Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Efectele fumatului asupra pielii: ce se intampla, cand ai acest obicei

Efectele fumatului asupra pielii: ce se intampla, cand ai acest obicei

Posted by Cristina Enache on

Indiferent daca ne mai delectam sau nu din cand in cand cu cate o tigara, credem ca nu mai exista nimeni care sa nu cunoasca consecintele devastatoare pe care le are unul dintre cele mai periculoase „vicii”. Expertii estimeaza ca tigarile nu numai ca scurteaza dramatic durata vietii si pot sa cauzeze, printre altele, boli precum cancerul si afectiunile cardiovasculare, dar se pare că exista si numeroase efecte nocive ale fumatului asupra pielii.

Priveste-te in oglinda si fii sincera inainte sa te „bombardam” cu studii si cu fapte: tu te simti responsabila fata de pielea ta?

De ce afecteaza fumatul pielea?

„S-a gasit si pielea sa se planga de mica mea placere vinovata!”: iti poti spune cu naduf aceste cuvinte, dar realitatea ramane ca nicotina este absorbita de piele. Si nu numai ea, se pare ca si fumul de tigara include mii de substante daunatoare, toxice pentru celulele organismului. Si cum dermul e prima linie de aparare in calea invadatorilor, suntem sigure ca tragi concluziile cu usurinta.

De asemenea, s-a aratat ca nicotina aduce modificari si productiei de colagen, dar si raspunsului imunitar, ambele cu consecinte dezastruoase asupra pielii.

Efectele fumatului asupra pielii: in ce feluri are de suferit

E posibil sa te ingrozesti cand citesti randurile de mai jos, dar consideram ca ar trebui sa stii adevarul...

Iata care sunt efectele fumatului asupra pielii!

Imbatranirea. Intreaba pielea unui fumator cati ani are si rapsunsul sau te va intrista profund. De fapt, au fost executate studii celebre, care analizau evolutia peste ani a gemenilor cu un stil de viata diferit. In toate cazurile, fratele/sora care fuma arata vizibil imbatranit! Astfel, un studiu din 2017 sublinia ca participantii care studiasera imaginea unor gemeni, dintre care unul fumase si celalalt nu, il gaseau mult mai atragator pe acesta din urma.

Explicatia este simpla: fumatul scade productia de colagen si de elastina, care mentin pielea tanara. Cu precadere fumul cauzeaza stres oxidativ in celule, perturband formarea colagenului, crescand productia unei enzime care la randul sau degradeaza nivelurile de colagen si ingustand vasele de sange, ceea ce diminueaza cantitatea de oxigen ce ajunge la piele.

Riduri. Mai ales partea de jos a fetei este afectata de fumat, cu toate ca pot aparea si pungi sub ochi sau ridurile in jurul acestora din cauza viciului. Insa cel mai frecvent, chipul fumatorilor e invadat de ridurile nazolabiale si de cele din jurul buzei superioare, urmate de cele de pe frunte. De asemenea, nu ajuta nici gestul pe care il faci atunci cand tragi din tigara, ce va antrena cu timpul formarea liniilor ce inconjoara privirea.

Aspect tern. Stii ca, daca nu ai fuma, e foarte posibil ca pielea ta sa aiba o alta nuanta, mai luminoasa? Pentru ca priveaza de oxigen si nutrienti tenul, fumatul cauzeaza acel aspect palid, lipsit de stralucire, cu o tenta albastruie sau gri.

Pigmentare. Pe langa faptul ca „adio, piele radioasa” din cauza micii tale placeri, ecuatia efectelor negative pluseaza cu pete pigmentare, inchise la culoare. Li se spune „pete de batranete”, dar mai degraba ai fost indusa in eroare, caci se pare ca de vina sunt nicotina si fumul de tigara. Pe langa fumat, ultravioletele si caldura excesiva pot provoca stres oxidativ care duce la hiperpigmentare.

Lasarea pielii. Nu spunem ca pielea care atarna in mod inestetic e cauzata numai de fumat, dar sa stii ca e un factor esential. Un research publicat in 2020 ajungea la concluzia ca pielea nefumatorilor era mai ferma si imediat s-au dat si explicatiile: chimicalele din tigari stimuleaza pierderea apei din tesuturi si degradarea fibrelor de colagen si de elastina, care, ai ghicit, dau elasticitatea pielii.

Psoriazis. Medicii vor insista, daca ai psoriazis, sa te abtii de la fumat, si nu fara motiv. Efectele sunt devastatoare, intinzandu-se pe o paleta larga. Nu numai ca fumatorii au risc mai crescut de psoriazis, dar si sufera de simptome mai severe si de un raspuns intarziat la medicamentatie.

Eczeme. Adesea, vin mana in mana. Pericolul de dermatite atopice e mai ridicat la fumatori, iar studiile axate pe adolescenti au pus semne de alarma si in randul fumatului pasiv, un precursor al eczemei.

Acnee. Iti vine sau nu sa crezi, cosurile se inteleg de minune cu nicotina, asa ca tu ar trebui sa adopti exact atitudinea inversa. Se pare ca dependenta de nicotina poate sa grabeasca aparitia cosurilor.

Cicatrizare dificila. Te zgaiesti de multa vreme la acea rana si nu pricepi de ce nu se mai vindeca? Poate ca tigareta o sa iti calmeze gandurile anxioase, dar o sa perturbe si mai mult procesul de cicatrizare. Se pare ca fumatul poate sa accelereze redeschiderea ranilor si sa incetineasca vindecarea, prin prisma cresterii inflamatiei din corp si slabirii imunitatii.

