Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Exces de sebum: ce este si cum iti afecteaza pielea

Exces de sebum: ce este si cum iti afecteaza pielea

Posted by Cristina Enache on

Pielea sanatoasa nu arata, nici pe departe, precum in imaginile filtrate de pe Instagram si cu cat vei intelege mai repede aceasta realitate, cu atat vei fi mai fericita. Un derm aflat intr-o stare ideala de functionare secreta uleiuri si sub nicio forma nu e mat si imaculat. E necesar sa incepem cu aceste vesti ca sa intelegi ce inseamna cu adevarat excesul de sebum.

Cele mai pretioase informatii le vei regasi in randurile de mai jos! Afla ce este excesul de sebum, cand poti spune ca suferi din cauza sa, ce simptome o sa iti dea de inteles ca te regasesti in aceasta situatie si ce poti face!

Exces de sebum: ce este?

Sebumul nu e, in ciuda conotatiei negative pe care a tot primit-o in ultima perioada, un factor nociv. Ba dimpotriva! Uleiurile secretate de catre glandele sebacee regasite la nivelul foliculilor de par sunt produse cu un scop, acela de a hidrata si de a mentine functionarea pielii.

Mai mult, expertii nuanteaza ca sebumul are si rol de a preveni uscarea si deshidratarea pielii, dar si de a limita dezvoltarea bacteriilor.

Excesul de sebum are loc atunci cand uleiurile sunt secretate in cantitate prea mare, cauzand astfel disconfort sau afectand pielea in alte moduri, dupa cum iti vom exemplifica in randurile de mai jos. Te simti nedreptatita, intrebandu-te de ce anume acest fenomen se petrece mai ales pe fata, acolo unde e si cel mai deranjant? Explicatia este ca aici se regasesc mai multe glande sebacee.

Cum afecteaza excesul de sebum pielea?

Dincolo de aspectul uleios care pur si simplu te scoate din minti, excesul de sebum are numeroase alte efecte negative asupra pielii tale. Dupa ce vei face cunostinta cu ele, parca disconfortul nu ti se va mai parea atat de grav.

Iata mai jos alte moduri in care excesul de sebum ne tulbura:

  •  conduce la ingrasarea pielii. Da, e „la mintea cocosului”, dar atunci cand pielea secreta uleiuri in exces, vei observa ca isi poate schimba tipologia, devenind grasa.
  • incarca si blocheaza porii. Prea mult sebum poate conduce la astuparea porilor.
  • produce acnee. De la porii infundati si pana la aparitia primelor cosuri, puncte albe si puncte negre, nu mai e decat un pas.

Exces de sebum: cauze

Sunt „multe si marunte” cauzele excesului de sebum, si vei constata ca este posibil ca nu numai una sa ti se potriveasca manusa. Conform specialistilor, in situatiile de mai jos pielea este incurajata sa produca uleiuri in cantitate mare!

Genetica. Daca parintii tai au suferit de pe urma porilor mari, infundati, sau au avut un ten uleios, este posibil sa mostenesti si tu aceste probleme.

Mediul inconjurator. Pare ca nimic nu ii convine sebumului: atat vremea calda si umeda, cat si cea rece si uscata pot provoca productia exacerbata de sebum.

Hormonii. In special hormonii masculini, cei androgeni, sunt responsabili pentru exacerbata productie de sebum. Acest fenomen se petrece in diferite perioade ale vietii, asa cum e pubertatea, sarcina sau menopauza, dar poate fi acutizat si de stres sau anumite boli.

Medicamente. Unele medicamente pot deshidrata pielea, ceea ce duce la cresterea productiei de sebum. Pilulele contraceptive si terapiile hormonale cauzeaza si ele accentuarea secretiei de uleiuri, ca si steroizii.

Folosirea cosmeticelor nepotrivite. Cosmeticele comedogenice, ce incarca porii, cele pentru ten uscat utilizate pe o piele grasa sau cosmeticele de calitate scazuta, cu formule agresive, se incadreaza in aceasta categorie.

Curatarea excesiva a sebumului. Sa spunem ca pielea ta e uleioasa, asa ca tu o cureti si o cureti, folosind cosmetice abrazive sau alternand prea des tipurile de sapunuri si demachiante. Rezultatul va fi ca dermul se apara, multiplicand productia de sebum.

