Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Curatarea tenului: cum se face corect

Curatarea tenului: cum se face corect

Posted by Cristina Enache on

Poate parea cea mai banala actiune din lume si poti sa traiesti cu impresia ca stii sigur cum se face, dar adevarul e ca nu aparem pe lume cu instructiuni de utilizare nici macar in ceea ce priveste curatarea tenului. Ce, nu e suficient sa ma spal cu apa rece pe fata? Depinde de zona in care locuiesti... daca traiesti intr-un mediu pur, atunci da, dar pentru toate celelalte situatii, raspunsul nostru este... nu prea!

Dar nu te teme, avem pentru tine toate informatiile legate de curatarea corecta a tenului!

Ce diferenta poate sa faca curatarea corecta a tenului?

Stii cum spun vorbitorii de limba engleza, keep it basic sau keep it simple (n.red. pastreaza lucrurile simple). Acestea fiind spuse, nu ai nevoie de o rutina de curatare a tenului in 10 pasi (desi poti opta pentru una daca te simti relaxata sau rasfatata) ca sa ai o piele sanatoasa, care straluceste.

Nici nu iti sunt necesare sapte tipuri de demachiante ca sa te asiguri ca ai scapat fata de impuritati. De ce ai nevoie, insa, e o abordare personalizata, inteligenta si eficienta. Important e sa iti si cunosti tenul, sa stii ce il ajuta si ce nu.

Acestea fiind spuse, o curatare corecta a tenului va preveni aparitia cosurilor si a acneei si va imbunatati sanatatea si aspectul tenului, dar va contracara si inflamatia in unele cazuri.

Care sunt pasii pe care sa ii urmezi in curatarea corecta a tenului

Vrei un ten curat si sanatos? Urmeaza pasii de mai jos!

  1. Spala-te pe maini!

Daca iti atingi fata cu mainile murdare practic iti complici sigura situatia.

  1. Foloseste un demachiant/o tehnică de dubla curatare.

Daca nu te machiezi, atunci un singur demachiant iti va fi suficient. Expertii recomanda o apa micelara, care are capacitatea de a atrage moleculele de murdarie si uleiurile secretate de pori pentru a lasa pielea neteda si fericita.

O sa iubesti Apa micelara de curatare SKEYNDOR Aquatherm Cleansing Micellar Water, produsul tau de ingrijire de zi cu zi. Curata impuritatile si elimina resturile de machiaj de pe fata, buze si ochi, nu include alcool sau parabeni si nu are nevoie de clatire dupa utilizare.

Dar daca porti un machiaj consistent, eventual waterproof, te dai cu SPF (si speram ca o faci) sau pur si simplu traiesti intr-o zona foarte poluata, se poate sa fie nevoie de mai mult. Conceptul de dubla curatare a capatat foarte multa popularitate, acesta referindu-se la utilizarea primara a unui demachiant ulei urmat de unul pe baza de apa. Printre beneficii se numara curatarea corecta (practic principalul obiectiv), o mai buna absorbtie a produselor si o piele neteda si catifelata.

Dar retine ca dubla curatarea poate fi periculoasa daca nu e intr-adevar necesara, caci elimina nu numai reziduurile de produse sau sebumul, ci si uleiurile naturale care hranesc tenul. Poti sa ajungi sa suferi de deshidratare, de unde riscul de descuamare a pielii, de supraproductie de sebum sau de aparitie a ridurilor, in timp. Ideea e aceea ca demachiantele contemporane chiar sunt eficiente si nu ai nevoie de prea multe produse.

  1. Maseaza fata in timp ce te demachiezi!

Nu freca agresiv, considerand ca asa dai o mana de ajutor demachiantului; mai degraba prilejuiesti formarea ridurilor. Folosind insa miscari circulare de masaj, stimulezi sistemul limfatic, circulatia sangelui si a oxigenului.

  1. Foloseste intotdeauna numai apa calduta la clatire.

Da, e posibil sa fi citit pe undeva ca fetele cu ten frumos se limpezesc pe fata cu apa rece ca gheata, dar daca e sa pleci urechea la dermatologi, tot apa la o temperatura rezonabila e cea mai buna. Valorile extreme pot sa deshidrateze, sa sensibilizeze si in timp sa afecteze bariera de protectie a pielii, dar apa calduta e delicata, dar si destul de eficienta pentru clatire. Poti folosi si o rola de masaj.

  1. Nu uita de gat!

Ar trebui sa iti repeti aceasta mantra in fiecare zi, caci e una dintre cele mai mari greseli pe care le comitem in ingrijirea tenului: uitam de gat! De aceea aici apar si primele semne de imbatranire, din neglijenta. Atat curatarea, dar si hidratarea ar trebui realizate si pe fata, si pe gat, si nu, nu se pun ramasitele de produs de pe ten intinse cu senintate si pe gat.

