Industria de beauty vorbeste deja de ceva vreme despre colagen, insa aceasta proteina dura este indispensabila nu numai pielii, dar intregului organism uman. Colagenul intra in alcatuirea sistemului osos, muscular, digestiv, a vaselor de sange si a articulatiilor, nefiind prezent doar la nivelul pielii.
Azi iti vom vorbi despre aceasta substanta-minune care ne-ar putea oferi, cel putin la nivel teoretic, tinerete fara de batranete. Vezi ce rol are in organism, care sunt factorii ce o pun in pericol, dar si ce se intampla atunci cand ai prea mult colagen in corp!
Care este rolul colagenului?
Colagenul poate fi definit drept o proteina dura, ce reprezinta circa o treime din totalul acestor substante din corpul uman, fapt ce ar trebui sa te convinga de importanta sa. Facand parte din structura tuturor tesuturilor conjunctive, colagenul joaca un rol extrem de important in regenerarea celulara, ceea ce il face principalul aliat al tineretii, nu doar al pielii, dar si al oaselor si articulatiilor. De asemenea, oamenii de stiinta au constatat ca aceasta substanta este vitala si pentru functionarea unor tesuturi protectoare, cum sunt cele din jurul rinichilor, dar si pentru accelerarea metabolismului si sustinearea sanatatii intestinelor.
Functia cea mai importanta a colagenului, cea care ne intereseaza azi, se refera la potentarea elasticitatii si fermitatii pielii. Colagenul reprezinta substanta care ne garanteaza o piele neteda, luminoasa, lipsita de riduri. Hidrateaza si accelereaza procesele de cicatrizare, dar protejeaza si de impactul radicalilor externi sau al poluarii. De asemenea, se pare ca substanta noastra vedeta de azi previne si acumularea vergeturilor si a celulitei, dat fiind faptul ca sporeste fermitatea si elasticitatea pielii. Colagenul e util si pentru a contracara acneea, iritatiile sau eczemele: toti acesti factori ne conving ca este aliatul tenului perfect.
Iata care sunt si alte functii importante ale colagenului:
- protejeaza oasele si articulatiile;
- mentine elasticitatea tesuturilor din plamani;
- sustine o mai buna circulatie a sangelui;
- regleaza digestia;
- hidrateaza si lubrifiaza corneaa, mentinand sanatatea ochiului;
- intareste parul si unghiile.
Factori care favorizeaza degradarea colagenului din organism
Principalul inamic al colagenului este legat de inaintarea in varsta. Cercetatorii nu au cazut inca de acord cu privire la pragul de la care colagenul nu mai este secretat in cantitate corespunzatoare de catre organism (unii indica spre 20 de ani, altii spre 25). Consensul general e insa ca, dupa 30 de ani, productia naturala de colagen incepe sa scada dramatic.
Nu numai timpul afecteaza insa colagenul, ci si alti factori, dintre care unii sunt reprezentati de greseli comise de noi.
- Expunerea in exces la radiatiile solare e poate cea mai importanta cauza a degradarii colagenului, dupa inaintarea in varsta. Razele ultraviolete scad productia de colagen, micsorand insa si din rezervele ce sunt acum preocupate sa te fereasca pe tine de radiatii. Conform expertilor, circa 2 saptamani de expunere neprotejata la mare, in orele cele mai periculoase, poate echivala cu 20 de ani de expuneri scurte si moderate. Asa ca nu uita de SPF!
- Dulciurile ameninta de asemenea nivelul de colagen, deoarece reziduurile lasate de la digestia zaharului pun in pericol aceasta proteina. Atentie, efectele sunt similare si atunci cand consumi zahar natural, din fructe.
- O alimentatie dezechilibrata, saraca in vitamina C, e de asemenea un factor care degradeaza colagenul. De ce? Vitamina C este implicata in sinteza acestei substante, asa ca lipsa ei va afecta profund tot procesul.
Alte cauze ale scaderii nivelurilor de colagen sunt fumatul, abuzul de alcool, poluarea, radicalii liberi din atmosfera, stresul.
Cum previi cat mai mult degradarea nivelului de colagen? Contracarand factorii de mai sus! In primul rand, protejeaza-te zilnic de soare cu o crema cu SPF ridicat (peste 30), chiar daca e iarna, frig si innorat.
Fa miscare! Sportul mentine tineretea si frumusetea pielii. Nu e neaparata nevoie sa mergi la sala, poti sa alergi sau chiar sa mergi pe jos, mai ales ca organismul nostru a fost programat genetic sa se deplaseze cat mai mult.
Mananca sanatos. Am subliniat cat de importanta este vitamina C pentru sinteza colagenului, asa ca include citrice, ardei rosu si legume verzi in dieta ta. Mizeaza si pe proteine, mai ales pe cele de origine animala, asa cum sunt cele regasite in oua si in carne slaba. Pestele e de asemenea un aliment minunat pentru a te mentine tanara, deoarece contine acizi grasi Omega-3. Morcovii si cartofii dulci sunt necesari gratie continutului de vitamina A, iar sfecla si rosiile trebuie introduse gratie coeficientului de antioxidanti.
Produsele cosmetice de ingrijire a pielii cu colagen reprezinta de asemenea un aliat important al tineretii.
Sursa foto: Instagram
Foloseste o crema de fata pe baza de colagen, asa cum este Mario Badescu Elasto Collagen Night Cream, ideala pentru tenul uscat si sensibil. Contine, pe langa colagen, ulei de arahide, uleiuri vegetale si ulei de garoafa. Aplica pe tenul curat cu miscari blande de masaj.
Surrsa foto: Pastel3
Acorda aceeasi atentie si pielii corpului si opteaza pentru o crema de corp cu colagen. Noi iti recomandam BRUNO VASSARI GERALDINA, ce mai include si alantoina si aloe vera. E ideal in lupta impotriva celulitei!
Surrsa foto: Pastel3
BRUNO VASSARI GERALDINA - Lapte de corp cu colagen 500 ml
Tratamentele faciale pot rezolva mult mai repede probleme pe care le considerai imbatabile. Concentratul de colagen de la Anubis contine si acid hialuronic, regenereaza in profunzime tenul si are un efect anti-age uimitor! E de incercat!
Surrsa foto: Pastel3
Excesul de colagen – manifestari
Nu credeam ca vom spune asta, dar si prea mult colagen strica. In cazul in care, fie in urma administrarii unor suplimente, fie din ratiuni independente de vointa ta, rezervele de colagen ti s-au multiplicat, poti ajunge sa suferi de rigidizare a pielii si a articulatiilor, de dureri musculare si articulare. Printre manifestarile excesului de colagen se mai numara si resimtirea unui gust amar in gura, respiratia urat mirositoare, dar si sensibilitatea. Alergiile pot fi si ele puse pe seama unui exces de colagen.
Se poate intampla si ca, dupa 25 de ani, in loc ca productia de colagen sa scada, aceasta sa creasca in mod dramatic. Consecinta este o boala in toata regula, care poate pune chiar viata in pericol. Manifestarile sunt fie la nivelul pielii, fie al tuturor organelor. Printre consecinte se numara pierderea elasticitatii si afectarea functionarii plamanilor, rinichilor sau tubului digestiv.
Asa cum am vazut, colagenul este o proteina absolut necesara sanatatii pielii, dar si celorlalte organe. Tine cont de factorii care o ameninta, pentru a te bucura mai mult timp de tineretea ta, si practica masurile pe care ti le-am recomandat pentru a proteja colagenul. Fii insa atenta la exces: acesta poate determina boli grave!