Poate ca suna exotic si inspaimantator, dar nu ai motive sa te ingrijorezi: foliculita e o afectiune relativ comuna, care nu presupune mari probleme de sanatate si al carei impact e mai degraba psihologic decat fizic.
Azi discutam despre specificul acestei infectii care ataca radacina firului de par, despre tratamentul foliculitei si cum sa o previi!
Ce este foliculita?
Inainte sa vedem care este tratamentul foliculitei, trebuie sa intelegem natura sa, nu?
Locul unde firul de par patrunde in piele poarta numele de folicul, si nu include numai radacina, ci si glande care secreta uleiurile ce vor hrani pielea si parul. Fireste ca noi nu ne dorim aceste fire, insa natura le-a atribuit un rol protector si organismul are, vrem nu vrem, grija de ele.
Insa nu totul e bine si frumos cu acest scenariu. Foliculul de par poate intra in contact cu bacterii si alte microorganisme periculoase, ceea ce poate provoca inflamatie sau infectie. Atunci cand foliculul sufera de o asemenea „soarta”, se va umfla, rezultand un punct rosu sau o pustula.
In general, foliculita e asemanatoare acneei si poate fi provocata de metode de epilare precum rasul sau de excesul de sudoare cauzat de activitatea sportiva sau de alte activitati de gen. Desi aceasta afectiune e in general prezenta pe picioare si pe maini, o poti regasi si pe fata sau pe spate.
Care sunt simptomele foliculitei?
In prima faza, foliculita seamana cu acneea sau cu o eruptie cutanata, si numai daca este complet neglijata se poate inrautati, atacand si foliculii vecini, incepand sa dezvolte pustule cu puroi sau chiar cruste intarite.
Iata cateva semne ca ai de-a face cu ea:
- roseata;
- iritatii;
- senzatie de mancarime;
- puncte rosii, pustule incarcate cu puroi, cosuri cu cap alb, umflaturi sau cruste;
- sensibilitate cutanata;
- inflamatii;
- senzatie de arsura;
- febra.
Cauzele foliculitei
In esenta, foliculita e o infectie, cel mai adesea de natura bacteriana, dar poate aparea si prin contaminarea cu virusi sau fungi sau in urma unui fir de par crescut sub piele care s-a inflamat.
Totodata, remarcam ca exista si unii factori de risc cu potential nociv: rasul cu lama, administrarea pe termen lung a antibioticelor, ce slabeste sistemul imunitar, diabet, obezitate, ignorarea normelor de igiena, mai ales dupa desfasurarea activitatilor sportive, acnee sau dermatita, imbracaminte mulata, care nu lasa pielea sa respire, imbaierea in jacuzzi sau sauna care nu au fost curatate in mod adecvat.
Ce tipuri de foliculita cunoastem?
Unele sunt mai des intalnite decat altele, iar mai jos le enumeram pe cele mai frecvente:
- foliculita bacteriana: e cel mai des intalnita, in general fiind provocata de infectia cu stafilococul auriu;
- foliculita de jacuzzi (pseudomonas folliculitis): simptomele apar la 72 de ore dupa ce ai facut baie, in principal pe partea din spate a picioarelor;
- foliculita barbae: i se mai spune si „mancarimea barbierului” si consta in acele puncte rosii si bubite care apar dupa ce te-ai ras, mai ales daca ai parul cret, sau in zona inghinala;
- foliculita Pityrosporum: leziunea e caracterizata de pustule cu puroi, fiind o infectie fungica ce apare cu precadere la barbati.
Alte tipuri de foliculita, mai rar intalnite, sunt: foliculita profunda (gram-negativa), furuncule si carbuncule, Sicoza barbae (poate produce cicatrici si chiar caderea parului), foliculita eozinofilica (afecteaza in principal persoanele diagnostice cu HIV).
Cum diagnosticam foliculita?
In cazurile minore de foliculita, nici nu va trebui sa mergi la dermatolog, medicul de familie poate diagnostica afectiunea in urma adresarii unor intrebari si a unei examinari fizice.
Tratamentul foliculitei
Am inteles, nu e grava, dar cum este tratata? Iti spunem mai jos!
Cel mai adesea, foliculita are nevoie de tratament medicamentos. In general, sunt recomandate lotiuni, geluri sau creme cu antibiotice, pastilele nefiind administrate decat in cazuri mai serioase. Daca infectia este cauzata de o ciuperca, sunt necesare creme, sampoane sau pastile antifungice. De asemenea, daca tratamentul foliculitei trebuie sa vizeze o inflamatie, sunt alese creme cu steroizi pentru a calma mancarimea.
Alte metode de tratament pot include interventii chirurgicale minore pentru extractia carbuncului sau a furunculului, dar si indepartarea cu laser a parului.
Cum previi foliculita?
Am ajuns si la partea care ne interesa cel mai tare? Cum facem sa prevenim foliculita?
E simplu! Indepartam cauza formarii sale!
Curata pielea cu un produs adecvat. Daca suferi de foliculita, ar fi bine sa inlocuiesti cremele si gelurile de dus din comert cu un produs profesional.
Rade pielea ca la carte! Desi epilarea cu lama de ras e cea mai confortabila metoda de indepartare a parului, presupune si ea inconvenientele sale, si foliculita e unul dintre ele. Iata cum sa procedezi!
Mai intai deschide porii cu un produs exfoliant, care sa elimine celulele moarte si sa reduca riscul aparitiei firelor de par crescute sub piele. Un produs minunat este Exfoliantul corporal cu acid mandelic, lactic si glicolic Anubis CL Tri-Acids Peeling, un peeling chimic de origine naturala, ce curata pe trei niveluri (superficial, intermediar si profund), stimuland reinnoirea celulara completa si prevenind formarea cosurilor si/sau a punctelor negre.
Dupa ce ai indepartat cu apa calda exfoliantul, aplica un produs special pentru ras, asa cum este Spuma de ras SKEYNDOR Men Smoothing Shaving Gel. Permite un barbierit rapid, fara taieturi si iritatii, si are o textura matasoasa care lasa lama sa alunece pe piele. Formula restaureaza de asemenea echilibrul dermului, incluzand alantoina, extracte de grapefruit si aloe vera.
Foloseste intotdeauna o lama curata, suficient de ascutita, si rade in directia cresterii firului de par. Nu trece lama de ras de mai mult de doua ori pe aceeasi suprafata.
La final, hidrateaza pielea cu o crema de corp. Alege un produs delicat, asa cum este Mario Badescu Papaya Body Lotion, fara coloranti, pentru piele normala sau uscata. Produsul nu numai ca hraneste pielea, ci si ii imbunatateste aspectul, gratie efectului exfoliant al alfa-hidroxi acizilor si al ovazului, dar si capacitatii de hidratare, catifelare si emoliere a untului de shea.
Alte sfaturi care te vor ajuta sa previi foliculita? Imbraca haine usoare, din materiale naturale, care lasa pielea sa respire, asigura-te intotdeauna ca apa din jacuzzi si piscine este curata inainte de a face baie, si spala rufele frecvent.
Esti interesata de tratamentul foliculitei? Pune mai degraba accent pe metodele de preventie, ca sa tii aceasta afectiune frecvent intalnita la distanta!