Primul lucru pe care trebuie sa ti-l repeti de cate ori e necesar pana ce il asimilezi e ca vergeturile sunt complet normale. Aproximativ 80% dintre americani au vergeturi, iar procentele sunt mai mult sau mai putin asemanatoare si in restul lumii, unde nu au fost intreprinse studii de acest gen.
Cu toate acestea, daca toata lumea are vergeturi nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi sa traiesti cu ele, nu? A ne iubi si a ne accepta corpul asa cum e nu presupune nicidecum ca nu esti incurajata sa ii si imbunatatesti aspectul, daca e ceea ce iti doresti.
Acestea fiind spuse, sa stii ca nu exista (inca) un tratament sau o crema minune impotriva vergeturilor. Ele nu vor disparea cu nicio metoda cunoscuta la acest moment, dar se vor estompa sau se vor reduce pana ce nu te vor mai supara atat de tare.
Vezi mai jos tot ce trebuie sa stii in acest sens!
Ce sunt vergeturile si de ce apar?
Practic, reprezinta niste dungi pe piele, iar medical vorbind, sunt caracterizate ca fiind cicatrici formate in urma intinderii bruste a pielii, fapt care cauzeaza deteriorarea si ruptura fibrelor de colagen si de elastina ce dau suplete. Cand dermul se vindeca se poate intampla sa apara si vergeturile.
Nu toata lumea le are, asa cum am nuantat, si se pare ca si hormonii joaca aici un rol, precum si istoricul familial.
Iata care sunt principalele situatii in care poti dezvolta vergeturi:
- daca esti/ai fost insarcinata;
- daca ai luat sau ai pierdut brusc in greutate;
- puseurile de crestere din timpul adolescentei, de la pubertate;
- activitatea sportiva intensa, mai ales antrenamentele pentru muschi;
- administrarea unei creme pe baza de corticosteroizi topici;
- unele afectiuni, precum boala Cushing sau sindromul Marfan.
Cel mai adesea, vergeturile sunt prezente pe abdomen, pe sani, pe solduri, pe fese sau pe coapse, dar mai pot deveni vizibile si pe brate sau pe spate. Ele se estompeaza in timp, devenind din ce in ce mai greu de observat, dar nu se „vindeca” complet niciodata, nici macar cu cele mai bune creme pentru vergeturi.
Tipuri de vergeturi
Clasificarea vergeturilor se face in functie de culoarea lor sau mai bine zis de gradul de dezvoltare.
Astfel, vergeturile rosii (au si un nume stiintific, striae rubrae) sunt cicatrici recent aparute. Sunt rosii, dar mai pot fi si maronii, violacee sau roz, in functie de tonul pielii, si arata asa deoarece capilarele au fost dilatate, inundand zona cu sange. In primele faze, vergeturile pot fi usor protuberante si pot produce chiar mancarimi.
Vergeturile albe(striae albae) sunt stadiul final al acestei intinderi a pielii. Acestea sunt mai putin vizibile, dar le poti simti la atingere.
Cele mai bune tratamente impotriva vergeturilor
Asa cum am vazut, nu exista un tratament universal, care sa dea roade cu brio si eventual sa mai primeasca si coronita de „exterminator al vergeturilor”, dar exista mai multe ingrediente care pot sa ofere o estompare sau reducere a acestor mini-leziuni ale pielii. Uite la ce ne referim!
Vitamina A
Retinolul e dusman declarat al mai multor probleme ale pielii si tinteste si vergeturile, unde are un oarecare succes fiindca imbunatateste rata de reinnoire celulara si exfoliaza delicat. Totodata, acest ingredient stimuleaza productia de colagen, afectata de intinderea pielii ce a cauzat si vergetura, netezeste si uniformizeaza, hidrateaza si previne eventualele afectiuni ulterioare.
Daca vrei sa mergi la nivelul urmator (si chiar te ingrijoreaza tare vergeturile), poti cere dermatologului o reteta pentru tretinoina. E o forma mai agresiva si mai puternica a vitaminei A, care nu se elibereaza decat pe reteta si care e produsa in laborator. Are aceleasi efecte ca ale retinolului, dar actioneaza mai in forta.
