Ceara continua sa se numere printre metodele preferate de femei (si de barbati!) pentru indepartarea parului nedorit, dar nu avem mereu resursele, dispozitia sau banii pentru a opta pentru epilarea la salon.
Bine ca aici intervine posibilitatea epilarii cu ceara acasa! Nu e numai mai rentabila din punct de vedere economic, dar si mai sigura (multe produse din saloane pot include vopseluri si/sau aditivi) si te fereste in plus si de temerile si disconfortul asociate cu expunerea in fata unui strain. Pare varianta ideala, nu?
Dar epilarea cu ceara are si inconvenientele sale! Ti le prezentam in randurile de mai jos, acolo unde iti povestim si despre ce tipuri de ceara exista, cum sa te epilezi acasa si care sunt sfaturile de ingrijire ulterioara!
Tipuri de ceara
Epilarea cu ceara nu e de un singur fel, din fericire, ci vei vedea ca se pliaza perfect pe nevoile tale!
Epilarea cu ceara fierbinte sau calda
Iata varianta traditionala, cea mai des folosita in trecut pentru ca da dovada de o eficienta superioara. Va necesita insa aparatura suplimentara (incalzitor de ceara, fie pentru ceara tip perle, fie „cartus”), dar si benzi de depilare. Functioneaza de minune pentru ca, avand o temperatura mai ridicata, deschide porii si ajunge astfel inclusiv la firele de par crescute sub piele.
Epilarea cu ceara fierbinte poate fi insa periculoasa daca nu ai experienta si poate provoca arsuri. O alta problema e aceea ca e contraindicata daca suferi de probleme cu circulatia, ai varice sau piele foarte sensibila.
De aceea ne bucuram ca a aparut si ceara calda, ce dilata porii fara sa provoace alte inconveniente.
Epilarea cu ceara rece
Ceara rece e deja „picurata” pe benzi, asa ca nu va mai trebui sa iti bati capul prea mult. Nu trebuie decat sa aplici benzile pe piele, sa indepartezi folia protectoare si apoi sa tragi cu curaj si determinare. Procedura e mai simpla, mai rapida si mai confortabila, dar nu ajunge atat de usor la firele de sub piele.
Ceara tare (densa)
Acest tip de ceara e folosita in general pentru zonele sensibile, asa cum e linia bikinilor, subratul, buza superioara sau sprancenele. O poti prepara si acasa, amestecand colofoniu (sacaz) cu ceara de albine in proportia 4:1, putand include de asemenea ulei de cocos sau de masline. Acest tip de ceara necesita in general 15-20 de minute pentru incalzire.
Ceara moale
Ceara moale se intinde pe zone mai mari de piele, asa cum ar fi gambele si bratele, si necesita benzi depilatoare pentru indepartare.
Iata o reteta de „produs” acasa. Ai nevoie de 1 ceasca de zahar alb granulat, 1 lingurita de suc de lamaie si ¼ ceasca de miere. Topeste zaharul la foc mic, adauga celelalte ingrediente dupa ce s-a caramelizat, si amesteca pana ce obtii compozitia unui aluat. Daca e prea dens mixul, include apa. Ceara moale poate fi produsa si pornind de la reteta clasica, cu ceara tare pe care o „imblanzesti” cu uleiuri.
Ce tip de ceara sa folosesti in functie de zona
Buza superioara, sprancene
Cel mai bine functioneaza ceara tare sau epilarea cu miere ori cu zahar.
Brate si picioare
Aici poti apela la ceara moale sau la zahar.
Epilare cu ceara in zona intima
Daca obisnuiesti sa indepartezi parul inghinal, sa stii ca ceara chiar e o idee de milioane, specialistii recomandand ceara tare si epilarea cu zahar pentru aceasta regiune sensibila.
Evita insa sa folosesti in apropiere de vagin.
