Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Cum sa administrezi colagenul pentru beneficii maxime

Cum sa administrezi colagenul pentru beneficii maxime

Posted by Cristina Enache on

Piata suplimentelor a cunoscut o expansiune neasteptata in ultimii ani si desi se intampla adesea ca un extract sa atinga varful popularitatii si apoi sa se scufunde in uitare, cateva dintre aceste substante raman in atentia noastra. Printre ele se numara, fireste, si colagenul: azi iti vorbim despre beneficiile colagenului, dar si despre cea mai buna forma de administrare.

Daca ai inceput sa iei si tu colagen, cu siguranta iti doresti sa ii maximizezi efectele pozitive asupra organismului. Noi te invatam cum!

Mai intai de toate, ce este colagenul?

Colagenul e cea mai raspandita proteina din organismul nostru. Face parte din structura oaselor, a articulatiilor, a parului si a pielii, printre altele, asa ca, odata cu descresterea sa, daunele apar peste tot in corp.

Cele mai mari cantitati de colagen sunt produse in viata intrauterina si mai apoi in timpul primilor ani, dar, spre deosebire de elastina, sinteza de colagen nu se opreste niciodata. Va descreste insa cu timpul.

Asadar, varsta e cel mai important factor pentru care deplangem lipsa colagenului. Sunt si cateva boli autoimune care compromit rezervele noastre, precum artrita reumatoida sau lupusul, dar apar si cauze ale pierderii de colagen pe care le poti tine sub control: fumatul, poluarea, consumul de alcool, alimentatia bogata in zaharuri si radiatiile UV.

Care sunt beneficiile colagenului?

Fiind atat de abundenta in corp, e evident ca aceasta proteina e esentiala functionarii organismului. Descopera mai jos beneficiile colagenului asupra pielii:

  • imbunatateste elasticitatea;
  • mentine pielea tanara;
  • contribuie la hidratarea pielii;
  • imbunatateste circulatia, lasand astfel un aspect mai stralucitor;
  • poate sa previna si sa reduca vergeturile;
  • accelereaza vindecarea ranilor si previne aparitia cicatricilor;
  • poate preveni celulita;
  • poate reduce pigmentarea.

Insa colagenul nu e bun numai pentru piele, un lucru de la sine inteles, dat fiind faptul ca e atat de raspandit in corp. Iata alte potentiale beneficii ale colagenului:

  • calmeaza durerile de articulatii;
  • previne degradarea masei osoase;
  • contribuie la cresterea masei musculare;
  • sustine sanatatea inimii;
  • intareste unghiile si parul;
  • sustine digestia;
  • poate imbunatati dispozitia si reduce manifestarile de anxietate;
  • poate sa te ajute sa slabesti.

Care e cea mai buna forma de administrare a colagenului?

Am ajuns si la ceea ce ne intereseaza: da, avem nevoie de colagen, dar, din multitudinea de produse de pe piata, ce ar trebui sa alegem?

Exista suplimente tip pastile cu colagen, colagen lichid, surse naturale de colagen, creme si produse cosmetice, dar, daca vrei sa ii maximizezi beneficiile, atunci expertii iti recomanda sa administrezi colagen sub forma de pudra.

Colagenul hidrolizat sub forma de pudra e bine tolerat de catre organism si mult mai usor digerat decat alte forme ale sale. Totodata, il poti consuma in multiple variante, fie ca il dizolvi in apa sau il adaugi in supe, smoothieuri, in cafea sau in ceai. Poti adauga acest supliment si in deserturi, ca sa te bucuri pe toate caile de beneficiile colagenului.

Singurul aspect negativ al colagenului sub forma de pudra e legat de aroma subtila pe care o poate detine. Totodata, se poate intampla ca prin amestecare si textura alimentului sau a mancarii sa fie usor modificata.

Cand se ia colagenul: dimineata sau seara?

Ai sa citesti recomandari de a lua colagen seara, pentru a fi mai bine absorbit in ciclul REM al somnului, dar vei auzi si experti care iti indica sa administrezi colagen dimineata, pe stomacul gol, ca sa fie digerat mai usor.

De ce vin sugestii atat de diferite? Fiindca nimeni nu stie cu precizie. Nu au fost studii care sa ateste cum anume e mai eficient sa iei colagen. Ca sa te bucuri de beneficiile colagenului, administreaza cand e mai convenabil pentru tine.

Necesarul de colagen

De cat colagen ai nevoie? Din nou, nu exista un raspuns specific. De data aceasta, explicatia e aceea ca suplimentele sau produsele cu colagen sunt atat de variate. E indicat prin urmare sa citesti instructiunile cu atentie si sa respecti indicatiile producatorului.

De la ce varsta se ia colagen?

In medie, rezervele colagenului incep sa descreasca dupa 25 de ani. Dupa aceasta varsta, poti incepe sa apelezi la suplimente.

Exces de colagen: cat e „prea mult”?

