Acneea reprezinta un inconvenient in calea fericirii si multumirii noastre si desi nu cautam sa minimizam disconfortul produs de ea, in general, trebuie sa recunoastem ca e mai nesuferita ca niciodata atunci cand se manifesta sub forma cosurilor in cap.
Greu accesibile, dar si dificil de tratat, cosurile pe scalp sunt mai rar intalnite decat cele de pe fata sau de pe corp, dar nu constituie neaparat un fenomen neobisnuit. Expertii spun ca apar mai des pe parul cu fir subtire si drept, predispus la ingrasare, dar acneea de pe scalp nu are neaparat un favorit si poate sa se materializeze cand iti e lumea mai draga.
Noi iti spunem in randurile de mai jos de ce te confrunti cu cosuri in cap si care sunt tratamentele recomandate!
Cosuri in cap: de ce apar?
Sunt mai multe cauzele pentru care te poti regasi in situatia de a suferi de acnee la nivelul scalpului, asa ca e recomandat sa faci o investigatie serioasa. In general, sunt patru mari motive pentru care poti ajunge sa prezinti cosuri pe scalp:
- o crestere a productiei de sebum;
- o depunere de celule moarte la radacina firului de par;
- inflamatia foliculului de par;
- o crestere a populatiei de bacterii.
Dar ce antreneaza practic aceste cauze? Cel mai des intalnit factor care produce cosuri in cap este o igiena deficitara. Cu alte cuvinte, te speli prea rar pe cap sau poate ca nu iti cureti parul cand trebuie, mai ales dupa ce ai depus efort la sala. Si daca transpiri e necesar sa iti reimprospatezi podoaba capilara, iar daca nu o faci, acneea va fi in floare. Totodata, si insuficienta limpezire a scalpului poate sa cauzeze acest inconvenient.
Si folosirea unor produse cosmetice nepotrivite poate sa duca la formarea cosurilor in cap. Daca folosesti sampoane cu siliconi si sulfati, abuzezi de samponul uscat sau de fixativ ori aplici geluri, spume sau lotiuni de proasta calitate te poti regasi in aceasta situatie. Fenomenul e atat de des intalnit incat poarta si un nume, acne cosmetica.
Si hormonii pot fi un motiv pentru care nu mai scapi de cosurile din cap. In general, cresterea productiei de testosteron din adolescenta sta la baza acestui fapt.
Alte cauze ce pot declansa acneea pe scalp sunt: purtarea de accesorii stramte precum bentitele, sepcile sau caciulile, pe care le speli prea rar sau deloc, mostenirea genetica, de unde ai preluat predispozitia la acnee, stresul, calatoriile sau alimentatia deficitara.
Care sunt formele in care apar cosurile in cap?
Din pacate, scalpul e lasat la dispozitia tuturor tipurilor de cosuri. Atat pe pielea capului, dar si pe linia parului, precum si pe frunte sau la ceafa, pot aparea:
- cosuri mici;
- cosuri sub piele, precum chisturile;
- puncte albe;
- papule si cosuri dureroase.
Cosuri in cap: tratament
Ne-am lamurit de ce si cum apar cosurile in cap, dar intrebarea cea mai importanta ramane: cum anume scapam de ele?
E simplu! Iata care sunt metodele recomandate!
Schimba samponul! Ai nevoie de un produs noncomedogenic, care sa nu incarce porii, si care sa curete delicat, dar eficient.
Daca scalpul a fost indelung agresat si astfel s-a trezit ca sufera de acnee, te poate ajuta un produs usor, precum samponul calmant Wella Wp Invigo Balance Senso Calm Shampoo. Hidrateaza si revitalizeaza scalpul sensibil, indepartand orice urma de murdarie si de sebum gratie combinatiei de extract de Lotus, Alatoina si Mentol. Parul e curat, sanatos si revigorat.
Daca parul gras sta la baza problemei cu cosurile, atunci incearca samponul pentru par gras fara parabeni Oyster Cutinol Be Cool Shampoo. Are proprietati de sebum-control, fiind minunat pentru cuticula predispusa la ingrasare. Vei aprecia efectele compozitiei bogate in tiolisina, contra excesului de uleiuri, si acid glicolic, cu actiune exfolianta, pentru indepartarea celulelor moarte.
Spala parul mai des. Ai observat ca faci cosuri in cap, ai inceput sa mergi la sala sau transpiri mai mult? E cazul sa iti schimbi si rutina de ingrijire.
Alege, in prima instanta, un sampon purificator, minunat mai ales daca in ultima vreme igiena ta nu s-a ridicat la asteptari. Reechilibreaza scalpul cu samponul de purificare antimatreata Alfaparf Semi di Lino Scalp Rebalancing Purifying Low Shampoo, ce revitalizeaza de la radacina, continand ingrediente probiotice si prebiotice pentru a echilibra flora bacteriana a scalpului. Formula delicata elimina si matreata, prevenind reaparitia acesteia.
Incearca un tratament pentru scalp. Ca sa scapi de cosurile din cap e posibil sa fie necesar un tratament de detox al pielii capului.
Opteaza pentru tratamentul detoxifiant pentru scalp fara parabeni Oyster Cutinol Zerophase, ce contribuie la eliminarea formatiunilor seboreice, purificand, oxigenand si redand confortul scalpului tau.
Acorda atentie modului in care te speli pe cap. E important sa inmoi bine parul, tinandu-l sub jet de apa sau scufundandu-l in cada pentru circa 1 minut inainte de a aplica samponul. Maseaza bine produsul pe scalp, asigurandu-te ca acoperi fiecare portiune a parului, apoi clateste pana ce nu mai ramane niciun reziduu. Poti repeta procedeul daca resimti nevoia.
Spala frecvent si fiecare obiect care intra in contact cu pielea capului. Nu te rezuma numai la sepci, caciuli si berete. Curata si fetele de perna, esarfele, paturile sau pilotele: totul trebuie sa fie pur si imaculat cand iti atinge mandrul par.
Mizeaza pe ingrediente antiacnee. Iata ce poate functiona si la nivelul scalpului: acid salicilic, acid glicolic, ketoconazol sau ciclopirox. Evita insa peroxidul de benzoil fiindca poate decolora parul.
Foloseste produsul anti-cosuri pe care il utilizezi in mod regulat. Il poti aplica pe cosul din cap fara probleme!
Noi recomandam cu caldura Tratamentul anti-acneic Mario Badescu Drying Lotion, ce actioneaza rapid contra eruptiilor acneice gratie compozitiei pe baza de acid salicilic. Formula delicata nu irita pielea sensibila, astfel ca produsul este must-have.
Foloseste ulei de arbore de ceai. Daca esti in cautarea unui remediu naturist contra cosurilor din cap, uleiul de arbore de ceai poate da randament. Aplica cu ajutorul unui betisor de ureche pe regiunea afectata.
Cosuri in cap si caderea parului
Pot cosurile in cap sa cauzeze caderea parului? Iata o intrebare care ne-a framantat multa vreme.
Nu neaparat, desi exista o relatie. Mai degraba, depunerile ce blocheaza pielea, cauzand cosuri, sunt cele care pot sa prejudicieze si cresterea firului. Foliculul e practic asfixiat si „inactivat”, iar in timp se poate desprinde din radacina sa.
Cosurile in cap sunt, cu siguranta, nu numai o neplacere estetica, dar si o sursa de disconfort. Ia in calcul recomandarile noastre ca sa scapi de necazuri!