Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Unt de shea: beneficii si mod de intrebuintare

Unt de shea: beneficii si mod de intrebuintare

Posted by Cristina Enache on

Vrei un ingredient natural care sa preschimbe peste noapte aspectul si textura tenului tau? Atunci ai ajuns acolo unde trebuie. Dar nu numai pielea are motive sa fie recunoscatoare untului de Shea: si parul se intelege de minune cu acest ingredient!

Iti spunem in randurile de mai jos cum sa folosesti unul de Shea, rafinat sau nu, dar si care sunt produsele pe care sa le adapostesti in casa ta!

Ce este untul de Shea?

Daca in Africa, acolo de unde provine, untul de Shea e si comestibil, sa stii ca in restul lumii il regasim cu precadere in formula cosmeticelor pentru ten si par.

Practic, untul de Shea e asemanator cu cel de cocos. E o grasime extrasa din nucile copacului de Shea, originar din Africa de Vest. De culoare albicioasa, crem sau ivoire, se afla in forma solida si la temperaturi ridicate, dar se topeste senzorial la contactul cu pielea.

Untul de Shea e atat de apreciat in cosmetica mai ales datorita formulei sale bogate in nutrienti. Gasesti in compozitia sa vitamine (vitamina A, vitamina E si vitamina D), alantoina, cinci acizi grasi esentiali, dintre care se remarca cel oleic si cel stearic si fitosteroli.

Unt de shea beneficii: care sunt motivele pentru care il iubim

Faptul ca untul de Shea va fi o contributie fabuloasa la ritualul tau de skincare e evident din multitudinea de beneficii pe care le detine. Iata-le pe cele mai importante!

Hidrateaza si cea mai uscata piele. Untul de Shea e un vis devenit realitate pentru tenul deshidratat! Nu numai ca hraneste si calmeaza, dar are si avantajul de a fi usor absorbit de catre piele si de a proteja de temperaturile extreme.

Da volum pielii. Ti-e dor de acel aspect plin si sanatos, mustind de prospetime si de tinerete? Spune bun venit untului de Shea! Acest ulei in stare solida stimuleaza productia de colagen, hidrateaza, hraneste si calmeaza pielea, dandu-i un look mai bine definit.

Poate estompa ridurile si liniile fine. Pornind de la atuul de mai sus, putem multumi untului de Shea pentru ca intinereste, estompand si prevenind semnele de fotoimbatranire. Totodata, prin continutul ridicat de antioxidanti, scade efectul negativ al radicalilor liberi si al stresului cauzat de factorii de mediu.

Are protectie solara. Nu e una super insemnata si nici sa nu te gandesti sa il folosesti pe post de SPF, dar il poti asocia cu alte ingrediente (ulei de morcovi, ulei de masline, ulei de cocos) pentru a construi o protectie medie sau a accentua SPF-ul pe care il porti deja. In general, untul de Shea nu depaseste valoarea de 3-4 SPF, insa se remarca pentru ca te apara de fotoimbatranire si de radicalii liberi.

Poate sa reduca vergeturile, urmele de acnee si cicatricile. Capacitatile de hidratare, de vindecare si de sporire a productiei de colagen sunt cele care ii sunt de ajutor din acest punct de vedere. Poate grabi vindecarea arsurilor, a intepaturilor de insecte, a reactiiilor alergice, dar si a pielii crapate sau descuamate dupa peeling. Sunt voci care ii atribuie si usurarea durerilor reumatice, dar sa stii ca nu exista dovezi in acest sens.

Poate sa reduca manifestarile psoriazisului si eczemelor. In cazul acestor afectiuni cutanate – mai ales al eczemelor -, nu numai capacitatea de alinare si de vindecare a untului de Shea conteaza, dar si prezenta acizilor grasi proprii pielii, asa cum e acidul linoleic, ce intaresc inclusiv bariera cutanata.

Previne daunele asupra celulelor si sustine reinnoirea lor. Antioxidantii sunt cei care actioneaza in acest sens. Vitamina A tonifica si netezeste dermul, „umplandu-l”, contribuie la intensificarea fermitatii si la o rata mai mare a procesului de turnover celular. Mai departe, vitamina E imbunatateste hidratarea si previne degradarea celulara, dar poate mai important de atat e ca untul de Shea include alfa-tocoferol, una dintre cele 8 forme ale nutrientului si cea cu cea mai ridicata actiune antioxidanta.

Nu cauzeaza reactii alergice. „Cum, nu ati spus ca este o nuca, alimentul cu unul dintre cele mai ridicate potentiale alergene”? Da, dar untul de Shea e grasime in integralitate. Tocmai de aceea, nu au fost raportate reactii alergice. E insa o singura problema: cel in stare pura, neprelucrata, poate sa includa latex, asa ca daca esti sensibila, apleleaza la unt de Shea rafinat.

Nu exacerbeaza productia de sebum. Contine atat acid oleic, cat si linoleic, astfel ca echilibreaza sinteza uleiurilor naturale secretate de catre piele.

