Stii acele pete de care nu mai poti sa scapi, orice ai face, si ai ajuns sa le consideri deja parte din mostenirea ta? Se prea poate sa fie un semn de hiperpigmentare a pielii. Desi sunt si cazuri in care nu vor disparea cu totul, sa stii ca majoritatea simptomelor se estompeaza de la sine sau in urma unui tratament.
Mai mult, hiperpigmentarea pielii nu e nici motiv de ingrijorare, caci nu reprezinta o afectiune periculoasa. Iti spunem mai multe despre ea in randurile de mai jos!
Ce inseamna hiperpigmentarea pielii?
Termenul de hiperpigmentarea pielii e practic o umbrela” sub care sunt grupate mai multe afectiuni care produc toate schimbarea culorii pielii, in urma sintezei de melanina (pigmentul ce ofera nuanta pielii, parului sau a ochilor).
Sunt mai multe cauze ce pot determina celulele umane sa inceapa sa produca mai mult pigment, asa cum vei vedea si mai jos, dar ce trebuie sa stii este ca sunt trei tipuri principale de hiperpigmentare a pielii!
Melasma este destul de des intalnita, fiind considerata o afectiune dobandita, ceea ce inseamna ca nu te nasti cu ea si nici nu e genetica. Se manifesta sub forma unor pete sau zone de piele mai inchise la culoare, iar uneori poate sa fie confundata cu pistruii. Cel mai frecvent apare pe fata, desi o vei regasi si pe gat si pe brate si mai rar pe alte parti ale corpului. In general, melasma e de provenienta hormonala, asa ca risti sa fii afectata mai ales daca esti insarcinata sau daca ai inceput sa iei anticonceptionale (sau sa le schimbi).
Hiperpigmentarea pielii post-inflamatorie se produce atunci cand pielea a suferit o trauma. Nu te gandi neaparat la o rana sau la o vanataie; poate fi vorba si despre o eruptie acneica, despre o inflamatie, o boala sau poate un anumit medicament. In general, persoanele care au piele inchisa la culoare sunt cel mai des predispuse la acest fenomen fiindca pielea lor oricum secreta mai multa melanina.
In ultimul rand, asa numitele pete de varsta (sau pete solare ori pete de la ficat) sunt produse in urma expunerii neprotejate la soare, perpetuate de-a lungul anilor. Atentie, sunt diferite de petele hepatice care indica intr-adevar o afectiune. In cazul lor, lipsa protectiei solare si-a spus cuvantul, desi se pare ca pot exista si ratiuni genetice pentru aparitia lor. In general, le vei regasi dupa 40 de ani, pe suprafetele care au luat cel mai des contact cu soarele, precum fata, mainile, bratele sau umerii.
Cauzele hiperpigmentarii pielii
Practic, cauza directa a hiperpigmentarii pielii este aceea a productiei in exces a melaninei, care la randul sau este provocata de factorii de mai jos:
- expunerea neprotejata la soare: sta cel mai des la baza hiperpigmentarii, deoarece radiatiile UV „conving” pielea sa secrete mai multa melanina; ne dorim asta atunci cand ne bronzam, dar nu si cand procesul incepe sa se dezvolte necontrolat;
- dezechilibrele hormonale: in special lipsa de „armonie” intre hormonii sexuali estrogen si progesteron este cea care determina aparitia melasmei la femei. Sarcina, menopauza sau administrarea anticonceptionalelor pot sta la originea lor;
- o inflamatie a pielii (sau o trauma): aici se pot incadra cosurile, piscaturile de insecte, ranile, lovirile, taieturile, frecarea, iritarea, eczemele; toate pot determina pielea sa produca mai multa melanina;
- genetica: sunt cazuri, mai ales la petele solare, cand hiperpigmentarea pielii e cauzata de mostenirea de la mama sau bunica;
- stresul: nu putea sa lipseasca, fiind specialisti care considera ca in urma activarii hormonului stresului, cortizolul, pot aparea si petele pigmentare;
- anumite medicamente: antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene (prescurtate AINS), precum analgezicele sau antipireticile, dar si pilulele anti malarie sau anti convulsii si retinoizii pot intra in aceasta categorie.
- unele afectiuni: sunt si boli ce provoaca hiperpigmentarea pielii, intre care amintim boala Addison sau hemocromatoza.
Exista si factori de risc care te pot predispune intr-o masura mai mica sau mai mare la hiperpigmentarea pielii. Am vazut ca sa fii femeie e unul, dar si sa fi avut mame sau bunici care au prezentat multiple pete solare e altul (cercetatorii au identificat mai mult de 100 de gene, de exemplu, care cauzeaza aparitia petelor).
