Daca simti ca nu mai tii pasul cu toate ingredientele ce fac furori in ingrijirea pielii, suntem aici ca sa te ajutam. Indiferent de relatia pe care o ai cu skin care-ul, insa, e aproape imposibil sa nu fi auzit de ceramide. Aceste substante, proprii pielii, dar a caror sinteza este redusa odata cu trecerea timpului, au un impact semnificativ atat asupra tineretii, cat si stralucirii, fermitatii si volumului pielii.
Am nevoie de ceramide? Ai, asa cum vei vedea si in randurile de mai jos! Iti spunem de ce, cum si cat!
Ce sunt ceramidele?
Practic, acestea sunt lipide sau grasimi care alcatuiesc bariera de protectie a pielii, si nu oricum, ci intr-o concentratie de 30-50%. Deloc putin, nu? Ca sa fim mai plastici, daca ai privi bariera de protectie ca un zid de aparare, ceramidele ar fi mortuarul care tine lipite caramizile impreuna intr-o structura ce tine la distanta microbii.
De ce dau dermatologii atat de multa importanta barierei de protectie a pielii? Fiindca, fara ea, organismul ar fi abandonat fara prima linie de aparare in fata microorganismelor daunatoare. Atunci cand bariera de protectie lipidica e compromisa, vei constata ca pot aparea probleme precum uscarea pielii, mancarimile sau eczema.
O veste proasta ar trebui sa fie aceea ca nivelul ceramidelor descreste pe masura ce inaintam in varsta. Dar avem si eterna stire pozitiva: oamenii de stiinta au descoperit o metoda prin care sa obtina ceramide in laborator, sintetice, astfel ca pe piata exista numeroase produse cosmetice bogate in aceste substante. Cu ajutorul lor, pielea va arata mai tanara, mai ferma si mai plina.
De parca nu am fi avut suficiente motive pentru a adora ceramidele, afla ca ele sustin si dezvoltarea neurologica si pot imbunatati functionarea celulelor.
Tipuri de ceramide
Speram sa nu te sperii atunci cand iti vom transmite ca exista nu mai putin de 12 tipuri de ceramide. Sunt chiar numerotate de la 1 la 12 si au in denumire termeni precum „ceramide EOP” sau „ceramide NP”. Daca te-am bagat in ceata, afla ca nu exista motive de confuzie. Oricare dintre acestea sunt benefice pentru pielea ta.
Dar mai exista o distinctie. Ceramidele pot fi impartite si in ceramide naturale si ceramide sintetice. Primele sunt produse de organismul uman, dar pot fi obtinute si din carnea de vita sau din plante precum soia. Dar, din fericire pentru adeptii ecologiei, oamenii de stiinta si-au facut treaba si au creat ceramidele sintetice. Acestea sunt chiar mai stabile decat forma lor naturala, asa ca le vei regasi intr-o diversitate de produse cosmetice.
Pentru ce sunt bune ceramidele?
Sigur ai prefigurat de mai sus ca principala lor functie este aceea de a sustine bariera celulara a pielii. Prin intermediul ei, ceramidele protejeaza de microbi, de efectele nefaste ale mediului sau de substante care pot provoca alergii si infectii, precum bacteriile sau ciupercile.
Insa o sa preferi tot mai mult ceramidele si datorita uriasei lor capacitati de hidratare, optime pentru tenul uscat, dar potrivite si pentru celelalte tipuri de piele. E unul dintre cele mai bune ingrediente pe care le poti integra in rutina pentru piele uscata sau sensibila.
Totodata, ceramidele sunt utile si pentru ca reduc ridurile. Aceste virturi au fost semnalate si de un studiu desfasurat in 2019, in care participantii raportau ca tenul lor arata mai bine dupa aplicarea unui produs de hidratare cu ceramide.