Infectii. „Ca sa fie treaba, treaba”, fumatul creste si riscul de infectii, intarziind reconstructia tesutului. Aici se adauga si suprimarea activitatii macrofagelor, celule fagocitare ale sistemului imunitar, ceea ce contribuie la sporirea inflamatiei in corp.

Alte afectiuni care perturba sanatatea pielii si sunt provoate, direct sau indirect de fumat? Cancerul de piele, vasculita (inflamatie a peretilor vaselor de sange), lupusul si alopecia, printre altele.

Privim partea pozitiva: cum imbunatateste renuntarea la fumat aspectul pielii

Stim ca poate pericolele de mai sus nu te conving sa te lasi de fumat fiindca decizi sa le ignori, dar speram ca expunerea partii luminoase a depasirii acestui viciu sa fie mai motivationala.

Daca efectele fumatului asupra pielii sunt mai usor de neglijat, consecintele de mai jos te pot convinge! Sunt de-a dreptul uimitoare!

In primul rand, imediat dupa ce spui adio tigaretelor, se observa o ameliorare radicala a circulatiei sangelui. Celulele pielii primesc instantaneu mai multi nutrienti si oxigen pretios, asa ca tenul va incepe sa straluceasca multumit. Inflamatia scade si ea, iar corpul incepe sa isi recapete abilitatea de vindecare rapida.

Daca esti curioasa, procentual vorbind, ce efecte wow are renuntarea la fumat, afla ca cercetatorii au preluat imediat provocarea. Un studiu din 2010 spunea, negru pe alb, ca varsta biologica a participantilor care se despartisera de fumat scazuse cu 13 ani!

Ramanem axati pe cifre si iti transmitem ca la numai o luna dupa ce te-ai lasat de fumat, roseata si petele pigmentare incep sa se estompeze si sa dispara. Pielea isi recapata culoarea naturala si luminozitatea intre 4 si 12 saptamani de la momentul in care ai fumat ultima tigara.

Cu timpul, motoarele productiei de colagen reincep sa tureze la viteza maxima. O sa fii intrebata ce tratament ti-ai facut, pentru ca pielea redevine radioasa, mai tanara si mai ferma, mai neteda si mai elastica.

Cum te lasi de fumat?

In primul rand, te rugam, nu mai spune „nu pot”. Reconfigurand gandurile si mentalitatea, vei reconfigura si rezultatele.

Nu o sa te mintim, asa cum recunosc si specialistii, nu e usor sa renunti la fumat, iar daca pornesti in aceasta cruciada cu gandul ca o sa fie floare la ureche, iar te pozitionezi singura pe un traseu delicat. Asuma-ti provocarea, cu dragoste de sine, si repeta-ti de cate ori simti ca nu mai poti: daca altii au reusit, pot si eu. Uneori, mania comparatiei poate lucra in favorul tau!

Daca iti este aproape imposibil sa scapi de aceasta dependenta, tine cont ca te afli intr-o companie numeroasa. De fapt, numai 4-7% dintre cei care s-au lasat de fumat au facut-o fara ajutor din exterior. Nu vrem sa te descurajam, doar sa nuantam ca uneori e nevoie de sustinerea cuiva apropiat sau a unui specialist/terapeut.

Cum poti sustine pielea cand te lasi de fumat

Ai decis sa te lasi de fumat si vrei sa ajuti pielea sa isi revina mai repede sau iti e cu neputina sa rupi relatia cu viciul, dar totusi doresti sa intinzi o mana de ajutor dermului?

Iata cum!

Foloseste produse cu colagen! Am vazut ca rezervele de colagen sunt drastic diminuate de fumat, de aceea e atat de important sa le suplimentezi. Foloseste o masca precum ANUBIS Collagen Mask, ce catifeleaza si protejeaza de radicalii liberi. Bogata in colagen, acid hialuronic si caolin, hidrateaza in profunzime, calmeaza si imbunatateste elastictatea.

Apeleaza la cosmetice cu antioxidanti. Sunt cele mai bune pentru a neutraliza efectele radicalilor liberi starniti in organism intr-o furtuna in urma propagarii stresului oxidativ. Vitamina C si vitamina E sunt cei mai eficienti antioxidanti.

Inca esti fumatoare sau doresti sa atenuezi efectele tigarilor asupra pielii? Ai incredere in Serul antioxidant cu vitamina C 12,5% SKEYNDOR Power C+ Antiox Glowing Serum 30 ml. Are tripla putere pentru ca include extracte de rodie, acai si derivat de vitamina C. Astfel se dovedeste un scut impotriva imbatranirii tenului, provocata de fumat sau nu, iluminand, estompand petele pigmentare si imbunatatind productia de colagen.

 

Protejeaza-ti tenul cu FPS. Macar daca vei continua sa fumezi, asigura-te ca ai protectie contra radiatiilor solare. E de adaugat in rutina de ingrijire Crema de fata SPF50 THALGO Age Defence Sunscreen Cream, destinata persoanelor cu ten sensibil si normal. Filtrul marin natural si inovatia patentata de Thalgo- SUn’yToL ® absorb razele UVA si UVB, crema prevenind imbatranirea tenului, luptand impotriva arsurilor solare si crescand capacitatea de reparare a ADN-ului celular.

Speram ca efectele fumatului asupra pielii sa te convinga sa lupti si tu contra acestui viciu!