Aboneaza-te la newsletter si afla ultimele noutati si promotii!



Tipuri de ten: afla ce tip de ten ai si cum il poti ingriji

Tipuri de ten: afla ce tip de ten ai si cum il poti ingriji

Posted by Alexandra Vasile on

Daca exista un sfat care iti va garanta ca pielea ta va arata mereu fabulos, acesta este sa tii cont de tipul tau de ten. Numai asa vei putea fi sigura nu numai ca alegi intotdeauna ceea ce ti se potriveste, dar si ca aplici exact acele sfaturi si masuri care aduc numai beneficii.

Azi te invatam cum sa iti dai seama ce tip de ten ai, dar si care sunt cele mai bune metode pentru a-l ingriji. Asigura-te ca il vei proteja mereu asa cum trebuie si ca nu vei da gres niciodata, tinand cont de trucurile din randurile de mai jos!

Cum sa iti dai seama ce fel de ten ai

In principal, exista trei tipuri de ten: uscat, gras si normal. Pentru ca viata nu e insa niciodata simpla, acestora li se adauga tenul sensibil, cel mixt, cel matur si cel acneic.

Incepem cu tenul uscat. Asa cum ii spune si numele, acesta sufera, in general, de deshidratare. Apa nu este retinuta asa cum trebuie in tesuturi, si atat caldura excesiva, dar si frigul aprig il fac sa sufere. Daca nu intervii, acest ten e predispus sa dezvolte riduri mult mai usor.

Tenul gras se caracterizeaza prin exces de sebum. De data aceasta, nu numai ca pielea secreta asa cum trebuie uleiurile protectoare, dar chiar exagereaza din acest punct de vedere. Tenul gras are mai mereu un aspect lucios, uleios, si este predispus adesea la acnee.

Tenul mixt reprezinta o combinatie dintre cele doua tipuri de ten de mai sus. De cele mai multe ori, pielea e grasa pe zona T (nas, frunte si barbie) si uscata sau normala in rest.

Tenul sensibil se irita din cele mai marunte cauze. Ii displac frigul, caldura, razele solare, epilarea, dar si parfumurile, unele alimente sau produse cosmetice. Cand ceva il supara, se inroseste, se descuameaza, se umple de bubite.

Excesul de sebum, porii deschisi si poluarea din atmosfera, hormonii si alimentatia nepotrivita au dus la aparitia tenului acneic. Desi acesta e caracteristic mai ales in adolescenta, poate aparea si la varsta adulta. Asa cum ii spune si numele, se caracterizeaza prin aparitia cosurilor albe si negre, ce devin adesea purulente.

Tenul matur e afectat de inaintarea in varsta si e in general uscat (desi nu e neaparat o regula). Prezinta riduri profunde si are nevoie de produse de ingrijire specifice.

Incheiem cu tenul normal: acesta nu pune aproape nicio bataie de cap, desi poate deveni usor mai uscat iarna si mai gras vara. Din cand in cand ii mai apar cosuri, dar nimic ingrijorator. Cu alte cuvinte, esti o norocoasa.

Cum iti dai seama insa ce fel de ten ai? De cele mai multe ori, observatia atenta iti va aduce cei mai multi indici. Insa testul servetelului poate fi la fel de util.

Dupa ce ai demachiat si ai curatat tenul, lasa-l cateva minute sa se linisteasca, apoi aplica un servetel curat pe fata. Preseaza foarte usor si indeparteaza-l. Vezi urme de ulei pe el? Atunci ai ten gras. E ca si cum nici nu s-ar fi atins de fata ta? Ai ten normal. Descoperi fragmente de piele pe el (minuscule, speram!)? Inseamna ca ai piele uscata si ca trebuie sa intervii. In cazul in care pielea ta s-a inrosit de la atingerea servetelului, e posibil sa te confrunti cu un ten ultra sensibil.

Alte intrebari pe care sa ti le pui: poti sta o zi intreaga fara crema (desi nu iti recomandam)? Daca da, atunci ai tenul normal sau gras. Daca nu, pielea ta e uscata. Cum se comporta tenul tau atunci cand introduci in rutina de ingrijire un produs nou? Daca cel mai adesea protesteaza, pielea e sensibila. Cosurile apar mai des decat in perioada menstruatiei? E posibil sa ai pielea acneica.

Rutina de ingrijire potrivita pentru orice tip de ten

Acum, ca ai aflat care e tipul tau de piele, sa vedem cum sa ai grija de el!

Demachierea. Totul incepe de la un demachiant de calitate! Tenul uscat are nevoie de un produs mai bland, sub forma de lapte sau de ulei. Laptele demachiant cu musetel de la SKEYNDOR constituie o alegere ideala pentru acest tip de piele.

