Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Dermatita atopica - ce este si cum se trateaza

Dermatita atopica - ce este si cum se trateaza

Posted by Alexandra Vasile on

Una dintre cele mai comune boli ale pielii, dermatita atopica afecteaza in special copiii si femeile. Iar anotimpul rece, cu provocarile sale (trecerea de la temperaturile scazute de afara la cele ridicate dinauntru, lipsa de umiditate, deshidratarea acuta a pielii si sensibilizarea sa) nu fac decat sa inrautateasca acest fenomen. Deja o sursa de ingrijorare, dermatita atopica e inca si mai periculoasa in timpul iernii.

Cu frigul si vantul de acum, e de la sine inteles ca trebuie sa acordam o atentie sporita pielii noastre. Noi iti spunem in randurile de mai jos care sunt semnele dermatitei atopice, din ce cauze iti afecteaza pielea si care sunt cele mai recomandate tratamente impotriva sa. Afla tot ce trebuie sa stii despre acest fenomen!

Ce este dermatita atopica - informatii generale

Considerata a fi o boala de natura inflamatorie inclusa in aceeasi categorie cu alergiile, dermatita se manifesta prin piele uscata, roseata, mancarime, senzatii de intepatura sau de arsura pe care le experimentezi la nivelul pielii. Chiar si etimologia cuvantului este semnificativa: dermatita este o afectiune a pielii, iar atopia se refera la reactii alergice.

Conform American Academy of Dermatology, majoritatea persoanelor care sufera de dermatita atopica o au inca din copilarie. In 90% dintre cazuri, aceasta inflamatie apare inainte de varsta de 5 ani. Sunt foarte rare cazurile in care ajungi sa prezinti semne de dermatita atopica fara sa o fi experimentat in copilarie.

Specialistii considera ca exista doua tipuri de dermatita atopica: cea acuta, care devine vizibila prin eritem, mancarimi, basici pe piele, si cea cronica, ce se caracterizeaza prin uscaciune si prurit, dar si lichenificare (pielea devine mai groasa si mai dura).

Cauze si factori de risc

Specialistii nu au ajuns inca la o concluzie definitiva in ceea ce priveste cauzele care provoaca dermatita atopica. Se crede ca genetica joaca un rol important in acest sens: daca mama ta s-a confruntat cu asemenea probleme ale pielii, este destul de probabil sa le fi mostenit si tu si sa le dai mai departe copiilor tai.

Pe de alta parte, sunt cercetatori care considera ca un sistem imunitar slab si fragilizarea functiei de bariera a pielii sunt factorii responsabile pentru aparitia dermatitei atopice.

Alte cauze posibile pot fi alergiile (la parul de animale, la unele alimente), fumatul, poluarea, utilizarea produselor cosmetice nepotrivite pielii tale. Baile lungi si dese, cu apa fierbinte, distrug de asemenea bariera de lipide a pielii si ii afecteaza capacitatea de a produce uleiuri pentru a se proteja. De asemenea, transpiratia, caldura, vremea extrem de uscata si rece, gelurile de dus si sapunurile extrem de agresive, materialele sintetice si stresul se numara printre alte potentiale cauze ale dermatitei atopice.

Sursa foto: Instagram

In ceea ce priveste factorii de risc, aceastia ar putea fi concretizati astfel: istoric familial de dermatita atopica, prezenta alergiilor, a astmului sau a rinitei alergice. Oricare dintre aceste situatii te poate face candidata la dermatita atopica.

Remedii si tratamente pentru dermatita atopica

Am ajuns si la partea care ne interesa: cum poti scapa de dermatita atopica! Tratamentele pot depinde de la medicamente prescrise de dermatologi (in cazul in care inflamatia devine serioasa si este insotita de febra, prurit foarte puternic sau se extinde) pana la produse de ingrijire din categoria dermato-cosmeticelor sau a cosmeticelor profesionale si schimbari ale stilului de viata.

De acestea din urma ne vom ocupa si noi. Poate cel mai important tratament pentru dermatita atopica este reprezentat de renuntarea la baile fierbinti, deoarece acestea distrug functia de bariera a pielii. De asemenea, asigura-te ca optezi intotdeauna pentru un gel de dus bland.

Imediat dupa baie, hidrateaza-ti pielea. Este momentul sa ii restaurezi necesarul de uleiuri protectoare, de aceea e vital sa optezi pentru o crema de corp extrem de hidratanta. Foloseste crema hidratanta pentru piele uscata SKEYNDOR Carrese Moisturizing Body Cream, care hraneste dermul in profunzime si iti va oferi o senzatie inegalabila de confort.

Sursa foto: Pastel3.ro

Crema de Corp Hidratanta pentru piele uscata -SKEYNDOR Carrese Moisturizing Body Cream 250 ml

Un alt punct important de care trebuie sa tii cont este legat de necesitatea de a renunta sa te mai scarpini. Stim ca pruritul e ingrozitor, dar, desi raspunsul tau agresiv iti va oferi o alinare de scurta durata, scarpinatul nu va face decat sa inrautateasca starea pielii tale. Ca sa calmezi aceste senzatii, apeleaza la o apa termala, asa cum este cea de la Anubis, cu extracte de aloe vera.

Sursa foto: Pastel3.ro

Anubis Apa termala cu aloe vera 500 ml

In ceea ce priveste remediile naturiste, uleiul de rapita poate fi util in calmarea simptomelor dermatitei atopice. Acesta este bogat in acizi grasi omega 3, care refac bariera protectoare a pielii.

Nu in ultimul rand, produsele bogate in glicerina sunt ideale pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune. Ingredientul stimuleaza retentia de apa in piele si catifeleaza si hidrateaza intensiv pielea uscata.

Dermatita atopica este o afectiune a pielii de natura alergena care s-a raspandit intens in societatea contemporana. Incearca sa stabilesti care este cauza inflamatiei, pentru a putea actiona in consecinta. Evita baile lungi, hidrateaza pielea si ai grija sa recurgi si la celelalte trucuri pe care ti le-am semnalat, iar in curand pielea ta isi va regasi fericirea si starea de bine.