Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Uleiul de par: 12 motive sa il incluzi in rutina de ingrijire

Uleiul de par: 12 motive sa il incluzi in rutina de ingrijire

Posted by Cristina Enache on

Incepem tot mai mult sa ne inspiram din ritualurile stravechi de ingrijire, mai ales cand ne amintim cat de frumoase erau bunicile si strabunicile noastre, cu un minimum de produse folosite, dintre care majoritatea 100% naturale. Nu e numai nostalgia la mijloc; de fapt, multe descoperiri stiintifice sustin ceea ce comunitatile stiau instinctiv.

Uleiul de par face cu siguranta parte din aceasta categorie. Practica de a-l aplica pe par era o componenta importanta a Ayurveda, dar nu numai indiencele s-au indragostit de el. Discutam pe larg, mai jos, cum aplicau frumusetile din Asia uleiul pe par, dar si cum iti este recomandat sa il folosesti tu acum.

Ulei de par? De ce sa il folosesti?

Daca pielea ta are capacitatea de a se hidrata singura, parul trebuie sa apeleze la „artificii”. Aici intervine sebumul secretat de scalp, care, teoretic, calatoreste pe distanta firului de par pentru a hrani si varfurile, si lungimile. Desigur ca acesta e scenariul ideal; din diverse ratiuni, ce includ atat starea de sanatate, aspecte personale, dar si practici daunatoare, asa cum sunt colorarea cu substante chimice sau folosirea aparatelor de styling, uleiurile naturale nu mai fac fata.

De aceea ne oferim increderea celor extrase din plante, bogate in diferiti nutrienti si esentiale pentru mentinerea sanatatii si frumusetii cuticulei. Prin aceasta tehnica, parul e nu numai hidratat, dar i se intensifica stralucirea, iar unele voci afirma si ca ii este stimulata cresterea sau ii este minimizata electrizarea. Daca e asa sau nu, afli de mai jos!

Top beneficii ale folosirii uleiului de par

Uleiul de par e unul dintre cel mai iubite produse naturale, si desi trebuie sa recunoastem ca in jurul sau s-au tesut si numeroase legende, mare parte din beneficiile sustinute de femeile din intreaga lume chiar si-au gasit ecou in studii si cercetari stiintifice.

Iata ce stim despre efectele sale pozitive!

Hidrateaza si reda nutrientii pierduti. Sub abuzul factorilor de mediu sau al substantelor chimice, parul isi pierde nutrientii. Cazul cel mai edificator e cel al lipidelor, care sunt restaurate datorita continutului de acizi grasi din uleiurile de par. Totodata, acest aliat natural e bogat si in vitamina E, hidratand si prevenind pierderea apei din cuticula.

Intareste firul de par. Daca te plangi constant ca iti cade parul, acest beneficiu iti va parea mai mult decat tentant. Crescand elasticitatea parului, uleiul minimizeaza riscul de rupere.

Reduce electrizarea. Pentru ca hidrateaza, uleiul de par e si un inamic al frizz-ului. Creeaza o bariera protectoare care impiedica umiditatea din atmosfera sa faca ravagii asupra firului.

Protejeaza de radiatiile UV. Suntem siguri ca ai citit ca exista uleiuri cu SPF. Desi nu ating valoarea cremelor special concepute, tot conteaza, nu? Dar uleiurile de par nu te apara numai de radiatii, ci si de efectul termic devastator al produselor de styling si al instrumentelor de coafat.

Reduce caderea parului. Sunt doua puncte majore de luat in calcul aici. Pe de o parte, uleiul de par hidrateaza si intareste cuticula, astfel ca scade riscul de rupere, si, prin urmare, de cadere. Pe de alta parte, atunci cand il aplici prin masaj capilar, poti intensifica circulatia sangelui, ceea ce accelereaza cresterea.

E un scut anti ravagii ale mediului. Uleiul de par contureaza la suprafata firului un strat protector care poate apara si de unii factori de mediu, asa cum e poluarea.

Poate sa previna matreata. Din nou, in mod evident, acest beneficiu se face simtit numai atunci cand uleiul de par e aplicat pe scalp. In acest caz, mai ales daca utilizezi un produs cu calitati antibacteriene, antiseptice si antiinflamatorii, se reduc descuamarea, mancarimile si eruptiile acneice de la suprafata pielii capului.

Protejeaza parul. Nu e numai un aparator de seama contra deteriorarii provocate de mediu, dar si de varsta si de trecerea timpului. Uleiul de par poate sa umple „gaurile” din structura cuticulei si reduce deshidratarea si degradarea firului.

Sustine sanatatea scalpului. Atunci cand e aplicat prin masaj, hidrateaza scalpul, dar e util si pentru ca poate sa stimuleze exfolierea naturala a celulelor moarte.

Confera luminozitate. Parul hidratat e mai luminos, iar cuticula reintregita e mai neteda si, prin urmare, reflecta mai frumos lumina.

Descurca parul. Atunci cand e aplicat pe lungimi, un ulei de par va facilita descurcarea.

Poate sa accentueze nuanta naturala. Tot atributele sale de intensificare a luminozitatii „lucreaza” si din acest punct de vedere.