Are atribute antibacteriene si antifungice. Un review de studii accentua ca untul de Shea poate distruge bacteriile in cazul cercetarilor efectuate pe animale, si desi rezultatele pot fi aceleasi si la oameni, mai sunt necesare teste. Cu toate acestea, perspectivele sunt promitoare, si dat fiind faptul ca exista si atribute antifungi, putem concluziona ca untul de Shea poate fi folosit cu succes impotriva acneei, infectiei „piciorul atletului” sau al pecinginei (tricofitie).

Cum folosesti untul de Shea pentru piele

Poti aplica fie unt de Shea pur, organic, rafinat sau nerafinat, direct pe piele, sau poti apela la produse cosmetice care il contin.

In primul caz, incalzeste intre palme si aplica apoi direct pe pielea fetei sau a corpului ori pe buze. Poti masa pana intra in piele. Pentru ca nu e neaparat prietenos cu machiajul, specialistii te sfatuiesc sa il folosesti seara, inainte de culcare.

Desigur, va fi mai practic sa il utilizezi in produse cosmetice, mai ales prin prisma formulei sale solide.

Unt de shea pentru par

Suvitele tale au nevoie de hidratare de urgenta? Atunci roaga frumos untul de Shea sa iti sara in ajutor. Acest ingredient e eficace atat pe scalp, ca tratament antiinflamator, dar si pe lungimi, pentru a repara varfurile casante.

De asemenea, cum untul de Shea hidrateaza, confera stralucire si atenueaza electrizarea, poate fi un produs natural briliant pentru stilizare.

Nu uitam nici de atributele de prevenire a ruperii parului si de intarire a fibre capilare.

Poate sa reduca si cojile si matreata, atunci cand sunt cauzate de inflamatia scalpului, si poate trata si dermatita atopica, dar ar trebui folosit cu masura daca pielea capului e uleioasa.

Cum folosesti? Direct pe scalp, pentru roseata si alte forme de inflamatie/iritatie, pe varfurile despicate, ca tratament in profunzime. In aceasta ultima situatie, aplica generos pe suvite, acopera cu o casca de baie, usuca cu foehn-ul pentru a actiona si mai intens, datorita factorului termic, si clateste.

Daca ai parul gros, cu bucle, aplica in cantitate mica pentru efect anti-frizz. In acest caz, untul de Shea poate deveni si un excelent balsam leave-in.

Nu e insa recomandat sa apelezi la acest remediu natural daca ai parul super fin, caz in care untul de Shea il poate ingreuna.

Unt de Shea versus unt de cacao

Sunt adesea comparate, dar exista diferente mari intre ele. Ambele sunt super hidratante, cu o nuanta: untul de Shea contine mai multa  vitamina E, cel de cacao mai multa vitamina A.

De asemenea, daca untul de Shea are o aroma subtila, mirosind delicat a nuca, cel de cacao imbie cu note de ciocolata.

Poate sa albeasca tenul?

Untul de Shea are un efect usor de iluminare si de estompare a petelor pigmentare si a cicatricilor. Nu te teme insa, nu iti sterge bronzul de pe chip.

La Pastel3, untul de Shea iti tine companie in cosmetice profesionale

Ce recomandam de la Pastel3 cand vine vorba de produse cu unt de Shea? Iata!

Am laudat untul de Shea pentru ca estompeaza vergeturile si Crema de corp pentru fermitate si antiaging THALGO Prodige des Oceans La Creme Corps ne arata cu prisosinta de ce! Revitalizeaza, hraneste si intinereste pielea obosita si imbatranita, avand la baza ingrediente active precum uleiul de microalge si untul de shea. O sa faca diferenta!

Vrei sa redefinesti conturul fetei si sa lupti contra imbatranirii? Opteaza pentru Crema antirid cu efect de lifting pentru ten normal si mixt THALGO Silicium Correcting Cream. Textura bogata in unt de Shea netezeste, siliciul umple ridurile si remodeleaza, iar acidul hialuronic, uleiul de jojoba si algele marine restabilesc supletea tenului.

Nu uitam de super efectele untului de Shea asupra parului! Balsamul pentru reparare intensa si par vopsit PAUL MITCHELL Ultimate Color Repair Conditioner restaureaza vibratia culorii datorita complexului cu quinoa, o proteina care previne estomparea nuantei si fortifica firul. Untul de shea, jojoba si uleiul de soia  lasa parul moale, stralucitor si atat de hidratat si usor de aranjat.

Am spus deja ca untul de Shea ilumineza si estompeaza petele, e timpul sa il vedem la treaba! Intervine in acest sens Masca pentru tenul pigmentat Anubis Shining Line Whitening K Mask. Fie ca ai fost afectata de radiatiile solare, de hormonii din sarcina sau de inaintarea in varsta, complexul de activi Acid Kojic, Glabridin, Arbutina, Vitamina C, Aloe Vera, AHA si Acid Salicilic reduce pigmentarea si confera luminozitate. Fara parabeni, dar bogata in proprietati de regenerare si catifelare, masca are efecte de albire si include de asemenea unt de Shea si acid malic.

Untul de Shea detine atat de multe beneficii! Parca e si pacat sa nu il incerci, nu?