Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Vitamina A uleioasa: 7 beneficii pentru frumusete

Vitamina A uleioasa: 7 beneficii pentru frumusete

Posted by Cristina Enache on

Cine nu a auzit de retinol si de retinoizi? Ba vocabularul ni s-a imbogatit si cu alti termeni specifici, toti fiind forme naturale sau obtinute in laborator, derivate din vitamina A. Dar stiai ca acest nutrient atat de pretuit detine si o alta formula prin care ajuta pielea, respectiv vitamina A uleioasa?

Discutam tot ce trebuie sa stii despre super beneficiile sale in randurile de mai jos, acolo unde abordam insa si precautiile si riscurile la care te supui atunci cand folosesti in mod exacerbat vitamina A uleioasa.

Ce este vitamina A?

Inainte sa ne „dumirim” cu vitamina A uleioasa, sa descoperim ce este acest nutrient in forma sa „clasica”. Practic, este vorba despre o substanta esentiala functionarii pielii, vazului, sistemului reproducator si imunitatii.

In cazul vitaminei A, e important de notat ca retinoizii pot fi absorbiti din carne, pui si lactate, in vreme ce provitamina A sau carotenoizii se regasesc in plante precum fructele si legumele (in principal morcovi si cartofi dulci). Ambele tipuri sunt insa sintetizate in retinol la nivelul ficatului, transportat apoi prin intermediul sistemului limfatic la piele si organe.

Practic, principalele functii ale vitaminei A constau in: functionarea inimii, a plamanilor si a rinichilor,  vedere, reproducere, imunitate si apararea organismului prin cel mai intins organ al sau de protectie, pielea.

Vitamina A in frumusete: care sunt principalele sale beneficii?

Indiferent ca discutam despre vitamina A uleioasa, retinol sau suplimente, sa stii ca efectele pozitive in beauty sunt aceleasi. Le prezentam mai jos!

Poate minimiza aspectul ridurilor.

Nu degeaba e retinolul noua vedeta in industria anti-age: vitamina A poate sa reduca si sa netezeasca ridurile existente, caci stimuleaza atat formarea de noi celule, dar si de colagen. Rolul sau anti-imbatranire nu se opreste insa aici, asa cum vei vedea si mai jos.

Previne imbatranirea.

Poate si mai importanta decat tratarea e preventia. Atat betacarotenul, cat si provitamina A au proprietati antioxidante care previn si anuleaza daunele expunerii la radiatiile UV, principalele responsabile cu imbatranirea pielii, caci degradeaza rezervele de colagen.

Protejeaza de consecintele dezastruoase ale expunerii la soare

Vitamina A, uleioasa sau nu, e principalul nostru aliat in lupta contra UVA si UVB! Nu numai ca atunci cand aplici un produs bogat in acest nutrient cresti in mod natural FPS-ul, dar se pare inclusiv ca reduci sensibilitatea la soare si protejezi de arsuri si hiperpigmentare.

Reduce acneea.

Sa stii ca o sa ajungi sa iti imparti viata in inainte si dupa ce ai folosit vitamina A uleioasa cand vei descoperi cate de multe beneficii detine. Nici acneea „nu scapa”: acest nutrient echilibreaza productia de sebum, astfel anuland una dintre cauzele aparitiei cosurilor, dar are si capacitati antiinflamatorii, ce reduc formarea pustulelor. Nu uitam nici ca retinoizii detin o usoara functie exfolianta, si cum cosurile apar si prin infundarea cu celule moarte a porilor, o sa intelegi de ce atat adolescentilor, cat si adultilor le este recomandata vitamina A uleioasa sau nu pentru cosuri.

Stimuleaza regenerarea celulara

Iata unul dintre cele mai importante motive pentru care iubim vitamina A! Carotenoizii sunt vitali pentru productia de celule noi, interesant fiind ca accelereaza si sinteza tesuturilor care sunt responsabile cu fermitatea si elasticitatea pielii. Totodata, acest rol al vitaminei A e esential si fiindca intareste bariera de protectie, aparand de factori precum poluare, bacterii sau infectii.

