Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Cum sa iti protejezi parul de soare

Cum sa iti protejezi parul de soare

Posted by Cristina Enache on

 

Atentie, parul tau moare de nerabdare sa iti adreseze o nemultumire: nu ii place deloc ca ingrijesti cu sfintenie tenul, protejandu-l cu afectiune de soare, dar lasi cuticula sa absoarba indatoritoare toate acele radiatii periculoase, fara sa iti pese deloc de protectia solara pentru par.

Realitatea e ca suvitele tale nu au doar rolul de a te infrumuseta, dar si de a regla temperatura corpului, protejandu-te de valorile extreme, si de a constitui un scut intre pielea ta si radiatiile periculoase. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa iti lasi parul sa lupte singur; iti spunem, in randurile de mai jos, cum sa ii dai o mana de ajutor.

De ce ai nevoie de protectie solara pentru par?

Adevarul e ca nu numai pielea e afectata de soare, ci si parul, si inca mult. Fara sa ne dorim sa te speriam, iata mai jos care sunt modalitatile prin care radiatiile UVA si UVB fac rau firului de par!

Degradeaza stratul de lipide. Lipidele din compozitia parului au rolul de a actiona precum o protectie naturala fata de mediul extern. Atunci cand expui, insa, parul excesiv la soare, aceste lipide vor fi, in timp, distruse.

Fragilizeaza structura firului. Mai grav e ca radiatiile solare nu afecteaza parul numai la suprafata. Dimpotriva, pot slabi si structura interna, predispunand firul ruperii, caderii sau aparitiei firelor despicate.

Degradeaza parul vopsit si estompeaza culoarea. Mai poros si mai uscat, firul de par colorat e mult mai susceptibil atacului radiatiilor. Nu ti s-a intamplat sa observi ca, dupa ce te intorci de la mare, culoarea e fada si fara viata? Tot razele sunt de invinuit pentru estomparea nuantei tale.

Care sunt semnele ca parul are de suferit din cauza soarelui?

Parul „nu are gura” sa strige si nici nervi sau senzori tactili ca sa iti transmita ca „arde” in sinea sa. Trebuie sa te uiti cu atentie dupa alte semne ca sa iti dai seama daca a fost afectat intensiv de soare.

 Iata care sunt semnalele de averizare:

  • par decolorat;
  • textura aspra si poroasa;
  • varfuri casante si despicate;
  • fir de par mai subtire;
  • predispozitie spre frizz

Unde, cum si cand sunt radiatiile cele mai periculoase?

Nimic nu e egal pe aceasta lume, asa ca nici relatia dintre firul de par si radiatii nu va fi mereu la fel de „abuziva”. Sunt cazuri in care expunerea la soare e mai periculoasa ca oricand.

Daca ai parul deschis la culoare. Protectia solara pentru par e obligatorie in orice caz, dar mai ales daca ai parul deschis la culoare. Ca si in cazul pielii, acesta contine mai putina melanina; de partea cealalta, firul de par inchis asigura o protectie suplimentara si prin prisma grosimii sale.

 

La orele „de varf”. Radiatiile sunt mai puternice incepand cu ora 11 si pana la ora 18, asa ca evita sa stai in soare in acest interval.

In apropiere de Ecuator. Cu cat te distantezi mai mult de Ecuator, cu atat radiatiile sunt mai slabe.

De partea cealalta, e musai sa retii ca nu esti mai protejata in oras decat la mare. Tindem sa ne dovedim stricte cu protectia solara a parului in vacanta, dar suntem lipsite de griji acasa, ceea ce constituie o grava eroare.

Mai mult, odata cu incalzirea globala si degradarea stratului de ozon, aceste probleme nu vor face decat sa se acutizeze, asa ca e musai sa te abonezi la practicile de mai jos!

Produse de protectie solara pentru par

Cea mai eficienta cale prin care sa iti protejezi parul este sa aplici produse dotate cu SPF, special concepute pentru ingrijirea cuticulei.

Integreaza un produs cu SPF pentru a proteja parul de soare.

La Pastel3 dam o mare importanta protectiei de radiatii solare si nu am uitat de par!

Ai mare nevoie de Uleiul uscat pentru par si corp cu SPF 50 SKEYNDOR Dry Oil Protection Body&Hair. Nu numai ca e atat de versatil, putand fi utilizat all over, dar contine si antioxidanti care neutralizeaza efectele radicalilor liberi. E sfant pentru protectia solara a parului. In plus, textura de ulei uscat e atat de placuta!

ulei pentru protectie solara

Nu uita nici de protectia scalpului. Nu numai firul de par are de suferit de pe urma soarelui, ci si scalpul. Problema e ca pielea capului e mult mai delicata, asa ca poti ajunge sa suferi de arsuri grave.