Dieta. Desi nu exista inca dovezi stiintifice, cercetatorii sunt de parere ca alimentele bogate in grasimi procesate si in zahar sunt responsabile, macar in parte, pentru excesul de sebum.

Simptomele excesului de sebum

Am exces de sebum: ce altceva mai trebuie sa observ? Acest fenomen nu se desfasoara niciodata singur, fiind insotit si de alte semne, precum:

  • aspect gras si uleios;
  • pori mari, vizibili;
  • puncte negre;
  • acnee;
  • piele ingrosata.

Cum tratezi excesul de sebum?

Am ajuns si la partea noastra preferata: ai constatat ca te confrunti cu exces de sebum. Ce faci in continuare? Actionezi, caci pielea sanatoasa si frumoasa e la cateva masuri distanta!

Curata delicat pielea! Sa nu consideri ca, daca ai exces de sebum, inseamna ca in baia ta trebuie sa se regaseasca numai lotiuni de curatare abrazive sau exfolianti agresivi. Folosindu-le prea des, poti, dimpotriva, sa suprastimulezi productia de uleiuri.

Crezi sau nu, noile cercetari indica faptul ca este de preferat sa folosesti un demachiant cu formula crema, anterior recomandat numai tenului uscat. Crema de curatare pentru tenul gras/acneic Anubis Regul Oil Cleansing Cream se va dovedi suficient de blanda si delicata, calmand, reparand si hidratand exact atat cat are nevoie pielea uleioasa. Complexul de activi: Hamei, Bisabolol si Hibiscus, Thioxolone si Bardana, Drojdie de bere si Arbore de ceai curata in profunzime, fara sa provoace iritatii, protejand si hranind pielea ta.

crema de curatare

Foloseste o lotiune tonica. Un toner astringent este exact ceea ce ar cere pielea cu exces de sebum, daca „ar avea gura sa strige”. La fel de util se va dovedi si un produs bogat in acizi BHA, asa cum este lotiunea tonica purifianta fara parabeni ECOVITAL PROFESSIONAL Phase, cu un pH scazut, pe baza de extracte din struguri rosii si fructe de acai, care se potriveste tuturor tipurilor de ten, dar face minuni in cazul celui gras. Prevenind petele pigmentare, stimuland reinnoirea celulara, iluminand tenul si incluzand acizii BHA si AHA, atat de necesari tenului cu exces de sebum, acest produs e must-have.

lotiune tonica

Nu usca pielea cu prosopul. Acest gest se poate dovedi prea agresiv, stimuland activitatea glandelor sebacee. E de preferat sa folosesti un servetel de hartie.

Apeleaza la o masca. Mastile sunt minunate pentru a rezolva probleme specifice ale pielii si a restabili echilibrul acesteia. Ne place mult Masca usor astringenta pentru ten gras SKEYNDOR Clear Balance Pure Comfort Mask, ce matifiaza, improspateaza si normalizeaza activitatea sebacee. Vei aprecia mai ales faptul ca acest produs nu contine ulei.

masca astrigenta

Sa nu cumva sa „chiulesti” de la hidratare. Nu lipsi tenul gras de hidratare, nu asta vrea sa iti transmita prin excesul de sebum, ba de cele mai multe ori chiar mesajul contrar. Asa se face ca un produs usor hidratant, precum Crema de zi pentru tenul gras cu probleme Mario Badescu Oil Free Moisturizer SPF30, va fi exact ce aveai nevoie. Produsul e magic fiindca include si atat de necesara protectie solara, cu un factor de 30, si pentru ca hidrateaza cu o lejeritate atat de necesara pielii ce munceste peste program atunci cand secreta uleiuri.

crema de zi mario badescu

Include alimente bogate in zinc in dieta. Acest mineral echilibreaza productia de sebum, asa ca, daca vei consuma alimente precum leguminoasele, fructele de mare sau nucile, pielea ta iti va fi recunoscatoare.

Ce trebuie sa retii in cazul excesului de sebum e ca e periculos numai atunci cand depaseste anumite limite! Asadar, fii blanda cu pielea ta si intelege ca un derm care secreta uleiuri in cantitati normale e unul cat se poate de sanatos!