Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Unt de cacao: beneficii si mod de utilizare, pentru efecte maxime

Unt de cacao: beneficii si mod de utilizare, pentru efecte maxime

Posted by Cristina Enache on

Cu siguranta l-ai consumat cel putin o data in deserturile tale preferate, dar sa stii ca untul de cacao e mai mult decat un dulce decadent de care nu ne putem satura. Ce mai face? Se dovedeste a fi unul dintre agentii hidratanti cu cele mai bune rezultate in ingrijirea pielii.

Asemuit cu untul de Shea si cu uleiul de cocos, de care se diferentiaza in special datorita mirosului dulce, untul de cacao e considerat cel mai bun aliat contra vergeturilor si un bun leac anti age. Afla ce alte daruri are si cum il poti folosi!

Ce este untul de cacao?

Cel mai scurt raspuns? Untul de cacao e o grasime extrasa din boabele de cacao ale arborelui provenit din familia Sterculiaceae.

Cacaua e fara urma de indoiala pretuita acum, dar daca ti-am spune ca era adulata in trecut, cu precadere de maiasi si azteci, ce o foloseau, nici mai mult, nici mai putin, decat pe post de moneda de schimb?

Nici nu e de mirare! Untul de cacao impresioneaza datorita continutului de acizi grasi, dintre care se remarca cu precadere acidul stearic si palmitic.

Beneficiile untului de cacao

Inainte sa iti spunem cum este utilizat pe tot cuprinsul planetei, e musai sa facem o remarca: nu exista cercetari stiintifice care sa ateste efectele sale pozitive, asa cum e cazul cu alte ingrediente naturale, asa ca multi specialisti sunt de parere ca e vorba numai de placebo.

Ceea ce nu inseamna, nici pe departe, ca daca nu s-au facut studii, untul de cacao nu trebuie integrat in rutina ta. Ramane sa incerci si sa descoperi singura daca iti place sau nu!

Iata ce beneficii au fost observate de femeile de pretutindeni!

Hidrateaza pielea. E practic cel mai important atu al untului de cacao, bogat in acizi grasi. Acest ingredient natural patrunde usor in piele, reparand-o si contribuind la vindecarea sa, iar potentialul sau hranitor este completat de capacitatea de imbunatatire a elasticitatii si de intarire a barierei pielii, care astfel nu mai pierde apa.

Previne craparea buzelor si le hraneste. Una dintre cele mai populare utilizari ale untului de cacao este in cadrul balsamurilor de buze home-made, alaturi de uleiuri esentiale de grapefruit sau menta ori de atat de senzuala vanilie. Motivul pentru care e atat de apreciat este ca are calitati profund emoliente, restaurand hidratarea pentru pielea buzelor care au avut de suferit din cauza vantului, soarelui sau temperaturile scazute.

Poate sa atenueze semnele imbatranirii. Polifenolii sunt componentii din untul de cacao care, datorita caracterului lor antioxidant, pot diminua unii indici ai inaintarii in varsta, precum fotoimbatranirea, productia scazuta de colagen, lipsa elasticitatii si a tonusului.

Poate calma iritatiile, arsurile si infectiile. Tot  polifenolilor trebuie sa le fim recunoscatoare in acest sens, deoarece au potential sa usureze atat iritatiile, dar si eczemele sau chiar dermatita. Alege insa neaparat unt de cacao fara aditivi. Poti combina cu Aloe Vera sau cu ulei de arbore de ceai.

Reprezinta un produs extraordinar pentru ras. Se topeste usor in apa calda, asa ca il poti folosi pentru a netezi si a hidrata pielea care urmeaza sa fie epilata. Lama aluneca fara probleme, iar iritatiile sunt prevenite. Pielea va fi minunat de moale si de catifelata dupa utilizare.

Nu exista insa dovezi concludente ca face ceva in cazul vergeturilor. Daca mai sus ti-am precizat ca nu sunt studii care sa fi verificat abilitatile untului de cacao, in cazul capacitatii de a reduce vergeturile chiar s-au desfasurat cercetari, dar toate cu rezultate negative. Insa nu te lasa descurajata daca l-ai achizitionat tocmai in acest sens, caci pana la urma hidratezi totusi pielea.

Ce contraindicatii are untul de cacao

Ne bucuram sa iti spunem ca, jn general, untul de cacao e bine tolerat de catre piele. Poate fi folosit inclusiv daca esti insarcinata, singura problema e daca esti sensibila la unul dintre componentele sale.

Dorim sa evidentiem acest aspect pentru ca in general cacaua si untul de cacao au un potential ridicat alergen.

Untul de cacao versus untul de Shea

Ambele sunt hidratante, ambele sunt utilizate intens acum.  Seamana si la textura, densa si bogata, si contin un numar ridicat de acizi grasi.

Destul cu asemanarile, care sunt diferentele? Untul de Shea are o concentratie mai ridicata de vitamine; de partea cealalta, untul de cacao detine un miros mai dulce si mai puternic.

Unt de cacao versus ulei de cocos

Pe care mizezi? Iar pot interveni preferintele personale.

Ce vrem sa nuantam e ca uleiul de cocos e mai lichid si deci mai usor de folosit. Patrunde mai repede in piele si se lauda si cu un potential antibacterian insemnat.

De partea cealalta, untul de cacao e mai gras si deci mai hranitor.

Cum folosesti untul de cacao

Daca doresti sa il aplici ca atare, pur si simplu maseaza pe piele pana ce se topeste la contactul cu acesta.

Daca ti se pare prea dens, poti sa il diluezi asociindu-l cu ulei de cocos sau cu vitamina E. Gandeste-te la cat de multe beneficii oferi pielii tale!

Insa de departe cea mai simpla si eficace metoda de a folosi untul de cacao este in produsele cosmetice care il contin. Iata ce recomandam de la Pastel!

Untul de cacao este exact ingredientul care desavarseste compozitia Cremei hidratante de noapte cu caviar Mario Badescu Caviar Night Cream. Produsul este recomandat pentru tenul uscat datorita compozitiei bogate in colagen, proteine si unt de cacao, care hranesc tenul in profunzime. Nu putem uita nici de extractele de caviar, care contribuie la regenerarea celulara.

unt de cacao

Folosit de popoarele stravechi ale Americii Latine pe post de moneda de schimb, atat de pretuit acum: untul de cacao e must have in continuare. Povesteste-ne: tu cum il folosesti?