Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Ten rosiatic: cauze si metode de ingrijire

Ten rosiatic: cauze si metode de ingrijire

Posted by Cristina Enache on

Sunt multiple cauzele pentru care poti ajunge sa te confrunti cu ten rosiatic. Alergiile, arsurile solare si dermatitele sunt cele mai frecvente situatii de gen si desi nu putem spune ca zonele rosii sunt o afectiune grava, ele se pot dovedi o neplacere de ordin estetic, dar si o sursa de iritatii si de disconfort.

Asadar, tenul rosiatic e mai mult decat o cauza pentru care te uiti cu teama sau cu necaz in oglinda. Vezi mai jos ce il poate provoca, dar si care sunt cele mai bune metode de ingrijire ale sale!

Ten rosiatic: cauze

Tenul rosiatic poate fi si o mostenire genetica, dar cel mai adesea exista un factor care sta la baza aparitiei sale. Iata care sunt cele mai comune motive pentru care pielea ta se inroseste intr-un ritm alarmant!

Arsuri solare

Vara, tenul rosiatic e metoda prin care organismul tau iti da de inteles ca ai exagerat cu expunerea la soare. Dat fiind pericolul pe care il reprezinta ultravioletele, tenul rosiatic in sezonul cald e tot mai des intalnit daca nu folosesti o crema de calitate cu SPF.

Nu ca ar constitui un mister, dar cum iti dai seama ca ai suferit de o arsura solara? Pe langa portiunea de ten rosiatic, alte simptome cu care te poti confrunta sunt sensibilitatea la atingere, basicile (blistere sau vezicule), mancarimile, usturimea si descuamarea.

Desigur, si celelalte tipuri de arsuri pot cauza ten rosiatic, desi ne dorim din tot sufletul sa nu fie cazul si la tine. In aceasta categorie intra: arsuri termice (cauzate de intrarea in contact cu o suprafata fierbinte), chimice (acizi, decoloranti sau substante care cauzeaza arsuri), electrice (cauzate de curentul electric), de frictiune sau determinate de expunerea la radiatii.

Dermatitele

Daca nu poti da vina pe soare, cel mai probabil suferi de o afectiune dermatologica ce a cauzat aparitia tenului rosiatic. Facand parte din categoria bolilor de piele inflamatorii, dermatita sau eczemele se caracterizeaza prin portiuni de piele rosii, inflamate, cu mancarimi sau usturimi.

Cele mai comune tipuri de dermatita sunt: dermatita de contact (apare atunci cand pielea ia contact cu un alergen sau cu un iritant), dermatita atopica (este in general prezenta la copii) si dermatita seboreica (apare pe scalp, sub forma matretii, dar si pe acele portiuni de piele cu glande seboreice).

Eruptii cutanate provocate de caldura

In conditiile incalzirii globale, eruptiile cutanate, pana acum caracteristice numai zonelor tropicale, apar din ce in ce mai des si pe timpul verii noastre anterior temperate. Numite si miliaria, aceste eruptii provoca atat ten rosiatic, dar si bubite si cosuri sau mancarime si usturime.

Rozaceea

Una dintre cele mai comune cauze pentru care avem tenul rosiatic este rozaceea. Caracterizata prin inrosirea pielii, initial temporara, pentru ca apoi sa devina permanenta, rozaceea prezinta si senzatii de usturime si arsura, dar si aparitia punctelor rosii.

Psoriazisul

Unde e rozaceea, nu putea lipsi psoriazisul. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin productia accelerata de celule noi, ceea ce la prima vedere poate parea o veste buna, dar nu e, nici pe departe. Celulele noi nu iti intineresc pielea, ci sunt eliminate imediat, constituind portiuni rosii si uscate sau placi de o culoare argintie. Simptomele psoriazisului tind sa apara si sa dispara in cicluri.

Zona Zoster

O infectie virala ce nu poate aparea decat la persoanele care au avut varsat de vant in copilarie (virusul este acelasi care provoaca varicela), Zona Zoster cauzeaza roseata si blistere, ce se manifesta in general pe corp, dar pot aparea si pe fata sau chiar pe ochi. In general, primele simptome sunt reprezentate de o senzatie acuta de usturime sau de furnicaturi, urmata de aparitia unor basici umplute cu fluid, de obicei localizate pe o singura parte a corpului.