Ce nu face insa uleiul de par? Nu crede in revendicarile celor care sustin sus si tare ca repara varfurile casante sau despicate, caci nu exista niciun produs care sa reuseasca asa ceva. Numai foarfeca mai poate avea „un cuvant de spus”.

Cum sa alegi cel mai bun ulei de par?

Sunt mai multe uleiuri de par, si trebuie sa stii sa le alegi pentru cele mai bune rezultate!

Pentru parul cret/ondulat. Acest tip de par e cel care are cea mai mare nevoie de ulei de par. Recomandarile stilistilor sunt uleiul de cocos, cu o molecula mai mica si deci mai usor de absorbit de fir. De asemenea, si uleiul de avocado poate fi o sugestie buna in acest sens.

Pentru parul deteriorat. Uleiul de argan va face minuni din acest punct de vedere, fiind bogat in acizi grasi si vitamina E care hidrateaza in profunzime. Acest ulei combate si frizz-ul, astfel ca beneficiile sale sunt multiple.

Un exemplu ideal din acest punct de vedere este Uleiul Nutritiv cu Argan si Marula OYSTER Cutinol Plus Nutritive Oil. E magic pentru parul tern, uscat, lipsit de vitalitate, si promite sa accentueze stralucirea si sa redea o moliciune incantatoare. Imblanzeste parul, are efect anti-frizz si anti-electrizare si ajuta la coafare.

Pentru par expus la soare. Studiile spun ca uleiurile pot creste cu 30% protectia acordata in mod natural de piele si par. Dar nu toate sunt create la fel. Cauti regalitatea in materie? Uleiul de cocos si cel de masline par a fi cele mai bune alegeri.

Pentru parul fin. Relatia dintre ulei si parul fin poate fi putin mai dificila, fiindca cuticula acestuia e mai usor de ingreunat. Uleiul din samburi de caise poate fi „campionul” tau la acest capitol, dar ai grija totusi sa nu il aplici la radacina.

Pentru parul tern. Confera stralucire ametitoare cositelor tale cu ulei de jojoba sau ulei de morcovi. Nu aplica insa prea mult daca nu vrei ca in loc de luciu sa capeti un aspect gras!

Daca doresti sa intensifici stralucirea parului, foloseste Uleiul pentru stralucire si netezire Oyster Cannabis Green Lab Oil Illumina-Therapy. Are o aroma subtila de chihlimbar, pentru o senzatie placuta de relaxare, si hraneste fara sa incarce. Produsul e 100% vegan!

Pentru parul rar. Uleiul de menta si cel de rozmarin se erijeaza in cele mai bune optiuni pentru a accelera circulatia sangvina la nivelul scalpului si a accentua astfel cresterea parului.

Pentru orice tip de par. Cauti uleiul suprem? Acesta poate fi, cel putin conform Ayurveda, uleiul de Awapuhi. Lasa parul moale si stralucitor, poate reduce degradarea si deshidratarea si repara in profunzime, dar mentine totusi echilibrul in hidratare, ceea ce il face un produs bun si pentru parul normal, si pentru cel fin.

Acest ingredient e dus la desavarsire in formula Uleiului tratament pentru stilizare PAUL MITCHELL Awapuhi Styling Treatment Oil. Repara si hidrateaza in profunzime, netezind si sigiland cuticula, ceea ce il face nemaipomenit pentru aranjarea parului. Textura usoara se absoarbe fara probleme in interiorul firului.

 

Cum sa folosesti uleiul de par

Sa stii ca ritualul „face jumatate” din treaba!

Daca doresti sa urmezi intocmai indicatiile Ayurveda, aplica uleiul de par pe scalp si lasa-l sa actioneze pe timpul noptii. Maseaza cu varful degetelor si foloseste ce s-a prelins pe palmele tale pentru a hidrata si lungimile. Infasoara parul intr-un prosop, ca sa intensifici prin caldura efectele uleiului ales, iar dimineata spala-te pe cap. Poti sa desfasori acest ritual o data sau de doua ori pe saptamana. Nu e insa indicat daca ai scalp sau par gras ori fin.

Daca doresti sa intensifici hidratarea si sa simplifici procedura, aplica uleiul numai pe lungimi (nu mai mult de corespondentul unui bob de mazare), prinde parul cu un elastic in coc cu o ora inainte sa iti faci dus si apoi stai 10 minute in cada invaluita de aburi. Spala-te pe cap asa cum procedezi in mod normal.

Intensifica stralucirea si descurca cu cateva picaturi din uleiul preferat masate pe lungimi inainte de a usca cu foehn-ul.

Exista insa si unele greseli care pot inrautati acest proces. Daca ai scalp sensibil, cu eruptii, uleiul poate sa blocheze sau sa incarce porii, acutizand problemele tale. Daca vei folosi o cantitate prea mare, poti sa obtii un aspect gras. Ce sa mai spunem daca folosesti tipul gresit de ulei? Ori nu o sa te ajute, ori o sa te „distruga”.

Asadar, uleiul de par poate fi produsul minune din rutina ta de ingrijire, dar numai daca tii seama de precautii si de sfaturile noastre. La Pastel3 ai la dispozitie produse profesionale, usor de folosit si cu randament sigur.