  1. Tapoteaza la uscare cu un prosop curat.

Din nou, nu freca, miscare care ar trebui interzisa cand este vorba despre ingrijirea pielii. Ia-ti timpul necesar si asigura-te ca prosopul e curat si uscat. Insa nu trebuie sa tintesti spre aceeasi ultima trasatura si cand e vorba de piele: mai bine o lasi usor umezita, pentru ca acest lucru va facilita absorbtia produselor hidratante aplicate ulterior, cu precadere pe a serurilor cu acid hialuronic, mult mai eficiente pe fata umezita.

  1. Aplica produsele de hidratare intr-un minut de la curatare.

Tare precisi mai sunt expertii in skincare, nu? Ei spun ca daca pielea a inceput sa te stranga inseamna ca deja esti candidata la deshidratare. Nu astepta, aplica crema ta de fata intr-un minut de la finalizarea curatarii tenului.

  1. Cunoaste ordinea in care sa aplici ulterior produsele.

Pielii nu-i plac surprizele, ele sunt specialitatea creierului, ea adora monotonia unei rutine repetitive. De aceea e important sa aplici mereu produsele in aceeasi ordine: dupa curatare, foloseste toner/esenta, apoi serum si la final crema ta de fata. Daca vrei sa suplimentezi hidratarea si cu uleiuri, retine ca acesta trebuie aplicat ultimul fiindca e un agent ocluziv.

Cat ar trebui sa dureze curatarea tenului?

Specialistii in ingrijirea pielii sunt de parere ca ai nevoie de la 30 de secunde pana la 2 minute de curatare a tenului, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Ecuatia ideala – daca nu ai tenul foarte murdar – ar fi de 20-30 de secunde in care sa te demachiezi, dar daca e nevoie sa insisti, tine minte ca nu e bine sa depasesti 2 minute. Dupa acest interval substantele de curatare pot sa devina agresive pe ten.

Si, asa cum am nuantat, e bine sa practici curatarea tenului si seara, si dimineata. Daca tenul tau e sensibil, spala-te neaparat pe fata seara, cu un demachiant potrivit, si de dimineata poti sa sari acest pas, dar, asa cum am spus, in toate celelalte cazuri e bine sa te arati cat mai conseventa.

Curatarea tenului in functie de specificul sau

Te intrebi cum ar trebui sa arate curatarea tenului gras sau uscat? Sunt intr-adevar tipuri diferite de produse pe care sa le folosesti.

La tenul mixt sau gras/acneic, cel mai indicat e un demachiant gel sau spuma. Crema de curatare pentru tenul gras/acneic Anubis Regul Oil Cleansing Cream e alegerea optima, cu o capacitate extraordinara de a curata si de a calma, a hidrata si a mentine echilibrul pielii datorita combinatiei de Hamei, Bisabolol si Hibiscus, Thioxolone si Bardana, Drojdie de bere si Arbore de ceai.

DImpotriva, daca ai ten uscat trebuie sa mizezi pe o formula mai cremoasa si mai hidratanta. Aici intra in discutie Laptele demachiant cu musetel SKEYNDOR Essential Cleansing Emulsion with Camomile, o superba emulsie de curatare care indeparteaza eficient machiajul si impuritatile fara a agresa tenul. Are la baza emulgatori de natura vegetala care hranesc si protejeaza de uscaciune.

Nu in ultimul rand, tenul sensibil este cel care are nevoie de cea mai mare atentie. Demachiantul pentru ten sensibil Anubis Sensitive Zul Cleansing Milk este exact ceea ce are nevoie datorita efectului de calmare si decongestionare ce insoteste buna capacitate de curatare si de hidratare in profunzime. Include Guaiazulen pentru decongestionare si calmare si Acid citric, un exfoliant bland, potrivit tenului sensibil.

 

Nu-mi pot spala tenul numai cu apa?

Din nou, daca iti mentii tenul super curat si mediul in care traiesti e la fel de neatins de substante nocive, poti sa optezi numai pentru apa pentru curatarea tenului. Dar chiar si in acest scenariu ideal absolut ar trebui sa te speli seara cu un demachiant, pentru a indeparta toate impuritatile care se aduna si cand nu te machiezi.

Curatarea tenului cu ingrediente naturale

Sigur ai auzit de curatarea tenului cu bicarbonat de sodiu si apa sau cu zeama de lamaie, dar sa stii ca noi mai degraba le descurajam. Aceste practici pot sa indeparteze intr-adevar sebumul, dar deshidrateaza tenul.

Daca tot iti doresti sa iti cureti tenul au naturel, mai bine alege ulei de cocos. Dar evita sa te rezumi numai la el daca te machiezi.

Asadar, curatarea tenului nu e o filosofie de viata avansata, dar nici nu ar trebui realizata la intamplare, fara sa tii cont mai inainte de toate de cateva sfaturi.