Sa punem punctul (negru) pe „i”: acneea se numara printre cei mai mari inamici ai fericirii noastre. Un cos sau un punct negru pe nas poate sa ruineze un date sau o intalnire de afaceri si nu ne compromite doar machiajul, ci si increderea in sine.
Dar ce sunt punctele negre de pe nas? Ceea ce poate sa para clar pentru multe dintre noi e inca o dilema pentru unele femei. Azi iti spunem ce sunt punctele negre, cum sa le diferentiezi de cele albe si care sunt cauzele aparitiei lor, dar si cele mai bune metode de indepartare!
Ce sunt punctele negre de pe nas?
O forma de acnee, mai precis un reprezentant al acne vulgaris sau acnee hormonala, punctele negre sunt cosuri care apar in general ca urmare a infundarii foliculilor de par sau al porilor cu sebum, impuritati, celule moarte sau bacterii. Suprafata acestora e neagra sau macar mai inchisa la culoare, iar textura e aproape neteda, punctele negre fiind mai mici decat cele albe sau decat pustulele de acnee.
Majoritatea punctelor negre apar pe nas, dar le vei regasi si pe alte parti ale fetei, cu precadere pe barbie, si vei da de ele si pe piept, pe umeri, pe maini sau pe spate.
Desi oricine poate sa faca puncte negre – aceasta forma de acnee nu face deloc discriminare -, in general ele sunt caracteristice tenului mixt sau gras. Evident, punctele negre apar si daca esti predispusa la acnee.
Care sunt cauzele aparitiei punctelor negre de pe nas?
Practic, procesul de formare al punctelor negre seamana mult cu cel al cosurilor obisnuite si se dovedeste la fel de neplacut. Atunci cand un folicul de par sau un por se infunda cu piele moarta, impuritati sau sebum, ia nastere cosul. In cazul in care pielea delicata de deasupra sa se destrama, expunerea la aer a acestui amestec va determina oxidarea si prin urmare cosul capata o nuanta intunecata si se transforma intr-un punct negru.
Asadar, cea mai distincta diferenta dintre punctele albe si cele negre este ca in cazul primelor pielea ramane integra deasupra cosului, astfel ca acesta isi mentine culoarea alba sau galbuie.
Explicatia aparitiei punctelor negre pe nas, cu predilectie, este legata de faptul ca in aceasta zona exista multe glande sebacee, astfel ca porii se infunda mai usor cu uleiurile secretate pentru a hidrata pielea.
Cum scapi de punctele negre?
Trebuie sa iti spunem inca de la bun inceput: daca esti o mare fana a „stoarcerii” cosurilor, sa stii ca dermatologii nu sustin deloc aceasta practica si avertizeaza ca poate chiar sa stimuleze prin agresivitatea sa eruptiile ulterioare de acnee. Iti vom spune cum sa realizezi extragerea cea mai adecvata a punctelor negre de pe nas, dar si noi te descurajam sa recurgi la aceasta tehnica.
Dar, pentru ca ne tinem de cuvant, iata cum sa elimini punctele negre de pe nas pe calea cea mai rapida, dar nu si recomandata de specialisti!
In primul rand, e bine sa dai curs acestui procedeu delicat dupa ce ti-ai facut baie. Aburii vor deschide porii si vor facilita astfel extractia. Oricand te-ai hotarat sa te lupti cu nesuferitul cos, asigura-te ca te speli pe maini inainte. Nu vrei sa acutizezi inflamatia. Chiar daca ti-ai curatat cu dedicatie degetele, e mai bine sa presezi punctul negru pana ce iese cu un servetel sau cu o discheta de bumbac. Dupa ce ai scapat de „dusman”, trece un cub de gheata cu blandete peste zona afectata, ca sa calmezi si sa racoresti pielea.
In cazul in care extractia punctului negru de pe nas s-a incheiat cu un dezastru si observi ca zona s-a inflamat, e nevoie sa te adresezi de urgenta unui medic.
Acestea fiind spuse, sa trecem acum la acea parte a misiunii de curatare a pielii care e aprobata de specialisti. Iata cum poti sa scapi de punctele negre de pe nas „ca la carte”!
Curata pielea de doua ori pe zi. Demachierea e sfanta in orice situatie, dar mai ales daca te confrunti cu acneea. Astfel indepartezi sebumul si impuritatile ce pot bloca porii. Curata pielea dimineata si seara, apeland la un produs pe baza de acid salicilic sau cu peroxid de benzoil care sa distruga bacteriile. Fii insa atenta fiindca multe dintre aceste produse pot avea proprietati iritante si pot afecta pielea sensibila.
