Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Cosmetice non-comedogenice: ce sunt si cum iti ajuta pielea

Cosmetice non-comedogenice: ce sunt si cum iti ajuta pielea

Posted by Cristina Enache on

Cuvantul non-comedogenic a devenit in ultima perioada nu numai un sinonim al sigurantei, dar chiar si al eficientei. Incepem sa credem tot mai mult ca atunci cand cumparam cosmetice non-comedogenice e ca si cum l-am fi prins pe Dumnezeu de picior si vom fi ferite de orice risc.

Insa un produs non-comedogenic nu va rezolva toate problemele pielii tale: niciunul nu poate. De fapt, acesta doar contine ingrediente care au un risc scazut de a incarca sau bloca porii, fiind astfel o recomandare buna pentru cei care sufera de acnee. Afla mai multe despre disputatul efect al cosmeticelor non-comedogenice mai jos!

Non-comedogenic: ce inseamna

Practic, non-comedogenic se refera la capacitatea de a nu produce comedoane, leziuni specifice acneei (atentie, diferite de cele inflamatorii) ce apar prin blocarea, infundarea sau congestia porilor.

Poate mai usor de cuantificat decat notiunea de non-comedogenic este aceea de comedogenitate (sau potential comedogen), existand inclusiv o scara sau o unitate de masura ce arata cat de comedogen e un anumit ingredient. Aceasta masuratoare este realizata testand respectivul element pe urechea unui iepure (stim, ne tulbura putin constiinta).

Printre cele mai comedogenice ingrediente se numara uleiurile si unturile (ulei de masline, unt de shea, unt de cacao, acid oleic, acid lauric, isopropyl palmitate, acetylated lanolin alcohol, cetearyl alcohol).

De partea cealalta, cosmeticele non-comedogenice au un potential mult mai scazut de a bloca sau incarca porii. E vital sa faci aici doua distinctii importante, mai ales ca sunt destul de vagi in mentalitatea colectiva: produsele non-comedogenice nu trateaza acneea, sunt doar recomandate in cazul ei, si nu au nimic in comun cu cosmeticele fara uleiuri. De fapt, sunt si uleiuri care au potential non-comedogenic: uleiul de floarea soarelui, uleiul de struguri, uleiul de canepa, uleiul de Neem, uleiul de migdale dulci.

Alte ingrediente non-comedogenice sunt acidul hialuronic, glicerina, aloe vera, hamamelis, apa de trandafiri, vitamina C, alantoina, dimethicone sau ceramidele.

Beneficiile cosmeticelor non-comedogenice

In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista reglementari stiintifice care sa ateste beneficiile cosmeticelor non-comedogenice. Pentru ca includ ingrediente care nu congestioneaza porii, poti considera ca previn acneea si eruptiile cutanate, dar mai degraba aici reversul e valabil: daca suferi din cauza cosurilor, a punctelor albe si negre mai intelept e sa eviti produsele comedogenice.

Asa se poate intampla ca un produs marcat drept non-comedogenic, ce include numai ingrediente care nu blocheaza porii, sa cauzeze totusi acnee fiindca tenul e afectat nu de fiecare element in parte, ci de combinatia lor.

De asemenea, la fel de probabil e ca pentru tenul tau sa functioneze minunat un produs pe care nu e marcata nicaieri distinctia „non-comedogenic”, de aceea e mai important sa testezi si sa nu te agati cu strictete numai de terminologie.

Pe de alta parte, cosmeticele non-comedogenice au beneficiile lor: sunt mai lejere si mai usor de tolerat de catre piele, putand prezenta intr-adevar un factor ridicat de compatibilitate cu tenul gras sau acneic.

Cum sa alegi cosmetice non-comedogenice?

Rareori o sa iti dai seama numai dupa textura daca un produs e non-comedogenic sau comedogenic, de aceea e bine sa citesti cu atentie prospectul si sa verifici online gradul de comedogenitate al ingredientelor.

E garantat ca nu o sa imi blocheze porii?

Stiinta spune ca nu! Chiar daca un produs e marcat non-comedogenic, tot poate sa provoace acnee, doar prezinta un risc mai scazut. Important e cum reactioneaza pielea ta, care va fi factorul definitoriu.

Prin urmare, daca constati ca dezvolti acnee dupa utilizarea unor cosmetice non-comedogenice, cel mai bine e sa intrerupi folosirea pentru a analiza ce se intampla in continuare.

Lipsa regulilor, un factor nociv?

Asa cum am mai nuantat, nu sunt reglementari stiintifice in vigoare privind titulatura de cosmetice non-comedogenice. FDA (the Food and Drug Administration  din SUA) nu a facut de asemenea nicio precizare privind utilizarea acestor denumiri.

Exista unele unitati de masura (de la 0 la 5 - pana la 2 ingredientele sunt considerate non-comedogenice, iar intre 3 si 5 comedogenice), insa nici aceasta scara nu a fost standardizata. Companiile cosmetice se bazeaza in schimb pe studii realizate pe urechile de iepuri, dar cum multi consumatori resping aceste produse din ratiuni de etica si morala si altii afirma ca doresc teste pe oameni ca se convinga de eficacitate, nu ne putem baza nici pe aceste criterii.

Nici macar cerceterile deja realizate nu sunt consistente, fiindca au definitii diferite ale comedoanelor si nu folosesc instrumente standardizate.

Crema hidratanta non-comedogenica

Asa cum am vazut, lucrurile nu sunt inca limpezi privind cosmeticele non-comedogenice, ceea ce nu inseamna ca nu  le recomandam. Spunem doar ca nu comedogenitatea ar trebui sa fie principalul criteriu al achizitiei.

La Pastel3 avem produse non-comedogenice cu reputatie excelenta, cum vei vedea mai jos.

Emulsia hidratanta SKEYNDOR Essential Hydrating Emulsion este un exemplu minunat in acest sens. E non-comedogenica, reprezentand de asemenea o baza excelenta de machiaj. Protejeaza contra aspectului uleios, lasand o senzatie mata pe care tenul gras o va adora. Capacitatea de hidratare e uimitoare, iar filtrele UV inca un motiv pentru achizitie.

emulsie hidratanta

Produse de machiaj non-comedogenice

Stii deja ca in cazul makeup-ului caracterul comedogenic e mai ridicat, de aceea sa optezi pentru un produs care minimizeaza acest risc poate fi indicat.

Fardul de obraz compact Bella Pierre Compact Mineral Blush e disponibil in 4 nuante superbe, iluminand subtil pielea cu o stralucire naturala ce lasa sa se intrevada culoarea naturala. Fara a contine talc, uleiuri, substante de umplere sau conservanti, are un caracter non-comedogenic ce i-a garantat recomandarea de catre dermatologi. O sa iti placa la nebunie ca estompeaza ridurile si liniile fine, dar si ca ofera protectie UVA si UVB (FPS 15). Se potriveste de minune si persoanelor care sufera de acnee, rozacee si eczeme.

Incheiem lista de cosmetice non-comedogenice cu Pudra minerala bronzanta compacta Bella Pierre Compact Mineral Bronzer. Matasoasa si pufoasa, sidefata si naturala, confera o nuanta de bronz sanatos, punand in valoare osatura fetei. Ai de ales intre 4 nuante (Peony, Pure Element, Starshine, Kisses), dar iti garantam ca te vei indragosti de finisarea sa luminoasa. Rezistenta la apa, nu contine talc, uleiuri, substante de umplere sau conservanti, si este, evident, non-comedogenica.

Tu ce parere ai despre cosmeticele non-comedogenice? Suntem curioase daca le-ai incercat!