A fost o perioada in care tratamentele cu keratina au reprezentat unele dintre cele mai populare servicii de la saloane. Indreptau parul, astfel ca nu mai aveai nevoie de placa, puteau repara varfurile casante, confereau stralucire si reduceau electrizarea, iar in plus existau voci care afirmau ca aceste practici puteau si sa stimuleze cresterea parului.
Dar sunt sau nu realiste toate aceste pretentii ce par sa transforme tratamentele cu keratina intr-un taram al tuturor posibilitatilor? Analizam toate avantajele si dezavantajele mai jos!
Ce sunt tratamentele cu keratina?
Ca sa incepem cu dreptul, sa descoperim mai intai de toate ce este keratina. Aceasta proteina fibroasa aflata in compozitia parului, a unghiilor si a pielii creeaza un strat protector deasupra cuticulei, protejand-o de umiditate, care este principala cauza a frizz-ului. Toate bune si frumoase, numai ca in timp depozitele de keratina sunt degradate din cauza expunerii la soare si la alti factori de mediu, dar si a utilizarii instrumentelor de styling si a tratamentelor chimice.
Aici intervine tratamentul cu keratina, cu rolul de a umple zonele in care conglomeratiile de proteine au fost inlaturate si pentru a conferi stralucire, a netezi si a preveni electrizarea, a proteja de umiditate, a repara daunele provocate parului si a reduce ruperea si caderea firelor.
Insa expertii atrag atentia ca tratamentele cu keratina nu folosesc cu adevarat aceasta proteina. Ele apeleaza la o combinatie de o substanta asemanatoare formaldehidei (mai putin periculoasa decat gazul incolor ce poate fi cancerigen si poate provoca alergii) sau acid glioxilic, ce patrund in par pentru a distruge legaturile proteice si a forma altele noi, intr-o pozitie dreapta. Solutia este apoi fixata prin uscare si indreptare cu placa, urmand ca tu sa te bucuri de rezultate timp de 3-6 luni.
Beneficiile tratamentelor cu keratina pentru par
Asa cum am vazut, primul si cel mai important beneficiu al tratamentului cu keratina e reprezentat de reducerea electrizarii. Daca deja nu mai suporti sa te coafezi din aceasta cauza, te vei bucura sa stii ca poti sa spui bun venit unui par neted si matasos.
Ceea ce ne duce la al doilea mare atu, indreptarea. Un tratament cu keratina netezeste cuticula dreapta ca in palma, dar are efect si asupra parului cret. Un beneficiu secundar care reiese de aici este acela ca, daca iti indreptai adesea parul, acum nu va mai trebui sa apelezi atat de des la placa.
Insa o sa te indragostesti de un tratament cu keratina datorita luciului de oglinda pe care il ofera parului. Stralucirea e vizibila mai ales daca esti creata, caz in care parul tau nu reflecta in mod normal lumina ca cel drept.
In urma acestei practici, poti constata si ca parul nu se mai incurca la fel de usor si nici nu vei mai folosi atat de mult uscatorul.
Exista si dezavantaje ale tratamentelor cu keratina?
Riscurile asociate tratamentelor cu keratina vizeaza mai ales parul cret. Ne pare rau sa ti-o spunem, dar iti poti pierde pentru totdeauna onduleurile. E minunat daca aceasta e si dorinta ta, dar daca nu, o sa ajungi in timp sa regreti gestul.
Mai mult, sa stii ca daca nu urmezi cu sfintenie indicatiile post tratament, poti sfarsi prin a face mai mult rau decat bine. Daca nu ai grija de par, acesta poate ajunge sa se subtieze si sa cada.
Pentru ca foloseste placa la temperaturi ridicate ca sa fixeze solutia in par, tratamentul cu keratina poate fi de asemenea nociv daca ai parul super fin sau deteriorat.
Cum iti ingrijesti parul dupa tratamentul cu keratina
Ai iesit de la salon cu un zambet imens pe buze fiindca iti place cum arata parul tau? Ei bine, trebuie sa stii ca urmeaza clipe decisive!
In primul rand, evita sa te speli pe cap pentru circa 3 zile. Intre timp, evita sa iti atingi parul sau sa il prinzi in coafuri inalte precum o coada de cal sau cocuri. Cel mai indicat e sa il infasori intr-o esarfa de matase sau de satin ca sa eviti pierderile de hidratare.
De asemenea, foloseste neaparat un sampon fara silicon!
Pot tratamentele cu keratina sa stimuleze cresterea parului?
Nu sunt studii in acest sens si desi unele dintre admiratoarele acestor tehnici au apreciat ca parul lor se lungea vazand cu ochii, expertii considera ca este un efect optic al netezirii. Atunci cand e indreptat, parul pare mai lung, si pana sa dispara senzatia, tot vei avea impresia ca va creste de la o zi la asta.
De asemenea, tratamentele cu keratina au si rolul de a preveni despicarea varfurilor si de a reduce ruperea, asa ca parul nu creste neaparat mai repede, dar creste si nu mai cade (se stie ca varfurile casante pot intrerupe ciclurile de crestere).
Tratamente cu keratina acasa: recomandam?
Exista si tratamente cu keratina pe care le poti pune in practica acasa si desi nu au efecte atat de indelungate precum cele de la salon, sunt mult mai lipsite de riscuri. Iata ce recomandam!
Tratamentul leave-in pentru parul indisciplinat Kerastase Discipline Keratine Thermique este conceput special pentru parul rebel si colorat, doua dintre cele mai pretentioase tipuri de par. Ofera hidratare, stralucire si netezire, exact precum un tratament profesionist cu keratina, dar are in plus si atuul de a conferi protectie termica. Textura de lapte e atat de placuta, senzoriala, iar formula leave-in actioneaza in profunzime si, pentru ca nu necesita clatire, te va ajuta sa economisesti timp important.
Daca doresti numai sa beneficiezi de efectele pozitive ale keratinei, ai incredere in Masca restructuranta cu Acid Hialuronic si Keratina - OYSTER Cutinol Plus Keratin Mask. E magica pentru parul fragil, casant, tratat chimic, avand la baza o combinatie de keratina si acid hialuronic care regenereaza si revitalizeaza parul, lasandu-l stralucitor si plin de volum. O sa vezi diferenta!
Ce nu iti recomandam, insa? Nu comite greseala de a achizitiona tratamente cu kertatina profesionale, de utilizat in saloane, pentru uz la tine acasa, oricat de priceputa te consideri. Risti chiar sanatatea parului tau!
Sunt cazuri in care tratamentele cu keratina la salon iti pot fi de ajutor, dar tine cont ca exista si riscuri! Produsele profesionale marca Pastel3 nu prezinta insa aceste pericole si pot fi folosite in conditii de deplina siguranta la domiciliu!