Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Cum verifici termenul de valabilitate al produselor cosmetice europene si asiatice

Cum verifici termenul de valabilitate al produselor cosmetice europene si asiatice

Posted by Cristina Enache on

 

 

 

 

Ce fata pasionata de beauty nu s-a regasit in situatia de a plange cu lacrimi amare dupa ce a trebuit sa se desparta de un rimel mult iubit, care expirase in mod dramatic? Tocmai pentru ca iubim atat makeup-ul, suntem constiente de aceste provocari si iti recomandam verificarea temeinica a termenului de valabilitate a cosmeticelor!

Dar cum fac asta, te poti intreba? E adevarat ca multe dintre rujurile si pudrele noastre nu au stipulat clar si concis pe ambalaj data de expirare, asa cum se intampla cu produsele alimentare. Nu te revolta, aceasta omisiune e legala, dar nu inseamna ca e cazul sa iti notezi cu constiinciozitate data cumpararii fiecarui produs si sa calculezi de una singura cand si-a pierdut valabilitatea: sunt metode prin care poti afla aceste informatii instant!

Afla tot ce trebuie sa stii despre verificarea termenului de valabilitate a cosmeticelor din randurile de mai jos!

Verificarea termenulului de valabilitate a cosmeticelor: la ce se refera?

Cand vine vorba despre cutia de lapte pentru cafea sau de salata verde din frigider suntem neimblanzite si nici prin cap nu ne trece sa nu respectam data de expirare, dar prea putine dintre noi procedam la fel si cu cosmeticele.

Practic, termenul de valabilitate este reprezentat de perioada in care produsul cosmetic isi pastreaza calitatea, ramane stabil si constant, isi mentine microflora si nu se stratifica. Acest termen variaza de la un produs de makeup la altul, dar si de la brand la brand, fiind influentat de ingredientele care il constituie.

Ce mai trebuie sa stii? Ca sunt doua termene de valabilitate (stim, un pic infricosator). Primul dintre ele este practic durata generala in care produsul poate fi folosit, in ambalaj original nedesfacut si in cele mai bune conditii de depozitare. Data de la care este stabilit acest termen e data de productie.

Al doilea termen corespunde cu durata in care poti folosi produsul cosmetic dupa ce l-ai desfacut. Aceasta perioada e cel mai adesea marcata pe ambalaj, prin pictograma unui borcan deschis, urmata de un numar si mentiunea M (simbolul de la „month” – luna in limba engleza). Practic, astfel ti se transmite cate luni poti folosi produsul dupa ce l-ai deschis. Ca sa te informam si mai in detaliu, acest termen de valabilitate poarta oficial numele de Period After Opening sau PAO. De ce apare? E natural, fiindca odata ce ai desfacut ambalajul produsului, acesta intra in contact cu aerul si va incepe sa se altereze.

Solutia? Ai cumparat un ruj? Ideal ar fi sa verifici mai intai cate luni poate fi utilizat de la deschidere si apoi data generala de expirare. Daca aceasta din urma depaseste Period After Opening, poti sa te raportezi linistita la perioada specificata in luni.

Cod valabilitate cosmetice: ce faci daca nu mai stii data de expirare?

Hmm… greu, nu? Nu neaparat, fiindca, pe plan european, cel putin (dar despre acest aspect avem mai multe informatii mai jos), nici nu e obligatoriu sa stipulezi data de productie si data de expirare a unui produs atat timp cat acesta e valabil mai mult de 30 de luni.

Ce faci atunci? E simplu (sau mai simplu): verifica Batch Code sau numarul de lot ori numarul de referinta pentru identificare. Acesta poate deveni un cod de valabilitate pentru cosmetice in sensul ca, luand legatura cu firma producatoare, poti afla detalii despre data de productie si de expirare a produsului tau.

De asemenea, poti verifica aceste informatii si online, introducand Batch Code pe diverse site-uri, asa cum sunt CheckFresh, Makeup-Review, DateCalculator.

Atentie, numarul de lot este diferit de codul de bare si nici nu va fi stipulat in apropierea acestuia. Batch Code-ul este, in general, o combinatie de cifre si/sau litere caracteristica fiecarei marci in parte.

 

Data expirarii unui produs

Asa cum am spus, din pacate, data de expirare apare rar pe produsele cosmetice. Chiar si atunci cand este prezenta, insa, nu renunta la vigilenta, caci poate fi inselatoare, europenii si asiaticii folosind sisteme diferite.

De exemplu, in Europa si America etichetarea se face pe modelul zi/luna/an sau luna/zi/an. Insa, in Coreea si Australia se foloseste sistemul an/luna/zi, aceasta distinctie putand da nastere la numeroase confuzii.

