Acidul salicilic, ce face parte din categoria acizilor beta-hidroxi si e deja vedeta in ingrijirea pielii acneice gratie capacitatii sale de a indeparta celulele moarte. Insa o utilizare mai putin „laudata” a sa este aceea de exfoliant pentru scalp, utilizat in diverse probleme ale pielii capului, de la matreata la psoriazis.
Mai mult decat un medicament, samponul cu acid salicilic transcende lista de recomandari medicale si are si uz cosmetic. Afla mai multe despre beneficiile si recomandarile acestui produs, dar si despre precautiile de care ar trebui sa tii cont cu intelepciune.
Ce este samponul cu acid salicilic?
Hai sa normalizam problemele scalpului. De la cel uleios sau, dimpotriva, uscat, cu bubite, acnee sau fungi, pana la matreata si cojite, aceste neajunsuri (putin spus!) au afectat majoritatea femeilor. Cu toate acestea, desi nimeni nu mai considera anormal un ten gras sau acneea, sunt in continuare persoane care cred cu tarie ca daca ai probleme cu scalpul e pentru ca nu te-ai spalat pe cap, ceea ce e gresit in cea mai mare parte a cazurilor. Ba dimpotriva, poti ajunge sa suferi pentru ca ai fost prea disciplinata cu igiena.
Dar sa vorbim putin despre acest ingredient. Acidul salicilic indeparteaza cu succes impuritatile, dar si stratul de celule moarte sau sebumul de la suprafata pielii capului. Ceea ce individualizeaza insa acest acid in marea lume a exfoliantilor este faptul ca e solubil in ulei, insemnand ca va patrunde usor in pori daca ai scalp gras sau/si cu acnee. Bine de stiut, nu?
Nu e insa util numai daca suferi de supraproductie de sebum, ci si daca ai matreata, dermatita seboreica sau buildup de produse la suprafata scalpului. Reduce roseata, iritatiile, umflaturile, bubitele sau mancarimile, cojitele si orice alte depuneri, dar poate functiona (cu rezerva si numai la recomandarea medicului) daca esti diagnosticata cu eczema sau psoriazis.
Beneficiile unui sampon cu acid salicilic
Sunt multiple, asa cum vei vedea de mai jos, dar ce trebuie sa stii e ca nu toate sunt intarite de dovezi stiintifice, asa ca ia-le cu rezerva.
Ce stim cu siguranta?
Poate diminua matreata. Inlatura celulele moarte ce pot deveni stresantele cojite, dar si depunerile de hiperkeratoza (piele ingrosata), distrugand legaturile dintre celule si exfoliindu-le.
Reduce iritatiile si mancarimile. Pentru ca elimina aceste depozite de piele moarta care sufoca radacina parului, descuamandu-se, va inlatura disconfortul.
Calmeaza dermatita seboreica. Sa nu te sperie (prea tare) aceasta denumire, caci ea e practic formula medicala a scalpului uleios, care se cojeste. Samponul cu acid salicilic te ajuta pe doua cai: pe de o parte, elimina depunerile, pe de alta exfoliaza pielea moarta, astfel usurand in mod vizibil situatia ta.
Elimina depunerile de produse. De la salvatorul nostru, samponul uscat, la gel, spuma sau chiar serumuri ori tratamente pentru scalp, acidul salicilic face curat in urma ta, astfel ca tu sa poti sa incepi de la 0.
Insa sunt si beneficii ale samponului cu acid salicilic ce nu au neaparat studiile sau cercetarile de partea lor. Le enumeram mai jos.
Samponul cu acid salicilic reduce psoriazisul. Dermatoza inflamatorie cronica – pe limbaj medical – afecteaza rata de reinnoire celulara de la 30 de zile la 3-4 zile, determinand astfel o inmultire iesita de sub control si ingrosarea straturilor pielii. Aici samponul cu acid salicilic poate ajuta fiindca indeparteaza din depozitele din epiderma, dar nu face altfel nimic pentru a contracara boala.