Stii ca un ingredient e cu totul special atunci cand e folositor pentru mai multe tipuri de ten. E si meritul ceramidelor, care sunt recomandate si pentru ca previn acneea in cazul tenului gras. Dar, totodata, aceste lipide sunt apreciate si deoarece pot contracara uscaciunea care apare ca o consecinta nedorita a folosirii unor produse astringente, purificatoare sau de combatere a cosurilor si punctelor negre. E clar, ceramide pe toata linia!
Cum sa folosesti ceramidele
Nu sunt deloc pretentioase, inca un motiv sa le dai prioritate.
Unul dintre principalele lor atuuri e ca isi vor face simtite efectele imediat dupa aplicare. Nu trebuie sa astepti zile bune ca sa constati ca exista un rezultat bun in hidratare, pielea se simte imediat mai catifelata.
Dermatologii recomanda cu caldura folosirea unui produs hidratant cu ceramide, cu precadere seara, un interval propice pentru reparare si hidratare. Dar poti apela si la serumuri sau chiar la demachiante cu ceramide, pentru ca nu exista impedimente.
Cel mai bun randament il vor da insa ceramidele cu acid hialuronic, cu niacinamide si cu glicerina. Da, am enumerat cateva dintre cele mai iubite eroine din skincare, asa ca intelegi ca ceramidele se afla intr-o companie stelara. Dar, sincer, le poti combina cu orice, si cu vitamina C, si cu exfolianti cu AHA, mai ales ca pot combate iritatia ce poate surveni uneori prin utilizarea acestora.
Ce alimente sunt bogate in ceramide?
Daca esti decisa sa preiei ceramide de unde poti, sa stii ca pe langa soia si carnea de vita, cartofii dulci, germenii de grau si orezul contin niveluri ridicate.
Dar efectele se vor resimti mult mai puternic atunci cand apelezi la un produs cosmetic bogat in aceste lipide.
Cat de des poti folosi ceramide?
De cate ori te indeamna inima. Stai linistita, pielea iti va fi recunoscatoare si chiar nu se va satura de acest ingredient.
Daca vrei sa faci insa pe plac specialistilor, foloseste o crema de noapte cu ceramide si o crema de corp imediat dupa dus, cat pielea e inca umeda.
Produse cosmetice cu ceramide
Se poate ca, atunci cand auzi ca si pielea contine ceramide, sa ti se para inutil sa le mai integrezi in rutina de ingrijire. Dar, asa cum am nuantat, productia de ceramide scade cu timpul, si daca nu te preocupi sa dobandesti aceste lipide din alte surse, te poti trezi cu piele uscata si aspra, riduri, iritatie, roseata si alte semne de deshidratare.
Acestea fiind spuse, iata 2 produse cu ceramide in care merita sa te increzi!
Baza Hidratanta Pentru Machiaj PAESE Hydrobase Under Make-up se va strecura atat de armonios in rutina ta ca nu vei mai vrea sa renunti la ea. Asigura un machiaj impecabil, dar aceasta e numai prima sa functie. Ne mai place pentru ca include ingrediente extraordinare pentru sanatatea pielii, precum ceramidele pentru retentia apei si protectia de factorii de mediu, alaturi de peptide, polizaharide si ulei de masline. Are o textura legera care imbunatateste aplicarea fondului de ten, ce adera minunat la piele, si sporeste rezistenta makeup-ului in chip semnificativ. O sa o iubesti!
Ti-am spus ca ceramidele se inteleg de minune cu acidul hialuronic, ramane si sa o demonstram prin Emulsia hidratanta cu acid hialuronic Anubis Total Hydrating Bi-gel. Hidrateaza, catifeleaza, protejeaza si reduce ridurile intr-un chip impresionant! Asigura de asemenea o dubla actiune, la suprafata, pentru hidratare rapida, dar si in cele mai profunde straturi ale pielii. Se absoarbe rapid, fara a lasa reziduuri pe ten. O sa apreciezi si prezenta complexului Hydromanil, care previne pierderile de apa din tesuturi.
Te mai miri ca ceramidele sunt atat de reputate? Nu mai ramane decat sa le integrezi in ritualul tau de skincare ca sa descoperi „pe propria piele” beneficiile!