In teorie, colagenul e sigur, nontoxic, asa ca nu o sa experimentezi efecte adverse daca ai marit cumva doza sau ai consumat prea mult colagen.

Daca exagerezi, totusi, organismul se va revolta prin prezenta unui gust neplacut in gura si prin aparitia senzatiei de plinatate sau a problemelor digestive.

Surse de colagen

Sunt si surse de colagen naturale si sa stii ca unii experti le recomanda cu mai multa caldura decat suplimentele. Colagenul se regaseste in mod natural in carne, ciorba de os, peste si gelatina.

Daca esti vegetariana, oferta e mai saraca. Poti insa in continuare sa te bucuri de beneficiile colagenului consumand leguminoase, tofu si tempeh.

Tine cont ca, pentru o buna absorbtie a colagenului, e necesar sa incluzi in dieta si alimente bogate in vitamina C. Citricele, broccoli si ardeii vor face diferenta in alimentatia ta.

Cum poti proteja rezervele de colagen

Preventia poate sa constituie o masura importanta pentru a-ti creste rezervele de colagen. Iata ce ar trebui sa faci!

Hidrateaza-te! Consumand necesarul zilnic de apa si asigurand o hidratare si din exterior, prin aplicarea de creme si lotiuni, pielea ta va arata fabulos!

Evita expunerea la soare! Radiatiile UV distrug colagenul si elastina, afecteaza bariera de protectie a pielii si celulele si provoaca fotoimbatranirea, motive arhisuficiente, am spune noi, ca sa te feresti cu ravna de soare. Poarta zilnic o crema cu SPF de minimum 30 si evita sa stai in lumina directa a soarelui.

Renunta la fumat. Tot organismul ti-o cere, nu numai pielea. Fumatul acutizeaza stresul, reduce productia de colagen si de elastina si poate provoca boli cronice.

Protejeaza-te de efectele poluarii. Cum se prea poate sa nu iti stea in putina sa te muti intr-un sat idilic unde aerul e proaspat si curat, macar fa tot posibilul ca sa minimizezi efectele poluarii. Cum? Poarta creme cu SPF, scade poluarea din casa, pe care o poti tine sub control, exfoliaza tenul si consuma alimente bogate in antioxidanti (fructe de padure, cirese, verdeturi). Nu uita si ca produsele cosmetice cu vitamina C, vitamina E si retinol pot diminua impactul devastator al poluarii.

Produse cosmetice cu colagen: ce sa alegi

La Pastel3 credem in colagen. Fie ca apelezi sau nu la administrarea de suplimente sau consumi surse de colagen, poti mari beneficiile acestuia prin intermediul unui produs cosmetic care sa il contina.

Crema cu colagen Bruno Vassari Collagen Booster Power C Peptide Cream e un dar nepretuit pentru pielea ta! Contine peptide de colagen, dar si vitamina C, despre care ti-am spus ca este esentiala pentru absorbtia colagenului! De asemenea, crema include aloe vera pentru hidratare si calmare, pantenol, pentru reconstructia stratului lipidic al pielii si pentavitin, ce creste capacitatea de retentie a apei.

crema cu colagen

Profita de beneficiile colagenului si cu Masca hidratanta cu colagen ANUBIS Collagen Mask! Ofera super hidratare, protectie fata de radicalii liberi si catifelare intensa gratie combinatiei de colagen, acid hialuronic si hydromanil. Totodata, masca imbunatateste elasticitatea si absoarbe impuritatile, alte motive ca s-o iubesti.

masca hidratanta cu colagen

Una dintre cele mai eficiente metode de a infuza colegen pielii este prin Fiolele cu colagen si elastina SKEYNDOR Essential Collagen+Elastin Factor. Au efect hidratant, tonifiant si protector, fiind concepute prin amestecarea colagenului si a elastinei de origine marina. Ca sa fii cu adevarat impresionata, aplica masand sau prin ionizare.

fiole cu colagen

Nu numai pielea, dar si parul are nevoi de colagen! Te va convinge Samponul pentru par decolorat, vopsit cu C3-Plex si Colagen OYSTER Cutinol Plus Color Up Shampoo, cu o actiune puternica antioxidanta, anti-decolorare si de potentare a stralucirii, ce prelungeste durata de viata a culorii. Colagenul si complexul C3-PLEX curata delicat si protejeaza, astfel ca tu te vei bucura mai multa vreme de nuanta ta minunata de par. Produsul lasa cositele atat de stralucitoare si de moi!

sampon pentru par decolorat

Beneficiile colagenului sunt incontestabile, aceasta proteina ce intra in alcatuirea oaselor, a parului, pielii, unghiilor, articulatiilor si organelor scazand odata cu varsta. Suplimenteaza cu colagen hidrolizat sub forma de pudra, te sfatuiesc expertii, dar nu uita nici de produsele cosmetice ce il includ in compozitie!