Stimuleaza cresterea parului. Legatura care s-a facut aici e urmatoarea: acidul salicilic indeparteaza sebumul de la suprafata scalpului, ce detine un hormon responsabil cu chelia la barbati. Insa cum studiile nu atesta un raport direct dintre cele doua, nu putem merge atat de departe incat sa afirmam ca o sa reduci caderea parului cu samponul cu acid salicilic.
Cand ar trebui sa folosesti samponul cu acid salicilic?
Oricand, daca obisnuiesti sa folosesti produse de styling si NU ai scalp sensibil. Desigur, va trebui sa respecti o anumita frecventa (in medie, o data pe saptamana). Dar cei care vor avea cel mai mult de profitat de pe urma samponului cu acid salicilic sunt persoanele cu par gras sau cu scalp uscat ce se decojeste.
In ceea ce priveste utilizarea, asa cum am nuantat, nu te spala pe cap cu samponul cu acid salicilic mai des de o data, maximum de doua ori pe saptamana, in cazuri extreme. In niciun caz nu se foloseste zilnic.
Cine ar trebui sa evite samponul cu acid salicilic?
Daca ai scalpul sensibil, uita de acest ingredient, caci se poate dovedi prea dur. Daca nu tii cont de aceasta precautie, poti sa suferi de iritatii sau de usturime. Totodata, tine-te departe si daca ai rani deschise, taieturi sau piele iritata a capului.
E cazul sa fii iscusita si daca ai scalpul foarte uscat. Da, stim, l-am recomandat, dar cu cateva modificari in rutina. Nu il utiliza mai des de 1-2 ori pe luna, nu saptamanal, si asociaza cu produse de hidratare.
Nici daca ai scalpul super uleios nu vei iesi cu bine la liman daca il folosesti zilnic.
Alte riscuri la care te expui cand nu tii cont de precautii:
Cateva efecte adverse pot include: roseata, senzatie de usturime sau de arsura, piele descuamata.
In ceea ce priveste reactiile alergice, sa stii ca sunt rare. Adreseaza-te insa de urgenta doctorului daca constati: umflaturi care se extind, o eruptie cutanata care devine din ce in ce mai intinsa, urticarie, probleme cu respiratia, senzatie de ameteala.
Desi nu sunt studii care sa ateste ca e periculos sau nu, daca esti insarcinata sau alaptezi e bine sa discuti cu doctorul tau inainte sa apelezi la samponul cu acid salicilic.
Cum folosesti samponul cu acid salicilic?
Ca pe oricare alt sampon? Hm... nu neaparat! Iata indicatiile!
- Mai intai, umezeste pielea capului si parul cu apa calduta.
- Aplica o cantitate mica, numai la radacina, respectand indicatiile producatorului.
- Maseaza cu delicatete, pana ce produci o spuma consistenta, dar nu racai, nu freca si nu presa pielea capului.
- Sunt cazuri in care este necesar sa lasi sa actioneze timp de circa 5-10 minute.
- Clateste samponul cu acid salicilic.
Este timpul sa dai o sansa Samponului impotriva matretii fara parabeni Oyster Cutinol Stardust Shampoo. Iata un produs care te va ajuta in numeroase situatii, datorita puterii de exfoliere a acidului salicilic si proprietatilor anti-matreata si de re-echilibrare a sebumului ale piroctone olamine. In plus, uleiul esential de muguri de pin calmeaza, iar uleiul de arbore de ceai purifica. Iata „reteta” de cinci stele impotriva matretii!
Cu ce combini? Cu produse hidratante, cu precadere pe baza de glicerina.
O recomandare in acest sens este Spray-ul pentru definirea parului ondulat FUDGE Curl Revolution Mist, ce hidrateaza si creeaza definire, lasand parul mai stralucitor si mai sanatos. Tehnologia Weather-SHIELD asigura rezistenta la umiditate si efect anti frizz. Produsul ofera si protectie UVA-UVB si contine apa, ulei moringa, ulei de ricin, glicerina, parfum si linalool.
Samponul cu acid salicilic poate face o diferenta uriasa in viata ta, doar nu degeaba e unul dintre cele mai uzitate produse cosmetice!