Nu ezita sa aplici uleiul uscat de mai sus sau foloseste un produs special conceput pentru piele. Iti va placea Spray-ul solar cu SPF 50 SKEYNDOR Invisible Protection Sun Spray! Factorul de protectie ridicat este ideal pentru pielea sensibila, precum cea de pe cap, iar formula de spray e mult mai practica, perfecta pentru aceasta regiune delicata. Bonus: produsul lasa o pelicula fina, proaspata, care nu incarca, si te scuteste de reziduurile albe.

spray solar

Spray de protectie solara pentru par

Preferam formulele de spray fiindca sunt mult mai usor de folosit si mai igienice, iar atunci cand vine vorba de par, cautam sa asociem si protectia culorii.

Asa te vei indragosti de Spray-ul pentru protectia culorii PAUL MITCHEL Color Protect Spray. E un tratament lichid dotat cu protectie solara, care prelungeste rezistenta frumoasei tale nuante de par. Extractele de ulei de floarea soarelui te apara de radiatii, iar pantenolul si siliconul protejeaza culoarea si hidrateaza. Spray-ul e ideal pentru uz zilnic.

spray pentru par vopsit

Cum minimizezi daunele produse de radiatii

Nu ai folosit protectia solara pentru par si acum te uiti disperata la cuticula degradata si la firul de par ars, fara sa stii ce sa faci? Intervin in ecuatie produsele care pot minimiza aceste daune!

Foloseste un produs hidratant reparator.

Balsamul pentru par vopsit ARTEGO Good Society Rich Color Conditioner nu numai ca prelungeste intensitatea culorii, dar ofera si protectie solara. Vitamina B5 hraneste pielea scalpului, lasand parul moale si stralucitor, iar amestecul de plante mentine echilibrul pH-ului parului. Vei observa cum suvitele tale intampina vara mai sanatoase si mai stralucitoare.

balsam pentru par vopsit

Spala mai rar parul, folosind un sampon bland.

Dupa ce ca e afectat profund de soare, parul trebuie sa se mai confrunte si cu agentii de curatare uneori agresivi din sampoane. Tocmai de aceea exista produsele gentile, precum Samponul calmant Wella Wp Invigo Balance Senso Calm Shampoo, ce revigoreaza si hidrateaza scalpul sensibil, afectat de soare, si a carui formula usoara si delicata indeparteaza fara probleme murdaria si sebumul. Cu extracte de lotus, alantoina si mentol, perfecte pentru vara, revitalizante si calmante, acest sampon fara parfum e un dar nesperat pentru parul ce nu mai poate suporta vara.

sampon calmant

Evita chimicalele.

Ar fi cazul sa renunti la decolorare in timpul verii si sa ai aceeasi atitudine precauta si fata de clorul din piscina. Atunci cand mergi sa iti faci baie sau sa inoti, acopera-ti podoaba capilara cu o casca speciala sau prinde-o intr-un coc inalt. Nu uita nici sa iti umezesti parul inainte de a intra in mare sau in piscina si sa il clatesti dupa ce iesi daca decizi totusi sa il uzi.

Metode de protectie solara naturala pentru par

Pe langa produsele de protectie solara pentru par, poti opta si pentru practicile de mai jos!

Poarta sapca sau palarie. Aceste accesorii au avantajul de a proteja de soare nu numai parul, dar si pielea. Exista insa unele distinctii: FPS-ul e scazut si nu toate articolele sunt create la fel! Palariile de paie au un factor de protectie mai scazut decat cele din tesatura, in timp ce sepcile si esarfele au un spectru mai ridicat de aparare, dar o arie mai restransa de efect.

Minimizeaza expunerea la soare. Poate cea mai sigura metoda de protectie solara pentru par si pentru piele e sa stai in casa. Nu iesi in orele 12-18 si vei fi complet aparata.

Foloseste uleiuri naturale. Uleiurile precum cel de cocos, morcov, shea, avocado, masline, detin un anumit grad de protectie solara, dar fii constienta de faptul ca e scazut.

In conditiile ravagiilor pe care le fac radiatiile, protectia solara pentru par e absolut obligatorie. La Pastel3 iti punem la dispozitie toti aliatii necesari.