Uita-te pe TikTok, citeste un material cu recomandari pentru frumusetea pielii sau intreaba un dermatolog: se prea poate ca cu totii, la un loc, sa iti recomande calduros vitamina C pentru piele. Indiferent daca o aplici topic, mananci fructe si legume bogate in acest nutrient sau iei un supliment, e imposibil sa nu experimentezi beneficiile.
Dar cum iti ajuta vitamina C pielea si la ce trebuie sa fii atenta? Afli de la noi!
Vitamina C pentru piele matura
Tenul napadit de riduri sau care nu mai prezinta aceeasi fermitate dintotdeauna e practic principalul amic al vitaminei C. Iata in ce feluri il ajuta nutrientul!
Este antioxidant, deci combate efectele negative ale radicalilor liberi. Fie ca radicalii liberi sunt produsi prin expunerea la soare sau la poluare ori in urma unor procese metabolice desfasurate in corp, efectele sunt nocive, de la cauzarea stresului oxidativ la risc mai crescut de boli cronice si imbatranire. De aceea vitamina C e atat de importanta pentru pielea matura.
Stimuleaza productia de colagen. Colagenul e o proteina care defineste elasticitatea si fermitatea pielii; asadar, atunci cand e sintetizata in organism, tenul tau va arata mai plin si mai hidratat. Folosirea unui serum cu vitamina C poate fi un secret al acelei tinereti luminoase la care cu totii visam.
Are efecte dovedite in netezirea ridurilor. Sunt studii care au indicat ca o utilizare constanta a vitaminei C pentru cel putin 3 luni poate sa diminueze ridurile de pe fata si pe de gat. Totodata, produsele analizate imbunatateau textura si aspectul pielii.
Vitamina C pentru pielea grasa sau acneica
Daca pielea uscata are de castigat prin extrapolare de pe urma vitaminei C pentru ca accelereaza sinteza colagenului, sa nu crezi ca tenul gras e „lasat de izbeliste”. Nici pe departe!
Pe de o parte, vitamina C e laudata din acest punct de vedere datorita caracterului sau antiinflamator, care previne acneea, dar si excesul de sebum.
Mai departe, acest nutrient grabeste si vindecarea ranilor si a leziunilor post-acneice, un alt motiv pentru care trebuie sa il apreciezi.
Alte beneficii ale vitaminei C pentru piele
Ti-a placut ce promite mai sus? Sa stii ca nu a incheiat nici pe departe galeria efectelor sale pozitive!
Poate sa protejeze de soare. A nu se intelege de aici ca gata, renuntam la crema cu SPF fiindca avem vitamina C! Nu inlocuieste acest produs fiindca nu absoarbe radiatiile, mai degraba neutralizeaza efectele lor odata ce trec de bariera cutanata si patrund in organism. Dar, pentru ca stii ca preventia bate tratarea, e mai bine sa eviti acest proces daunator.
Reduce hiperpigmentarea. Un studiu (restrans, e adevarat) din anii 1990 facea o descoperire uimitoare: dupa aplicarea vitaminei C, 19 din cei 34 de participanti prezentau mai putini pistrui sau pete inchise la culoare pe ten. Se pare ca functioneaza pe doua cai: pe de o parte blocheaza efectul razelor solare ce pot provoca decolorarea pielii, iar pe de alta inhiba o enzima care poate sa cauzeze acest proces.
Grabeste vindecarea. Am vazut mai sus „la datorie” acest efect, sa discutam acum in detaliu despre el. Pentru ca participa la productia colagenului, vitamina C e responsabila si cu o cicatrizare accelerata a ranilor, inclusiv a celor deschise.
Diminueaza cicatricile. Le grabeste aparitia si apoi te ajuta sa scapi de ele: vorbim despre un serviciu complet. Intr-un studiu cu 80 de participanti, vitamina C aplicata sub forma unui gel cu silicon era intinsa pe cicatricile survenite in urma unei operatii chirurgicale la jumatate dintre subiecti. La finalul testului, se observa o estompare evidenta a urmelor comparativ cu celalalt grup!
Cum administrezi vitamina C?
Pe toate caile, ai putea spune! Sigur, daca vrei!
Incepem cu absorbtia prin intermediul alimentatiei. Citricele, capsunile, fructele de padure, ardeii grasi, kiwi si rosiile sunt bogate in vitamina C. Integreaza-le cat de des in dieta.
Desigur, poti apela si la suplimente. Daca in cazul altor nutrienti ar trebui sa fii foarte atenta ca nu cumva sa ajungi sa cresti prea mult nivelurile, sa stii ca vitamina C se elimina prin urina, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji. Nu depasi insa o suplimentare de 1000mg pe zi! Suplimentele se iau cu apa, indiferent de momentul zilei. Daca ai probleme cu stomacul si ti-e teama de efectul acid al vitaminei C, o poti administra si in timpul mesei.
Una dintre metodele noastre favorite de a folosi vitamina C este insa prin intermediul unui produs cosmetic. Si aici sunt cateva indicii ce pot face diferenta. In primul rand, alege o forma stabila de vitamina C, specialistii preferand acidul ascorbic. In ceea ce priveste concentratia, e recomandat un interval de 10-20%: mai putin va fi insuficient, mai mult inutil.
Pastreaza mai ales serumurile cu vitamina C intr-un loc intunecat si racoros. Orienteaza-te spre ambalaje de culoare inchisa.
Ai grija si la combinatii! Sa stii ca vitamina C poate sa fie mult prea agresiva aplicata in aceeasi sesiune de rasfat zilnic cu retinoizii. Tine-o departe si de acizi.
Cand e cel mai bine sa aplici un serum cu vitamina C? Dimineata, dupa curatare si inainte de crema hidratanta. Seara poti intinde pe fata retinol.
Ce ne place mult de tot? Serul antioxidant cu vitamina C 12,5% SKEYNDOR Power C+ Antiox Glowing Serum, ce alatura acestui nutrient rodia si acai. Ilumineaza si previne imbatranirea tenului, stimuland productia de colagen si estompand petele pigmentare. E musai de incercat!
Vitamina C e eroina si in compozitia Serului PAESE Serum With Vitamin C 10%. Textura uleioasa hidrateaza, „punand la lucru” capacitatile acestui nutrient. Produsul mai contine ulei de baobab pentru netezirea tenului, ulei din seminte de struguri pentru elasticitate si fermitate, ulei de macese antirid si ulei de trandafir pentru depigmentare si uniformizare a nuantei.
Celule stem din portocale? Suna super avansat, nu? Ei bine, le regasesti in concentratul cu vitamina C si acid hialuronic Anubis Polivitaminic Antioxidant Booster care se adreseaza tenului tern, obosit, fara stralucire, cu riduri sau cu sensibilitate sporita. Conlucreaza vitamina C, citrustemul si acidul hialuronic pentru a revitaliza si hidrata, a diminua semnele de imbatranire si a conferi elasticitate si catifelare.
Vitamina C pentru ten? Cu siguranta, poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care le-ai luat in viata ta!