Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Cum alegi samponul pentru dermatita seboreica

Cum alegi samponul pentru dermatita seboreica

Posted by Cristina Enache on

Poti sa ai cele mai frumoase cosite din lume, dese, lucioase si lungi, cu culoarea perfecta si un gloss desavarsit, dar daca scalpul tau e rosu, iritat, sau in urma ta se aduna un manunchi de cojite, situatia nu e nici pe departe ideala. E mai degraba opusul ei.

Asemanatoare in multe privinte cu matreata, dermatita seboreica (mai este cunoscuta si sub numele de eczema seboreica sau psoriazis seboreic) se diferentiaza totusi de aceasta prin multitudinea simptomelor resimtite. Nu e nici deloc rara: studiile spun ca 10% din populatia Statelor Unite prezinta o anumita forma de eczema si 1 din 10 persoane sufera de dermatita seboreica la un moment dat in cursul vietii.

Inca o veste proasta? Dermatita seboreica nu e tratabila, fiind recurenta pe parcursul vietii. Cu tratamentul potrivit, insa, si cu un sampon bun pentru dermatita seboreica, vei tine simptomele sub control. Iata ce recomandam!

Ce este dermatita seboreica?

Inainte de a afla ce sampon sa folosesti pentru dermatita seboreica, sa vedem care sunt caracteristicile sale.

Aceasta afectiune comuna a pielii se manifesta cu predilectie in zonele grase, in principal pe scalp, fiind asemanatoare cu matreata. De fapt, multa lume le confunda (si foloseste un sampon pentru dermatita seboreica in cazul matretii sau vicerversa), dar realitatea e alta. Dermatita seboreica prezinta matreata ca simptom alaturi de descuamare si inflamatie.

Cauzand, precum matreata, mancarime si cojite, dermatita seboreica mai provoaca insa si urmatoarele simptome:

  •  pete solzoase, care raman atasate de scalp sau se desprind de la sine;
  • cruste de culoare galbuie, uleioase;
  • roseata;
  • foliculi de par inflamati;
  • alte simptome unice la nivelul fetei, pieptului sau spatelui, care nu constituie obiectul analizei noastre.

Ce cauzeaza dermatita seboreica?

Sa stii ca oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens si aceasta afectiune e inca invaluita in mister. Majoritatea opiniilor indica insa ca dermatita seboreica e provocata de un microb care se afla pe scalpul si pe pielea tuturor oamenilor, dar la care numai un procent dintre noi e sensibil.

E vorba despre Malassezia globosa, o ciuperca ce produce acid oleic, care mai departe angreneaza simptomele specifice dermatitei seboreice. In urma acestora, pielea reactioneaza producand celule in exces, care se grupeaza in acele pete sau formatiuni solzoase.

E neplacut sa stii ca propriul organism e cel care iti da atat de multe batai de cap, nu?

De ce doar unii oameni dezvolta dermatita seboreica?

Suntem siguri ca ai ghicit macar partial de ce doar unii dintre noi vor fi nevoiti sa foloseasca sampon pentru dermatita seboreica. Explicatia sta, in mare parte, in genetica. Mostenirea lasata prin ADN de la stramosi e cea care ne ofera si gena sensibilitatii la ciuperca Malassezia globosa.

Un alt criteriu de luat in calcul poate fi si productia accentuata de sebum si de acid oleic, despre care am aflat mai sus ca starneste manifestarile dermatitei seboreice.

Si schimbarile homonale sunt de luat in considerare, dar si stresul. S-a observat ca, daca suferi de aceasta afectiune, simptomele pot deveni mai pregnante in perioadele „nelinistitoare” sau agitate.

E adevarat ca dermatita seboreica provoaca caderea parului?

Aceasta dilema ne-a preocupat profund: oare sa fie atat de nedrept incat cei care sufera de aceasta afectiune sa se confrunte nu numai cu simptomele sale, dar si cu perspectivele deloc imbucuratoare ale raririi si mai apoi pierderii podoabei capilare?

Ce spun oamenii de stiinta? In esenta, nici matreata, nici dermatita nu cauzeaza caderea parului. Dar exista un mare „dar”. Natura inflamatorie a acestei boli poate sa provoace pana la urma disparitia timpurie a firelor de par.

Pe de alta parte, si faptul ca te scarpini viguros de cate ori suferi de pe urma mancarimilor poate sa irite si sa afecteze radacina parului, de aici ajungand sa te lupti cu acest scenariu nefericit.

Cum alegi un sampon bun pentru dermatita seboreica?

Iata intrebarea care merita pusa!

Oamenii de stiinta indica cinci ingrediente „mari si late” care ar trebui continute de produsele tale. Iata despre ce e vorba:

  • acid salicilic;
  • sulfura de seleniu;
  • Piritiona de zinc;
  • ketoconazol;
  • gudron de carbune.

3 produse pentru dermatita seboreica

Lupta cu armele potrivite cu aceasta afectiune cu ajutorul recomandarilor noastre!

Un sampon excelent pentru dermatita seboreica se regaseste in Pachetul scalp sanatos fara parabeni OYSTER Detox Pack. Acesta include Cutinol Zerophase, un produs conceput special pentru scalpul cu probleme seboreice sau de descuamare, ce oxigeneaza si purifica. Se aplica doar pe scalp, cu ajutorul instrumentului de dozaj al recipientului, se lasa sa actioneze, se clateste si apoi se samponeaza parul cu Stardust Shampoo, ideal pentru dermatita seboreica.

De mare ajutor iti va fi si Pachetul pentru detoxifierea scalpului fara parabeni Oyster Scalp Sanatos Pack. Porneste tot de la Cutinol Zerophase pentru eliminarea formatiunilor seboreice, confort, purificare si oxigenare, dar include un alt sampon pentru dermatita seboreica, si anume Be Cool, cu proprietati de sebum-control, minunat pentru parul gras sau cu predispozitie de ingrasare. Avem la baza un complex de tiolisina ce reduce productia de uleiuri si acid glicolic pentru exfolierea celulelor moarte si depunerilor solzoase. Lipsesc din fericire atat parabenii, cat si sulfatii, colorantii sau EDTA (acid etilendiaminotetraacetic).

Speram ca recomandarile noastre sa iti fie de folos si sa alegi cel mai bun sampon pentru dermatita seboreica. Nu uita ca la Pastel3 ai la dispozitie produse profesionale pentru nevoi variate si de cea mai buna calitate!