Obisnuiam sa aplicam uleiul dupa baie, atunci ce sens are formularea ulei de dus? O sa vezi ca e in realitate mai mult decat corespunzatoare. Nu numai ca uleiul de dus garanteaza o experienta luxurianta, dar are multiple beneficii pe care nu o sa le poti trece cu vederea.
Afla de mai jos ce este acest produs, cum sa il folosesti si care sunt beneficiile pe care le ofera pielii tale!
Ce este uleiul de dus?
Ideea de la care a plecat uleiul de dus este aceea ca pielea uscata pierde hidratarea atunci cand te speli, fiindca apa si produsele clasice de curatare indeparteaza nu numai murdaria, dar si stratul de sebum si de uleiuri care protejeaza dermul.
Asa a luat nastere uleiul de dus, care porneste tot de la o baza de curatare, ce contine cel mai adesea surfactanti naturali, dar careia ii alatura, pe langa agenti de hidratare, si uleiuri din plante. Acestea nu numai ca elimina impuritatile si dezinfecteaza pielea, dar ii pastreaza si echilibrul hidrolipidic si protejeaza de agresiunile agentilor externi. Da, inclusiv de impactul negativ pe care il are apa fierbinte.
In majoritatea cazurilor, uleiurile pe care le vei regasi in compozitia acestui produs sunt cele de cocos, argan sau migdale.
Suna perfect in teorie, dar au toate tipurile de piele de beneficiat de pe urma uleiului de dus? E el recomandat si pielii grase? Vedem mai jos!
Ce tipuri de piele pot folosi uleiul de dus?
In teorie, toate. Evident ca uleiul de dus e cel mai calduros recomandat pentru pielea uscata si pentru cea sensibila, dar ce parere are cea grasa? Expertii spun sa te mai gandesti. E adevarat ca uleiul are un rol important in echilibrul pielii pentru ca, prin prisma faptului ca nu elimina sebumul in intregime, previne supraproductia, dar un semnal de alarma e tras pentru cei care sufera de acnee pe spate.
In acest caz, de ajutor ar fi un produs formulat cu ulei de jojoba, despre care stim ca nu blocheaza porii, spre deosebire de cel de cocos, de exemplu. Recomandarea dermatologilor daca nu mai scapi de cosurile de pe spate este sa optezi pentru un produs de curatare cu ingrediente precum acid salicilic sau benzoil de peroxid.
Pe de alta parte, in „apararea” uleiului de dus, trebuie sa spunem ca acest produs este magic pentru pielea cu keratoza pilara, respectiv care prezinta portiuni uscate, aspre sau cu bubite din cauza deshidratarii. In acest caz, uleiul va functiona de minune.
Care sunt beneficiile uleiului de dus?
De ce sa folosesti un ulei de dus? Hidratarea e principalul argument in favoarea sa. Uleiurile hranitoare patrund mult mai usor in piele si asigura o hidratare pe termen lung, asa ca, daca suferi de uscaciune, o sa sari in sus de fericire.
Dar uleiul de dus mai prezinta numeroase beneficii. Altul ar fi acela ca va curata fara sa indeparteze uleiurile naturale sau sebumul protector.
O sa il adori si fiindca ofera o cuceritoare senzatie de confort. Mai ales daca ai pielea uscata sau daca iti faci baie cu apa fierbinte (lucru pe care nu il recomandam), se poate intampla ca pielea sa „te tina” atunci cand iesi de la dus. Uleiul de dus nu e la fel de dur sau de agresiv precum sapunul si va atenua aceste surse de ingrijorare.
Bland si delicat, acest produs ofera si o senzatie de calmare, putand linisti pielea iritata sau inflamata. E o alegere de top pentru a reduce sensibilitatea, dar daca suferi de afectiuni dermatologice, e indicat sa discuti cu un specialist.
Previne si pierderea hidratarii. Uleiul e un agent ocluziv, ceea ce inseamna practic ca va contura o bariera la suprafata pielii, inhiband astfel eliminarea apei din tesuturi, dar tinand la distanta si agentii externi care pot ataca pielea, cum sunt microorganismele periculoase. Ideal, nu?
