Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Retinol, retinal si tretinoin: diferente si beneficii

Retinol, retinal si tretinoin: diferente si beneficii

Posted by Cristina Enache on

Abia ne invatasem cu beneficiile unei creme cu retinol, ca lumea frumusetii ne ia iar prin surprindere, „bombardandu-ne” nu cu unul, ci cu inca doi termeni noi: retinal si tretinoin. Sunt precum un examen deosebit de complicat la chimie, care nu iti aduce note bune, ci mai degraba o piele luminoasa, neteda si tanara.

Trage aer in piept, caci stii ca nu te lasam la greu! Suntem aici sa iti explicam diferenta dintre retinol, retinal si tretinoin. Iti promitem ca nu va fi greu deloc!

Retinol versus retinal versus tretinoin

Deja conceptul de crema cu retinol nu mai e obscur pentru nimeni, dar in beauty se vehiculeaza tot mai des termeni noi. E vorba, evident, despre retinal si tretinoin.

In primul rand, trebuie sa stii ca, desi nu sunt „aceeasi mancare de peste”, au in comun faptul ca toate trei sunt forme de retinoizi, adica forme sintetice si active ale vitaminei A, cu functionalitati similare. Vei vedea ca in mare au aceleasi beneficii, de la contracararea si preventia acneei si psoriazisului la diminuarea hiperpigmentarii sau a fotoimbatranirii.

Ce difera e insa structura (nu te teme, nu te bulversam cu formule chimice complicate) si eficienta lor. Dar sa o luam cu inceputul!

Retinol

O crema cu retinol, va rog: multa vreme s-a considerat ca e cea mai importanta afirmatie pe care o poti face pentru frumusetea ta. Intr-adevar, retinolul e cel mai cunoscut retinoid, fiind o vitamina solubila in grasime ce poate fi regasita atat in mod natural, in organism, cat si sintetizata in laborator, si a carei „menire” e nu numai sa infrumuseteze pielea, dar si sa stimuleze vederea si imunitatea.

Dar retinolul si-a castigat faima mai ales pentru ca reduce si incetineste semnele vizibile de imbatranire. Estompeaza si petele pigmentare, cauzate sau nu de inaintarea in varsta. Totodata, creste procesul de turnover celular si accelereaza sinteza de colagen. Mai mult, patrunde mai usor decat alte ingrediente in straturile mai profunde ale pielii, avand acces atat in stratum corneum (primul strat, spre suprafata), dar si in cel mijlociu, dermul.

Retinal

Sa stii ca diferentele dintre retinol si retinal sunt minime. Retinalul sau retinaldehida se formeaza in urma procesului de conversie al retinolului in acid retinoic (tretinoin). E o forma mai potenta a retinolului, dar vestea minunata e ca se dovedeste in acelasi timp mai blanda, lipsita in mare de efectele adverse inerente retinoizilor.

Precum retinolul, retinalul e util in diminuarea fotoimbatranirii, dar si a celorlalte semne ale inaintarii in varsta.

Tretinoin

Iata cea mai puternica si mai potenta forma de retinoizi! Tretinoinul sau acidul retinoic sau Retin-A e cea mai activa forma de vitamina A, fiind dedicat cazurilor severe de acnee. Fiind o versiune atat de concentrata, e normal ca tretinoinul nu poate fi administrat decat cu prescriptie medicala, diferenta majora fiind ca e mai puternic decat ambii nutrienti de mai sus.

Beneficiile retinoizilor

Atat retinolul, cat si retinalul sau tretinoinul impart „frateste” beneficii, dar si efecte adverse. Iata care sunt utilizarile lor!

Trateaza acneea. Pana si cazurile severe de acnee sunt tratate cu retinozi, in principal cu tretinoin. Si cremele cu retinol sunt eficiente din acest punct de vedere, dar nu egaleaza acidul retinoic.

Reduc semnele de imbatranire. Fie ca e vorba despre riduri sau linii fine, toti retinoizii sunt magici.

Pot accentua productia de colagen. Atunci cand sunt aplicati prin creme, toti retinoizii vor creste productia de colagen, o alta maniera prin care intineresc pielea, imbunatatindu-i de asemenea elasticitatea.