Testeaza potentialul extraordinar al Cremei de curatare pentru tenul gras/acneic Anubis Regul Oil Cleansing Cream. Produsul hidrateaza, calmeaza si repara tenul in timp ce il curata in profunzime gratie complexului de activi: Hamei, Bisabolol si Hibiscus, Thioxolone si Bardana, Drojdie de bere si Arbore de ceai. Crema nu provoaca iritatii si e recomandata pentru tenul gras sau acneic, echilibrand productia de sebum.
De un real ajutor iti vor fi si dischetele cu acid glicolic pentru curatare si exfoliere Bruno Vassari Glyco System Exfoliating Pads. Minunate gratie formulei revolutionare cu 10% acid glicolic si 0.5% acid salicilic, ce trateaza pielea si o curata delicat, dischetele au un puternic efect antiinflamator si antibacterial, stimuland regenerarea pielii si contribuind la productia de colagen.
Curata fata de fiecare data cand mergi la sala
Poti sa nu te abati de la demachierea zilnica, dar sa dezvolti puncte negre pe nas din cauza combinatiei dintre porii deschisi datorita efortului depus la sala si transpiratie, celule moarte, impuritati si sebum, care contureaza mediul perfect pentru acnee. Alege insa de aceasta data un produs mult mai bland, caci il vei utiliza mai des.
Preferatul nostru este laptele demachiant delicat SKEYNDOR Aquatherm Delicate Cleansing Milk, magic pentru toate tipurile de ten, cu precadere pentru cel sensibil. Purificand eficient fara a irita sau a inrosi pielea, calmand, curatand si netezind, in timp ce respecta echilibrul pH-ului, acest produs e potrivit pentru rutina zilnica. Improspateaza si remineralizeaza gratie apei termale din compozitie, un alt motiv sa il adori.
Foloseste un produs cu aplicare localizata pentru punctele negre de pe nas
Multi experti recomanda, mai ales daca ai ten mixt, sa folosesti produsele ce tintesc acneea sau productia de sebum in mod personalizat, numai pe regiunea afectata.
De aceea Concentratul roll-on pentru tenul gras/acneic Anubis Regul Oil Concentrate Equilibrant Roll-On este un produs victorios contra punctelor negre de pe nas. Acesta calmează, reparara si mentine o hidratare optima a tenului, fiind formulat cu o serie de activi: Hamei, Bisabolol si Hibiscus, Thioxolone si Bardana, Drojdie de bere si Arbore de ceai. Avand proprietati antiseptice si prezentand efecte imediate, roll-on-ul se aplica imediat inainte de crema de fata.
Nu uita de exfoliere!
Exfolierea, mai ales cea chimica, este must do in cazul tenului ce prezinta puncte negre. Alege produse special concepute pentru tenul gras/acneic si nu aplica de mai mult de doua ori pe saptamana, bineinteles, cu exceptia situatiei in care e stipulat altfel pe ambalaj. Poti alterna cu exfolianti fizici.
Ca sa obtii rezultate wow, poti incerca si o exfoliere progresiva, cum este cea oferita de Peeling-ul sub forma de concentrat cu AHA- Anubis New Even Renewal Peel. Stimuland regenerarea si oxigenarea celulara si fiind util si in cazul cicatricilor post-acneice, produsul contine acizi AHA, Vitamina B5, Peptide de Colagen, Extract de Macese, Vitamina A, C, E, Glabridin si Aloe Vera. Diminuand porii, uniformizand textura tenului, curatand in profunzime, intinerind si revitalizand, acest produs poate face diferenta in rutina ta.
Cea mai buna masca de fata pentru puncte negre
Ca sa scapi de punctele negre de pe nas, abordarea ce presupune implicare si rabdare, dar si adaptarea rutinei de skincare, este cea care va da rezultate. Foloseste o masca adecvata problemelor cu care te confrunti si vei fi uimita de cat de bine actioneaza in tandem cu masurile recomandate mai sus.
Ce spui despre Masca cu acid glicolic si carbune activ Bruno Vassari Glyco System Charcoal Mask? Produsul promite regenerarea, imbunatatirea texturii pielii, dar si micsorarea porilor dilatati, continand extracte de carbune activ combinat cu acid glicolic si argila pentru un puternic efect detoxifiant asupra pielii. Vei aprecia si proprietatile antibacteriene, purificatoare si antiageing.
Spala fetele de perna si lenjeria in mod frecvent.
Trebuie sa stii ca fata ta de perna e la nivel microscopic un paradis al bacteriilor, celulelor moarte si depozitelor de sebum si impuritati, reprezentand una dintre principalele cauze ale aparitiei punctelor negre pe nas.
Cum scapi de punctele negre pe nas? Intelegand procesul formarii lor si luand cele mai bune decizii pentru a scapa de ele. Pe langa solutiile specializate din saloane si clinici medicale, ia in calcul ingrijirea corespunzatoare la domiciliu si nu uita, e mai bine sa previi decat sa tratezi!