Ce inseamna Inscriptia Best Before?

Uneori vei sesiza ca produsele cosmetice pe care le folosesti stipuleaza nu cand expira, ci data Best Before. Ce reprezinta aceasta sintagma si cum te ajuta in verificarea termenului de valabilitate a cosmeticelor?

Spre deosebire de data de expirare, Best Before e mai degraba o recomandare. Ea ilustreaza durata in care produsul asigura o utilizare de top; dupa acest termen, desi articolul nu se va altera, nici nu va mai prezenta acelasi parfum sau aceleasi calitati.

In general, mentiunea Best Before apare pe parfumuri, lotiuni de corp sau creme.

Verificarea termenului de valabilitate a cosmeticelor europene

Sa trecem la treaba, facand o calatorie in jurul lumii! Incepem cu cosmeticele europene!

In UE, producatorii de cosmetice trebuie sa se conformeze reglementarilor Regulamentului CE nr. 1223/2009 pentru verificarea termenului de valabilitate a cosmeticelor.

Acesta stipuleaza ca: In cazul in care termenul de valabilitate este mai mare de 30 de luni, consumatorul trebuie sa fie informat asupra duratei de utilizare de la deschiderea produsului cosmetic in care acesta poate fi utilizat fără sa prezinte pericol pentru consumator.  

Prin urmare, e cazul ca aici sa verifici durata de utilizare de la deschiderea produsului (data de minima durabilitate) exprimata in luni, in pictograma cu borcanul cu capac deschis, despre care ti-am mai vorbit.

Ce stim despre data de fabricare si data de expirare la cosmeticele coreene

Din unele puncte de vedere, indicatiile de pe produsele coreene sunt mai utile pentru verificarea termenului de valabilitate a cosmeticelor. Insa limba poate reprezenta, evident, o bariera.

Poate ca ti se pare ca ai trecut la un capitol de cunostinte avansate, dar iata cum trebuie sa te ghidezi. Simbolul care arata data de expirare pe produsele coreene este까지, in timp ce cel ce stipuleaza data fabricatiei arata asa: 제조.

Nu te teme, insa, majoritatea produselor din import au si indicatii traduse in limba engleza.

Coreenii pun accent si pe durata de viata de la raft, timp in care produsul asteapta sa fie cumparat. In general, aceasta este de 30 de luni.

produse cosmetice

Informatii generale: care este, in medie, termenul de valabilitate al unui produs cosmetic?

Te atentionam ca informatiile de mai jos sunt cu titlu general si ar trebui sa verifici in primul rand termenul de valabilitate al produselor de pe ambalaj. Nu risca inutil!

Altfel spus, „campionul” absolut este, conform Women Love Tech, parfumul, care rezista in conditii optime pana la 2-5 ani. Este urmat de gelul de dus si de sampon (24 de luni).

Pudrele sunt, de asemenea, renumite pentru termenul ridicat de valabilitate. Un produs precum Pudra de fixare Bella Pierre Banana Powder, minunata pentru acoperirea rosetii si a petelor, rezista pana la 2 ani. Aceeasi perioada e recomandata si pentru fardurile pudra.

pudra

Ce mai e de retinut? Ca lip gloss-ul rezista mai mult decat rujul (24 versus 18 luni). Fireste, noi iti recomandam sa ai si un gloss de buze precum cel de la Parisax, dar si un ruj, precum PAESE Lipstick Argan Oil, cu o formula inovatoare pe baza de ulei de argan, pentru diversitate. Ai insa grija sa nu expire!

ruj cu ulei de argan

Iata si alte termene de valabilitate generale:

Mascara: 3-6 luni

Blush: 12-18 luni

Fond de ten (6-18 luni, depinde mult de formula, cele pe baza de apa avand o perioada mai scurta de valabilitate)

Fard de ochi crema: 12-18 luni

Tus: 3-6 luni

Oja : 12 luni

Produse cosmetice fara termen de valabilitate

Ne pare rau, dar nu exista produse cosmetice fara termen de valabilitate. Circula un „mit urban” in jurul creionului de ochi, care are o rezistenta mai mare de 2 ani, dar si acesta isi va pierde, la un moment dat, proprietatile.

Verificarea termenului de valabilitate a cosmeticelor e o datorie sacra. Te poti orienta si singura, observand textura produselor si renuntand la orice articol in care s-au separat ingredientele, caruia i s-a schimbat consistenta, textura sau culoarea sau care are un miros ranced, acru, statut, intepator. La Pastel3 te aspteptam cu produse „responsabile” si formule premium!