Tine-te departe si de epilarea cu miere sau ciocolata in aceasta parte delicata a corpului deoarece aceste ingrediente pot provoca alergii.
Epilare cu ceara acasa: cum procedezi
Sa stii ca, daca esti la prima experienta de gen, noi te sfatuim sa ceri si ajutorul unei prietene/unui prieten care se pricepe, altfel risti efecte adverse. Enumeram cateva secrete ale epilatului cu ceara produs in siguranta acasa!
Alege un kit de calitate!
Mai ales daca „e prima oara”, lasa fabricarea cerii acasa si cumpara din comert produse cu recenzii bune. Daca constati ca firele nu au fost trase din radacina de la prima aplicare, arunca produsul cat vezi cu ochii.
Verifica lungimea firului!
Va trebui sa ai rabdare la epilarea cu ceara acasa, desi nu la fel de multa ca la laser. Pentru ca operatiunea sa se desfasoare fara probleme, ar fi ideal ca firul sa aiba circa 5 mm. Se accepta insa si lungimi cuprinse intre o patrime si trei patrimi de centimetru (2,5 – 7,5 mm). Ce depaseste aceasta valoare poate fi scurtat cu masina de tuns.
Exfoliaza pielea!
E regula pe care o aplicam la fiecare tip de epilare. Indepartand celulele moarte, scoti firele de par crescute sub piele la iveala.
O sa inviti orice fir razlet la suprafata cu Exfoliantul pentru corp THALGO Sweet & Savory Scrub, alegerea perfecta in materie de gomaj. Purifica, regeneraza si hraneste pielea, avand la baza o textura luxurianta si hranitoare. Compozitia bogata in boabe de sare, boabe de zahar si uleiuri vegetale si esentiale te pregateste pentru epilarea cu ceara.
Incalzeste ceara, daca e cazul!
Asigura-te ca ceara are o temperatura potrivita. Nu strica sa faci un test pe o portiune de piele alaturata.
Aplica ceara in directia cresterii parului
Foloseste un aplicator si intinde in strat uniform, apoi lipeste deasupra banda. Procesul e clar simplificat daca recurgi la ceara rece.
Indeparteaza in sens invers
Strange din dinti, tine pielea intinsa, apuca cu hotarare capatul benzii si trage rapid, in directie inversa.
Cum ingrijesti pielea post epilarea cu ceara
Tine cont de aceste sfaturi pentru efecte fabuloase si 0 repercusiuni!
Daca au ramas reziduuri de ceara, scapa de ele cu ulei. Poti folosi ulei de masline, dar si un produs pentru bebelusi.
La final, hidrateaza pielea. Evita produsele cu alcool si parfum sau apeleaza la un unguent natural, asa cum e gelul proaspat extras de aloe vera sau uleiul de cocos.
Sa stii ca te ajuta si Lotiunea de corp Mario Badescu Apricot Super Rich Body Lotion cu efect de hidratare si catifelare. Ne place ca nu contine coloranti, ceea ce e atat de nociv dupa epilare, incluzand in schimb uleiuri hranitoare si vitamina E antioxidanta pentru o piele matasoasa.
De ce mai trebuie sa tii cont? Nu aplica retinoizi imediat dupa epilarea cu ceara, evita timp de 24 de ore expunerea la soare, dar si folosirea unui alt exfoliant pentru circa 3 zile. Poti reduce durerea asociata indepartarii parului cu ceara aplicand comprese reci, cuburi de gheata sau administrand ibuprofen.
Ce riscuri sunt asociate cu epilarea cu ceara
E in general inofensiva, dar pot aparea cateva pericole, dupa cum urmeaza:
- arsuri, cu precadere daca nu lasi ceara fierbinte sa se raceasca;
- indepartarea pielii si producerea de rani: mai ales daca pielea e uscata si descuamata;
- infectii.
Epilarea cu ceara acasa nu e chiar un procedeu de fizica cuantica, dar nu strica sa ai grija cu ea!