Hiperpigmentarea pielii tratament
Asa cum am spus, sa stii ca in majoritatea covarsitoare a cazurilor, semnele de hiperpigmentare a pielii pot fi daca nu sterse cu totul, macar estompate. Ce trebuie sa faci ca sa scapi de ele?
Produsele cosmetice sunt cel mai des vehiculate aici. Printre altele, cele mai pretuite ingrediente in acest sens sunt acidul azelaic, vitamina C, acidul kojic si acidul glicolic.
Dam cateva exemple demne de incercat mai jos!
Incepem cu un produs care te va convinge ca exista solutii impotriva hiperpigmentarii! Serumul concentrat pentru petele pigmentare ANUBIS Shining Line Whitening Serum actioneaza asupra procesului de formare a sintezei melaninei, estompand petele si iluminand pielea. De asemenea, previne aparitia ridurilor si micsoreaza porii, fiind esentiale in acest sens ingrediente precum Melavoid® (reduce pigmentarea) si niacinamide, pentru calmarea rosetii, reglarea secretiei de sebum si eliminarea imperfectiunilor, printre altele.
Sarcina, inaintarea in varsta sau expunerea prelungita la soare au determinat aparitia petelor? Atunci iti sare in ajutor Masca pentru tenul pigmentat Anubis Shining Line Whitening K Mask. Are la baza cateva dintre ingredientele laudate mai sus, precum Acid Kojic, Glabridin, Arbutina, Vitamina C, Aloe Vera, AHA, Acid Salicilic. Regenereaza si catifeleaza, inhiband actiunea tirozinazei, hormonul responsabil pentru producerea melaninei, pentru un ten luminos si atat de frumos!
Pielea va fi mai radioasa si mai uniforma datorita Lotiunii iluminatoare pentru ten pigmentat THALGO Brightening Fluid, un produs eficient pentru prevenirea si combaterea petelor pigmentare cauzate de soare sau de trecerea anilor. Are la baza alga bruna, neurobiox si polizaharide din porumb, care netezesc, reduc daunele stresului oxidativ, stimuleaza reinnoirea celulara si protejeaza de factorii poluanti din mediu. Textura usoara, fluida si catifelata si mirosul proaspat sunt plusuri!
Iata mai jos ce mai poate include schema de tratament contra hiperpigmentarii pielii!
- medicamente: acestea sunt in general eliberate numai cu prescriptie medicala si sunt variante mai potente ale cosmeticelor, putand include, printre altele, retinoizi, hidrochinona, corticosteroizi;
- peelinguri chimice: sunt executate numai la salon (nu te sfatuim sa le incerci acasa), prin aplicarea unei combinatii de acizi care inlatura celulele moarte ce compun pigmentul de culoare mai inchisa;
- microdermabraziune: de data aceasta, stratul de piele hiperpigmentata poate fi indepartat printr-un dispozitiv cosmetic;
- microneedling: sunt inserate ace subtiri in piele, ce creeaza micro leziuni pentru a stimula productia de colagen si a estompa astfel in mod natural hiperpigmentarea pielii;
- terapie cu laser: actioneaza in profunzime, determinand reinnoirea naturala a pielii.
Cum previi hiperpigmentarea pielii?
Incepem cu o veste proasta, pe care probabil o anticipai: daca hiperpigmentarea pielii e de natura genetica sau hormonala, nu prea ai ce face ca s-o previi. Abia in celelalte cazuri poti actiona. Uite cum!
Protejeaza-te intotdeauna cu o crema cu SPF atunci cand te expui la soare sau foloseste haine cu maneca lunga si palarii atunci cand iesi din casa.
Nu iti stoarce cosurile si incearca sa protejezi pielea de leziuni.
O alta maniera de preventie este sa utilizezi mereu produse de curatare blanda, fara parfum, sa eviti scruburile puternice si orice alte cosmetice care pot cauza inflamatii sau arsuri.
Consuma o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume proaspete, cereale integrale si acizi grasi sanatosi pentru a sustine de la interior sanatatea pielii.
Redu stresul, practicand meditatie, yoga sau exercitii de respiratie.
Hiperpigmentare tratament naturist
Nu o sa fie la fel de eficient ca tratamentele conventionale, dar si apelul la natura poate face minuni.
Aloe vera poate sa ilumineze pielea datorita unui component ce inhiba productia de melanina. Poti aplica gel pur, din frunzele plantei, direct pe zona vizata.
Si extractele de licorice (lemn ducle) au capacitati antiinflamatoare, antioxidante si de albire.
Ceaiul verde abunda la randul sau in antioxidanti, reducand mai ales hiperpigmentarea cauzata de expunerea la soare si melasma.
Hiperpigmentarea pielii poate parea pentru multi un neajuns insignifiant, dar atunci cand suferi in mod direct de ea poti fi de alta parere. Tocmai e aceea, speram ca ti-au fost utile sfaturile noastre si recomandarile de la Pastel3!