Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Puncte de grasime pe fata: de ce apar si ce trebuie sa faci

Puncte de grasime pe fata: de ce apar si ce trebuie sa faci

Posted by Cristina Enache on

Probabil fata ta e una dintre cel mai des cercetate zone de pe corp, cea care a facut cunostinta cel mai frecvent cu oglinda, ne-a castigat cele mai multe aprecieri si a suscitat si cele mai profunde nemultumiri. Punctele de grasime de pe fata fac parte din aceasta ultima categorie, cea a neplacerilor de care mai degraba te-ai lipsi.

Nu sunt insa periculoase, si nici grave. Se aseamana cu acneea si pot avea cauze comune, dar difera pentru ca nu presupun o inflamatie si nici nu iau nastere prin astuparea unui por. Cel mai adesea, punctele de grasime de pe fata sunt cunoscute sub numele de milia, dar pot fi un simptom si al altor afectiuni, dupa cum vom vedea.

Ce sunt punctele de grasime de pe fata?

Dermatologii le vor numi milia (pluralul latinesc de la „milium” – punct) si reprezinta acumulari de keratina. Celulele acestei proteine raman uneori blocate sub piele, fara sa fie eliminate in mod natural de catre organism, si vor forma mici puncte de culoare alba sau galbuie. Acestea se aseamana cu cosurile, cu doua mari diferente: sunt mai tari si nu apar in jurul unui por.

Cel mai adesea, milia se propaga pe fata si, din nou spre deosebire de acnee, o regasesti in zonele cu mai putina grasime: pe pleoape, sub ochi, pe partea superioara a pometilor sau chiar pe buze. Punctele sunt fie aparitii singulare, fie se manifesta in grup.

Nu provoaca inflamatie, nici mancarimi si nici alta urma de disconfort, te „supara” doar din punct de vedere estetic. Vestea buna e ca de multe ori dispar asa cum au aparut, fara interventia ta.

Milia: cauze

De ce apar punctele de grasime pe fata? Sunt cauze multiple si in general necunoscute.

Cel mai adesea, ele isi au sorgintea in greselile pe care le comiti in ingrijirea pielii. Astfel, daca folosesti creme prea grase, exfoliezi rar sau prea des tenul, mergi la peeling-uri dure sau absentezi de la curatare, te poti trezi cu o forma de milia.

Iata alte cauze ale acestui fenomen:

  •  folosirea uleiurilor ce asfixiaza tenul;
  • iritatii survenite dupa abuzul de retinol sau alcool (desi vitamina A, in cantitati echilibrate, poate sa previna milia);
  • arsuri, cu precadere solare, sau reactii alergice la unele plante, cum este iedera;
  • unele afectiuni cum este rozaceea, Epidermoliza Buloasa (eruptii de vezicule pe piele), Porfiria Cutanata tardiva (boala genetica ce apare in asociere cu tumori);
  • in urma transpiratiei excesive;
  • in procesul de imbatranire, dat fiind faptul ca procesul de reinnoire celulara se desfasoara cu o intensitate mai redusa si pielea nu se mai exfoliaza singura la fel de eficient.

Cum poti sa tratezi punctele de grasime de pe fata?

In primul rand, sa nu cumva sa le storci: nu sunt cosuri si nu vei face decat sa agravezi situatia. Ai rabdare, s-ar putea sa dispara de la sine, iar daca nu, e cazul sa treci pragul cabinetului dermatologic.

Specialistul va fi cel care va stabili schema de tratament, ce include cel mai adesea extractii (decaparea punctelor de grasime), crioterapie cu azot lichid (procedura prin care milia vor fi inghetate si astfel vor disparea), exfoliere, tratamente cu laser sau indepartare pe cale chirurgicala in cazurile mai grave.

Cum scapi de punctele de grasime de pe fata: metode de aplicat acasa

Cea mai buna metoda prin care te poti asigura ca vei spune „adio, milia, pentru totdeauna” este sa exfoliezi pielea in mod frecvent.

Alege un produs delicat pe baza de acizi. Mizeaza pe o exfoliere progresiva, asa cum e cea realizata cu Peeling-ul sub forma de concentrat cu AHA Anubis New Even Renewal Peel, destinat unor multiple probleme precum pielea uscata, abraziva, deshidratata, lipsita de elasticitate si pentru tratarea tenului acneic, a semnelor post-acnee, a cicatricelor sau a cheloidelor. Peeling-ul regenerator are textura de gel si exfoliaza progresiv, netezind textura pielii si diminuand porii. Pielea e intinerita, revitalizata, gata sa absoarba si ingredientele pe care i le vei darui ulterior.

Practica o protectie solara consecventa. Nu numai ca cremele cu SPF vor preveni aparitia milia si vor stopa raspandirea sa, dar sunt necesare si daca ai adoptat o rutina eficace de exfoliere.

Atunci cand iti apar des puncte de grasime pe fata, foloseste o crema cu SPF non grasa, asa cum e SKEYNDOR Dry Touch Protective Emulsion. Fatorul de protectie solara 50 apara si pielea sensibila si delicata de arsuri, iar formula nonuleioasa si rezistenta la apa e extraordinara pentru pacientele cu milia. Produsul include o combinatie de 3 filtre: UVA, UVB si IR.

Asa cum am nuantat deja, si retinolul, datorita capacitatii de exfoliere si de hidratare, poate fi un combatant de respectat in lupta contra punctelor de grasime de pe fata. Recomandam serumul cu retinol  Kodi Retinol Serum cu puternic efect antioxidant si antiimbatranire, ce mai contine si extract de ginseng, extract de unt de moringa, extract de portulaca si extract de castan. Fireste ca retinolul e vedeta, contribuind la depigmentare, la declansarea sintezei colagenului natural si la reglarea nivelului de sebum.

Alte masuri care pot ajuta la tratarea punctelor milia acasa sunt baile de aburi. Totodata, daca preferi leacurile naturiste, pot fi de mare folos otetul, uleiul de cocos, vitamina A, apa de trandafiri, sucul de lamaie, uleiul de tea tree sau de ricin. Te sfatuim totusi sa consulti neaparat un dermatolog inainte de a le aplica.

E sigur milia? Alte afectiuni de care poti suferi

Cel mai probabil, punctele de grasime de pe fata sunt milia, dar iata ce te mai poate ameninta!

Hiperplazia glandelor sebacee se produce concomitent cu marirea glandelor ce sintetizeaza sebumul; punctele de grasime sunt mai mari si pot deprinde si culoarea pielii. Spre deosebire de milia, afectiunea apare mai tarziu in viata si are cauze hormonale.

Hipomelanoza idiopatica gutata e reprezentata de petele solare ce iti pot impanzi trupul si fata. Punctele sunt tot de culoare alba si se raspandesc in special pe maini si pe picioare, cu precadere la persoanele de culoare deschisa la fata.

Cum poti preveni punctele de grasime de pe fata? Pe langa sfaturile enumerate mai sus, evita folosirea cremelor si a uleiurilor minerale, consuma fructe si legume proaspete, dar si suplimente pentru par, piele si unghii. Un stil de viata sanaros se va reflecta mereu intr-o piele superba.