Asadar, pornind de la aceste date, putem spune si ca uleiurile de dus intaresc bariera de aparare a pielii. Protejand delicatul microbiom de la suprafata dermului, cu tot cu sebumul sau, devin un fel de bariera antibacteriana. Totodata, utilizarea acestui produs de spalare poate sa redea pielii nutrientii pierduti.
Lasa pielea mai supla si mai moale. Nu numai ca hidrateaza, dar mentine si integritatea stratului protector despre care am vorbit mai sus, prin care substantele lipofilice (ce contin grasimi, respectiv uleiurile) patrund mai usor in derm. Cu alte cuvinte, dupa ce te speli cu un ulei de dus, poti folosi un ulei de corp cu beneficii accentuate.
Pielea va arata si se va simti minunat: probabil cel mai important atu, pe scurt, al acestui produs.
Cum folosesti un ulei de dus
Nu e nicio „filosofie”, se utilizeaza la fel ca un gel de dus.
Umezeste pielea, aplica cu miscari circulare, pana ce formezi o spuma delicata si matasoasa. Poti insista pe regiunile mai uscate ale pielii, asa cum sunt coatele, genunchii sau calcaiele.
Clateste cu apa calduta si, odata ce ai parasit dusul, tapoteaza pielea cu un prosop pentru a absorbi excesul de apa. Stim ca uleiul de dus a venit cu promisiuni frumoase, dar sfatul nostru e sa nu renunti totusi la hidratarea ulterioara. Va ajuta, evident, sa intinzi un strat consistent de crema de corp.
Cand sa folosesti un ulei de dus?
Oricand vrei. Nu exista interdictii, asa ca nu asculta de vocile care il recomanda doar iarna. De fapt, daca stai sa te gandesti cat are de suferit pielea de la expunerea la soare vara, e cu atat mai recomandat.
Iarna e, la fel, de testat, pentru ca va hidrata pielea uscata de temperaturile scazute, de trecerile bruste de la caldura la frig si de fenomenele extreme precum vantul sau inghetul. In plus, ce poate fi mai bun pentru suflet decat o baie calda in care sa iti rasfeti trupul cu un ulei, nu te speli cu un sapun agresiv?
Ulei de dus versus ulei de baie versus ulei de corp
Poate parea o pleiada de tremeni contradictorii, dar sa stii ca diferenta se face usor.
Uleiul de dus este un produs de spalare, care se clateste cu apa, avand scopul, asa cum am nuantat, de a curata si de a hidrata pielea.
De partea cealalta, uleiul de baie se picura in apa si completeaza experienta luxurianta a unei bai parfumate, in care apa mangaie pielea. Si uleiul de baie lasa pielea moale, dar el nu curata.
In ultimul rand, uleiul de corp este conceput pentru a fi utilizat dupa baie, scopul sau fiind acela de a hrani pielea.
Un astfel de exemplu este uleiul hranitor pentru fata si corp cu susan Anubis Sesame Oil, revitalizant si hranitor. Are proprietati calmante, ceea ce il face ideal pentru tratamentele antistres si masajul ayurvedic.
Mituri despre uleiul de dus
Sarmanul, se spun cateva lucruri chiar urate despre el! In primul rand, nu lasa o finisare grasa. Nici nu ar avea cum, doar il clatesti, asa ca va disparea de la suprafata. Patrunde repede in piele si nici nu cauzeaza cosuri, doar daca esti cumva sensibila la unul dintre componentele sale sau predispusa la acnee corporala.
Pe de alta parte, sa nu tii cont daca ti se recomanda sa folosesti uleiul de dus pentru a te spala pe cap sau pe fata cu el. E numai pentru corp. Singura exceptie? Daca producatorul afirma ca a fost conceput in aceste scopuri!
Acum, ca cunosti toate aceste informatii, esti mai dornica sa incerci un ulei de dus?