Lasa o stralucire frumoasa

Sunt multiple caile prin care vitamina A uleioasa contribuie la intensificarea luminozitatii; ea da un glow superb pielii tale fiindca exfoliaza delicat, indepartand celulele moarte ca sa faca loc celor tinere si sanatoase, dar si stimuland productia propriu-zisa a acestora din urma. In plus, poate preveni formarea petelor pigmentare si le poate estompa pe cele existente.

Poate sa aline simptomele psoriazisului si ale altor afectiuni ale pielii

Te atentionam, insa: nu folosi direct vitamina A uleioasa daca suferi de astfel de probleme cu tenul, ci cere expres recomandarea medicului. Altfel, sunt multe medicamente contra psoriazisului ce contin retinoizi sau vitamina A, prevenind inflamatia.

Cum aplici vitamina A uleioasa pe ten

Vitamina A uleioasa e continuta in capsule care pot fi sparte, urmand sa o aplici apoi prin masaj pe pielea curata. O poti regasi si in serumuri, dar formula poate fi mai putin concentrata.

Poate provoca iritatie, asa ca e bine sa intinzi mai intai pe o regiune restransa. Asteapta cateva zile si, daca nu apar reactii alergice, esti libera sa folosesti dupa bunul plac.

Ce-i prea mult e prea mult?

Pot exista consecinte si daca folosesti prea multa vitamina A uleioasa. Pe piele, e usor de observat fiindca tenul va deprinde o nuanta galbuie sau portocalie.

Dar riscurile asupra starii de sanatate sunt si mai grave. Acest nutrient asimilat in exces poate cauza greata, probleme cu ameteala, migrene recurente, vedere incetosata, probleme cu ficatul sau chiar coma. Nu e de glumit, cu alte cuvinte!

Vitamina A uleioasa pentru par

Nu numai pielea, dar si parul are motive sa multumeasca vitaminei A uleioase. Iata ce face:

  • Intareste cuticula si previne caderea parului, stimuland de asemenea cresterea sa;
  • Hidrateaza firul, reducand ruperea, dar si frizz-ul;
  • Poate sa imbunatateasca conditia scalpului uleios.

Pe de alta parte, si aici e valabila reciproca: daca folosesti prea multa vitamina A uleioasa, poti sa ajungi in situatia de a constata ca parul cade sau ca se rupe mai usor.

Poti folosi vitamina A uleioasa ca tratament pentru varfuri si scalp, masând-o cu delicatete pe pielea capului sau pe par, ori o poti combina cu alte ingrediente in masti naturale.

Vitamina A uleioasa pentru unghii

Cand e vorba de unghii, sa stii ca vitamina A uleioasa nu face miracole pe cont propriu, ci in asociere cu alte ingrediente precum uleiul de argan sau de avocado.

Impreuna, pot intari unghiile, pot stimula hidratarea, pot netezi cuticulele, le pot regenera si le pot insanatosi. Unghiile nu mai sunt nici casante, nici aspre, si isi pot recapata frumusetea si stralucirea.

Vitamina A in produse cosmetice

Daca nu te tenteaza ideea sa folosesti vitamina A uleioasa, caci pare a fi un proces prea messy, poti apela la retinol!

Cea mai des intalnita forma a vitaminei A in produsele de beauty este retinolul! Aici iti sare in ajutor Crema reparatoare pentru ten mixt/gras SKEYNDOR Power Retinol Intensive Repairing Emulsion, ce sustine o activitate de reintinerire si estompeaza ridurile si petele. Un produs cosmetic sigur, cu efecte secundare minime (trebuie insa sa folosesti neaparat creme cu FPS), crema contine Retinol pur 0,06%, avand efecte de-a dreptul extraordinare.

Ce spui? Esti tentata sa folosesti vitamina A uleioasa?