Sursa foto: Pastel3

Lapte Demachiant cu Musetel - SKEYNDOR Cleasing Emulsion with Camomile 250 ml

Dimpotriva, tenul gras se va intelege de minune cu o textura care curata intensiv, sub forma de gel sau de spuma. SKEYNDOR PURE CLEANSING FOAM elimina impuritatile si elibereaza porii, matifiind si netezind.

Sursa foto: Pastel3

SKEYNDOR PURE CLEANSING FOAM - SPUMA DEMACHIANTA PENTRU TEN GRAS

Tenul sensibil are nevoie neaparata de produse special concepute, blande si anti-iritante, care sa nu ii deranjeze echilibrul. Renumit pentru cosmeticele cu ingrediente naturale, brandul Mario Badescu are un astfel de exemplu.

Sursa foto: Pastel3

Demachiant pentru tenul sensibil/uscat - Mario Badescu Demachiant Cleansing Milk with Carnation and Rice Oil 177 ml

Daca ai tenul napadit de acnee, mizeaza pe o combinatie de acizi, care exfoliaza in profunzime si pe elemente care sa previna formarea acneei. PELL AMAR S Acne Gel purificator iti poate salva pielea la propriu.

Sursa foto: Pastel3

PELL AMAR S Acne Gel purificator

Pielea matura necesita ingrediente care sa lupte impotriva ridurilor si sa hidrateze in profunzime, curatand tenul cu blandete. Ne place produsul pentru piele obosita, cu acid glicolic, de la Mario Badescu.

Sursa foto: Pastel3

Mario Badescu Glycolic Foaming Cleanser

Daca esti norocoasa posesoare a unui ten normal, poti alege un demachiant conceput pentru toate tipurile de ten. Mario Badescu Enzyme Cleansing Gel contine extracte de papaya si grapefruit pentru o piele perfecta.

Sursa foto: Pastel3

Demachiant pentru toate tipurile de ten - Mario Badescu Enzyme Cleansing Gel 236 ml

Urmatorul pas este hidratarea. Si aici, alege creme de fata cu formule specifice, orientate catre tipul tau de ten!

Sursa foto: Instagram

Pielea uscata are evident nevoie de ingrediente ultra hidratante. Acidul hialuronic, glicerina sau unturile si uleiurile vegetale sunt de testat. Mario Badescu Hyaluronic Day Cream se adreseaza tenului uscat si sensibil si reface bariera de umiditate a pielii.

Sursa foto: Pastel3

Mario Badescu Hyaluronic Day Cream

Pielea cu exces de sebum necesita la randul ei hidratare: nu comite greseala de a i-o refuza. Apeleaza la produse cu ingrediente matifiante si echilibrante, precum SKEYNDOR PORE NORMALISING FACTOR, ce micsoreaza porii si previne si acneea.

Sursa foto: Pastel3

SKEYNDOR PORE NORMALISING FACTOR - FORMULA NORMALIZANTA PENTRU TEN GRAS

Daca ai acnee, Mario Badescu Drying Cream te poate ajuta. Contine ingrediente care tin aparitia cosurilor sub control si usuca urmele de acnee, precum si aloe vera care calmeaza.

Sursa foto: Pastel3

Crema faciala pentru tenul acneic - Mario Badescu Drying Cream 14 g

Daca deja nu mai suporti sensibilitatea excesiva a pielii tale, Bruno Vassari CALMING DAY iti sare in ajutor. Calmeaza gratie extractelor naturale si previne imbatranirea tenului.

Sursa foto: Pastel3

Bruno Vassari CALMING DAY - Crema nutritiva 50 ml

Tenul matur se poate lupta mai cu spor cu ridurile gratie cremei Anubis Vital Line Hidroelastin Cream. Aceasta contine colagen si elastina, elemente atat de necesare pentru pielea care are nevoie de sustinere in batalia anti-age.

Sursa foto: Pastel3

Crema nutritiva cu colagen si elastina- Anubis Vital Line Hidroelastin Cream 50 ml

Tenul normal se va impaca de minune cu SKEYNDOR DAILY PROTECTION CREAM SPF8. Contine agenti de hidratare si protectie solara si reprezinta o baza excelenta de machiaj.

Sursa foto: Pastel3

SKEYNDOR DAILY PROTECTION CREAM SPF8 - CREMA PROTECTOARE DE ZI SPF8

O data sau de doua ori pe saptamana, aplica o masca hidratanta care sa tina cont de problemele cu care te confrunti. Un serum folosit inaintea cremei de zi si de noapte, ce tinteste exact inconvenientele tipului de piele cu care te confrunti, e la randul sau un must. Nu uita de stilul de viata: renunta la fumat, nu te expune la soare, bea cel putin 8 pahare de apa si dormi tot atatea ore de somn. Astfel iti vei mentine tenul frumos, sanatos si luminos si il vei ingriji asa cum trebuie!