Lupus

Boala autoimuna se dezlantuie atunci cand corpul interpreteaza in mod eronat propriile celule ca fiind agresori si le ataca. Lupusul nu determina decat in putine cazuri inrosirea pielii, cel mai adesea intr-un model in forma de fluture.

Alergii la medicamente. Cu toate ca alergiile la medicamente „aleg” in general alta zona in care sa se raspandeasca decat tenul, pot aparea si aici. Cel mai adesea, penicilina si antibioticele, medicamentele pentru epilepsie, aspirina, ibuprofenul si pastilele pentru chimioterapie provoaca eruptii cutanate. Acestea pot fi acompaniate de senzatie de mancarime si de umflarea pielii.

Cand ar trebui sa te ingrijoreze tenul rosiatic?

In general, roseata de la nivelul pielii nu ar trebui sa iti puna prea mari probleme. Practic, acest neajuns e mai degraba de natura estetica si numai afectiunea care il cauzeaza ne da batai de cap. Sunt insa si situatii cand un ten rosu ar trebui sa te trimita la doctor.

Iata cand trebuie sa mergi la urgenta:

  • ai dificultati de respiratie;
  • resimti durere acuta, insuportabila;
  • iti pierzi constiinta;
  • roseata se afla in apropierea ochilor si iti afecteaza vederea.

Tratamente pentru tenul rosiatic

Fiind vorba despre un simptom al unei alte afectiuni, tenul rosiatic trebuie tratat numai vizand problema care l-a cauzat. Iata cateva scheme de tratament ce pot fi recomandate de doctor:

  • curata zona cu apa calda si sapun;
  • ia antihistaminice ca sa calmezi alergiile;
  • aplica tratamente topice pentru a reduce roseata.

Crema pentru tenul rosiatic

Daca ai ten rosiatic, cel mai bine e sa consulti un doctor, caci cosmeticele de uz larg nu reprezinta un tratament recomandat.

Exista insa si diverse lotiuni sau creme ce pot acompania recomandarile specialistului.

Lasa-te in seama Serumului anti-roseata SKEYNDOR Aquatherm SOS Anti-Redness! Produsul e recomandat pentru tenul rosiatic, pentru cuperoza sau iritatii si calmeaza, hidrateaza si reimprospateaza. Extractele din plante, apa termala si oligozaharidele sunt o binecuvantare pentru pielea ce a avut de suferit.

 

ser anti-roseata

Din aceeasi gama de care tenul rosiatic are mare nevoie face parte si Concentratul hidratant anti-roseata SKEYNDOR Aquatherm Anti-Redness Hydra Concentrate. Din nou, extractele de plante si apa termala sunt asociate pentru tratamentul pielii sensibile predispuse la roseata sau cu cuperoza. Produsul e mana cereasca daca tenul tau s-a inrosit pentru ca a fost curatat in mod agresiv sau sufera de alergii la produse cosmetice.

concentrat anti-roseara

Continua ingrijirea tenului rosiatic cu Masca-gel pentru ten sensibil, deshidratat, cu roseata SKEYNDOR Aquatherm Bi-Zone Soft Mask, o gura de aer proaspat. Textura usoara si transparenta linisteste sensibilitatea tenului, in vreme ce efectul de calmare, revitalizare si decongestionare face minuni pentru tenul tau.

masca anti-roseata

Aloe vera e prietena la catarama cu tenul rosiatic. Asadar, Gelul cu aloe vera cu efect calmant si regenerant Anubis Aloe Vera Gel este dedicat acestui tip de piele „lovita de soarta”. Extractele pure de Aloe vera sunt absorbite imediat, iar proprietatile regeneratoare fac acest produs ideal pentru tenul iritat sau sensibil.

anubis aloe vera

Tenul rosiatic nu este neaparat un motiv de ingrijorare, dar nu lasa situatia sa scape de sub control: consulta de urgenta un medic ca sa te stii ferita de orice pericole. In rest, cosmeticele de la Pastel3 respecta echilibrul pielii si lupta contra rosetii!