Grabesc turnover-ul celular. Mai pe romaneste, retinozii accelereaza regenerarea sau reinnoirea celulara, proces care are loc la anii tineretii odata la 28 de zile, dar al carui ciclu se prelungeste odata cu inaintarea in varsta.

Curata porii. Nu degeaba sunt laudati ca fiind un aliat anti-acnee: formele de vitamina A despre care ti-am vorbit azi au si un usor efect de curatare a porilor si de exfoliere.

Efecte adverse de care sa tii cont

Nu e totul roz in universul retinoizilor! Efectele adverse resimtite pot varia, dar sunt destul de des intalnite, mai ales in primele etape de folosire, cand pielea e sensibila.

Iata cu ce te poti confrunta: iritatii, roseata, hiperpigmentare (prezenta mai ales la persoanele cu piele inchisa la culoare), fotosensibilitate (creste riscul de arsuri solare), uscare sau descuamare. Daca esti insarcinata, e bine sa renunti la retinoizi.

In general, efectele nocive dispar dupa 2-4 saptamani, pe masura ce pielea capata tolerabilitate.

Ce sa alegi: retinol, retinal sau tretinoin?

Retinol, retinal si tretinoin: noi le-am enumerat crescator dupa eficienta, dar si reversul medaliei e cat se poate de real. Astfel, tretinoinul e mai potent, dar va presupune mai multe efecte adverse.

Asadar, incepe cu retinolul; daca dupa 2 luni nu intrevezi nicio schimbare, treci la o concentratie mai ridicata sau la retinal. Daca nici asa nu constati nicio imbunatatire, poti vizita un doctor care sa iti prescrie tretinoin.

Cum sa folosesti retinoizii

In primul rand si cel mai important: progresiv! Daca esti novice, poti introduce creme cu retinol in ingrijirea pielii dupa varsta de 25 de ani, daca apar semnele de imbatranire, urmand ca aceste produse sa devina deja parte din rutina la 30 de ani.

E indicat sa dai startul cu concentratii mici: retinol de 0,25% sau 0,5% ori retinal de 0,1%. Aplica o cantitate mica, cat un bob de mazare. Initial, nu folosi mai des de o data pe saptamana, avansand apoi la de 2-3 ori, o data la doua zile si, in cele din urma, zilnic. Daca apar iritatii persistente, consulta un doctor. Ti se poate recomanda sa renunti sau sa reduci concentratia.

Retinoizii trebuie utilizati minimum 6 luni pentru a da rezultate. Combina intotdeauna cu produse cu SPF, fiindca, asa cum am vazut, cresc sensibilitatea la radiatiile UV.

Daca folosesti tretinoin, respecta intocmai indicatiile medicului.

Creme cu retinol: ce recomandam

Asa cum am spus, sugestia noastra este sa incepi cu aplicarea cremelor cu retinol; pentru majoritatea persoanelor, sunt suficiente.

Iata cu ce te imbiem!

Crema cu retinol si Q10 Anubis Excellence Q10 Retinol Cream e dedicata tenului matur, ce prezinta primele semne de imbatranire, protejand contra radicalilor liberi, poluarii și stresului. Coenzima Q10 detine efect antioxidant, hidratant si de regenerare celulara, dar uimitor e mai ales retinolul, care previne aparitia ridurilor si reduce vizibil semnele de imbatranire, stimuland in acelasi timp regenerarea celulara si productia de colagen.

Specialistii sustin mai ales folosirea retinolului seara, inainte de culcare, asa ca merita cu siguranta incercata Crema de noapte cu retinol pur incapsulat ANUBISMED Retinol Cream. Retinolul in concentratie mare sustine reinnoirea celulara, imbunatateste textura neuniforma a pielii, minimizeaza aspectul porilor si estompeaza semnele de imbatranire. In acelasi timp, da rezultate si contra urmelor de acnee.

Sa stii ca nu am uitat de lupta retinoizilor contra acneei si invitam in scena Crema reparatoare pentru ten mixt/gras SKEYNDOR Power Retinol Intensive Repairing Emulsion. Contine retinol pur, reducand ridurile si petele, dar are efect si contra acneei si urmelor de cosuri.

Iti sunt mai clare acum distinctiile retinol versus retinal versus tretinoin? Tu folosesti crem cu retinol?