor dintre degetele de la picioare, cat si pentru acea eleganta gratioasa la care visam cu totii. Daca pasesti prea tare pe o anumita parte a piciorului poti dezvolta depozite de piele ingrosata pe acea sectiune.

Diformitati ale formei piciorului. In aceasta categorie pot intra monturile, „degetul in ciocan” (degetul indoit din prima articulatie), montul croitorului (proeminenta la nivelul bazei metatarsianului 5) sau alte anomalii din nastere.

Predispozitia genetica. Da, se pare ca poti mosteni din familie inclinatia de a forma bataturi intre degetele de la picioare.

Dor bataturile intre degetele de la picioare?

Depinde, unele depozite de piele ingrosata pot fi dureroase, altele nu. Insa in timp pot deveni inconfortabile daca nu indepartezi cauza lor.

Pot aparea complicatii ale bataturilor intre degetele de la picioare?

Da, desi sa stii ca se intampla foarte rar. Cel mai mare pericol e acela al infectiilor care pot fi dureroase sau pot sa ingreuneze mersul, caz in care va trebui sa consulti un medic podiatru. Ti se pot administra antibiotice sau poti ajunge chiar la o interventie chirurgicala.

Pe de alta parte, daca insisti sa ignori bataturile d

intre degetele de la picioare se pot intoarce „sa te bantuie”, devenind recurente, sau pot creste in dimensiune.

Cum poti preveni bataturile intre degetele de la picioare?

Cea mai buna metoda de a preveni bataturile intre degetele de la picioare este sa porti pantofi comozi si potriviti. Incaltamintea perfecta ar trebui sa fie suficient de inalta si de larga in regiunea degetelor astfel incat sa nu produca presiune asupra lor. Ca sa te asiguri ca nu dai rateu, cel mai bine sa ar fi sa iti cumperi pantofi la finalul zilei, cand ai picioarele mai umflate decat dimineata.

In ceea ce priveste stilul accesoriilor, daca e sa asculti de podiatrii, si nu de moda, atunci cel mai indicat e sa achizitionezi pantofi cu bot rotund sau patrat si nu ascutit.

Taie-ti unghiile. La mana poti sa o imiti pe Rihanna cu manichiuri indraznete, dar la picioare mentine unghiile scurte si bine pilite ca sa nu suferi de bataturi intre degetele de la picioare.

Poarta sosete. In afara de sandale si papuci, ar cam fi indicat sa le porti cu toate celelalte modele de incaltaminte (da, inclusiv cu balerinii).

Protejeaza zonele predispuse la bataturi. Infasoara in plasturi sau aplica bandaje pe suprafetele pe care apar de obicei bataturile.

Foloseste talpici sau branturi. Alege un sortiment recomandat de catre doctorul tau pentru protectie suplimentara.

Spala-te pe picioare. Poate parea de la sine inteles, dar de cate ori nu se intampla sa nu dai atentie talpilor sau degetelor de la picioare in timpul dusului? De aceea sunt recomandate cu caldura baile individuale ale bietelor si atat de incercatelor picioare. Ulterior nu uita niciodata sa hidratezi pielea.

Cele mai bune tratamente pentru bataturile intre degetele de la picioare

Cea mai corecta metoda de tratament pentru bataturile intre degetele de la picioare consta in indepartarea lor.

Mai intai, inmoaie pielea de pe picioare in apa calda, in care sa stai aproximativ 10 minute cat timp te relaxezi citind sau uitandu-te la TV. Poti adauga si bicarbonbat de sodiu sau sare de mare, care vor facilita exfolierea pielii.

Dupa ce a expirat intervalul de „imbaiere”, elimina depozitele de piele ingrosata cu blandete, folosind in acest scop o piatra ponce sau o pila pentru picioare. E bine sa respecti o singura directie si sa nu exagerezi, exfoliind prea multa piele, caci atunci exista un risc crescut de infectie.

Dupa ce te-ai spalat si ti-ai uscat picioarele, aplica neaparat un strat generos de crema special conceputa pentru bataturi sau produsul tau obisnuit de hidratare. Ureea si lactatul de amoniu sunt ingredientele recomadate de catre specialisti.

De ajutor iti va fi si Gelul pentru picioare cu efect de racire si drenare SKEYNDOR Cooling&Drainning Gel. Calmeaza imediat picioarele obosite sau infierbantate, minimizand riscul de formare a bataturilor. Are in compozitie apa de ghetar: numai gandeste-te la asta si vei simti cum te racoresti! Totodata, formula a fost imbunatatita cu extracte vegetale si marine, dar si cu uleiuri balsamice esentiale care tonifica si reduc edemul.

Asadar, ti-am prezentat cea mai buna metoda de tratament pentru bataturile intre degetele de la picioare. Respecta si metodele eficiente de preventie ca sa nu te mai confrunti niciodata cu ele!