Hidrateaza pielea cu uleiuri
Una dintre cele mai bune masuri contra vergeturilor e sa folosesti uleiuri hidratante. Cel mai recomandat e cel de cocos, care are efecte in restaurarea barierei pielii, hidrateaza, grabeste cicatrizarea (beneficiu important!) si poate daca nu trata, macar preveni vergeturile.
Alte uleiuri despre care se spune ca pot fi utile contra vergeturilor sunt cel de struguri, masline, cacao, migdale, tea tree sau jojoba. Si uleiul de salvie poate iesi victorios din lupta cu aceste semne, mai ales ca descreste si inflamatia.
Aloe vera
Capacitatea de hidratare a gelului de aloe vera e cea care il recomanda in cremele pentru vergeturi, dar nu putem sa nu notam si efectele dovedite in studii in repararea tesutului cicatrizat. De asemenea, inmoaie si catifeleaza pielea, alte beneficii de luat in calcul.
Zahar
Serios? Da, daca prepari un scrub pe baza de zahar poti observa atat o netezire, dar si o uniformizare a pielii. Cristalele de zahar indeparteaza celulele moarte, de unde un aspect mai luminos si mai sanatos. Ca sa pregatesti acest scrub natural, amesteca o jumatate de ceasca de zahar cu ulei de cocos, pana ce obtii un mix asemanator nisipului ud, pe care sa il aplici pe vergeturi. Constanta e cheia si rau nu are cum sa iti faca!
Centella asiatica
Acest ingredient atat de popular in industria de frumusete coreeana e laudat pentru multiple abilitati, iar acum i s-a descoperit si potentialul anti-vergeturi. Din nou, nu exista studii, iar eficienta e cumva limitata, dar capacitatea de reparare e evidenta. Totodata, Centella asiatica stimuleaza productia de colagen si poate sa reduca inflamatia, alte motive pentru care se spune ca reduce vergeturile.
Tratamente non-invazive
Exista si tratamente pentru care poti opta in cabinetul medicului sau in salonul de infrumusetare pe care il frecventezi si care pot reduce vergeturile. Prin acestea enumeram laserul, microneedling, terapia cu ultrasunete, microdermabraziunea sau radiofrecventa. Din nou, efectele sunt limitate, iar aceste terapii sunt si destul de costisitoare.
Creme impotriva vergeturilor
Ce produse sa aplici, practic, pe vergeturi, ca sa le estompezi si chiar sa tintesti disparitia lor?
Crema de masaj pentru fermitate si vergeturi SKEYNDOR Firming Strech Marks Massage e un produs multi-apreciat. Trateaza atat vergeturile, cat si pielea lasata, avand la baza o formula cu multivitamine si unt de mango. Incalzeste intre palme pentru a intensifica efectele sale!
Mai util decat sa tratezi vergeturile e sa le previi, asa ca trebuie sa integrezi in rutina ta Crema de fermitate pentru corp ANUBIS Firming Cream. Are efect de lifting, reducand deshidratarea si prevenind pierderea tonusului. In acest sens actioneaza peptidele de colagen, cu proprietati pro fermitate si de refacere a tesuturilor, CENTELLA ASIATICA, pe care am laudat-o si mai sus, iedera, ce regenereaza, vindeca si stimuleaza circulatia, precum si extractele de coada calului, renumite pentru capacitatea de mentinere a fibrelor de colagen si elastina.
Dar impotriva vergeturilor, asa cum am vazut, eficienta poate fi si o simpla crema hidratanta daca e aplicata cu consecventa. Crema de corp pentru fermitate THALGO High Performance Firming Cream este special conceputa pentru a tonifia, rezultatul fiind o piele remodelata si revitalizata. Tehnologia Sculpt Active (complexul Silicium combinat cu un complex Plancton de ultimă generație) si Sculptolift vor da roade miraculoase!
Ce trebuie sa retii este ca cremele impotriva vergeturilor nu vor functiona decat in masura in care le aplici cu religiozitate. Intinde pe zona afectata, maseaza si repeta zilnic. Ca metode de preventie, hidratarea continua, externa si interna, slabirea treptata, exercitiile fizice zilnice si o dieta bogata in vitamine precum D, C, E si in zinc sunt la randul lor demne de incercat!